Съобщение

Collapse
No announcement yet.

В какво бъдеще живеем?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Да, това е също един много точен роман. Особено, ако се има предвид кога е писан - началото на 60те години и защо - когато авторите чули, обявено от някакъв си партиен конгрес, че основната цел относно населението е "задоволяването на материалните потребности" и решили да напишат книга. Която се получила обаче много сполучлива
    В известен смисъл в нея има най-много сбъднали се пророчества, макар че вероятно не това е било целта на авторите. Сбъднали се - относно днешния ден.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    Comment


      #17
      messire Woland написа Виж мнение
      ...
      Много хубав постинг, особено що се отнася до съотношението между информацията и промените. Информацията е лесно достъпна и огромна като обем. Това ускорява темповете на промените и допринася за още по-улесненият достъп и т.н. Така времето на промяна се съкращава, може в геометрична прогресия, до настоящия момент, когато промените се случват с много малки интервали. Може би не всички промени водят до развитие и въобще е трудно въвеждането в експлоатация; по-важно за мен е, че информационният поток на практика не може да бъде осмислен. Това заливане с информация за огромни маси от хора е равно на нула. Резултатът е, че имаме рязко отграничаване на консуматори и на владеещите информационния ресурс (тук се има предвид, че са компетентни да пресяват информация). Може би и тази група се разслоява според личните качества, обаче това е въпрос в развитие. Тази ситуация изисква контрол, поставяне на критерии, пресяване - въобще цензура на информацията. Цивилизацията на научното развитие може да бъде ограничена чрез контрол на информацията.

      Практическите измерения на това развитие е потреблението, а то е ресурсно и функционално ограничено или поне в настоящата си посока. Настоящата финансова криза е непосредствено свързана с по-слабото потребление, което не може да бъде стимулирано в достъчна степен от нови рефинансирания. Така имаме счетоводни записи за огромни суми - числа, от които нищо не следва. Единственият вариант е опрощаване и забавяне на темпа на икономическо развитие.

      Comment


        #18
        Чудех се къде да го пусна и не намерих по-подходяща тема. Приятно разказче, макар и твърде носталгично за мен.

        Централна гара струва 4 лева
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

        (Richard III - William Shakespeare)

        Comment

        Working...
        X