Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Опит за историческа карта

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Опит за историческа карта

    Здравейте, това е първи опит за историческа карта на България, който правя. Ще се радвам, ако някой може да ми даде съвети за визуални ефекти.
    Картата представя военно-временна територия на България към лятото на 920 година. За източник използвах дебелата "История на България", БАН, 1981г. Провинциите, не представят административното деление, а по-скоро големите градове и районите около тях.


    #2
    Добави имената на градовете, както ги виждаш и да почваме да те критикуваме
    Красиво се е получило като изображение.
    Луд на шарено се радва - цивилен блог

    Comment


      #3
      Ами подбрал си правилното място за публикация, поне относно помоща за визуалните ефекти
      А критиката... Там вече няма да чета...или поне само с едно око!
      (Най малко за земите на север от Дунава очаквай яко )
      И най дългия път има своята първа стъпка...

      Comment


        #4
        Здравей, bratignat, преди да давам съвети по визуалната част (имам някакъв скромен опит в тази област; виж, по отношение на историчността на картата не бих могъл да напиша нищо смислено), важно е да се знае какво е предназначението на картата? Преди да отговориш на този въпрос, мога да коментирам само че границите на областите ми се виждат малко дебелички и къдрави, тук-таме не са много ясни (вероятно заради базовото изображение, което си използвал). Когато правя карти обикновено гледам границите на провинциите и другите подобни обекти да са векторни (без значение дали ще ги начертая във векторна програма и после ще ги прехвърлям в картинката или директно ще работя в растерния редактор (в моя случай това е фотошоп и има такава възможност)), защото дава много чист контур и има възможност за всякакви промени впоследствие, да не говорим, че улесняват смяната на цветове и всякакви слоеве отгоре, ако се предвижда нещо подобно.
        Контурът на бреговете не е изгладен, което предполага, че или си го рязал малко грубо (като инструменти) или пък директно си го създавал без да изглаждаш. Много пикселизирани стават ръбовете, което не е много приятно за окото. Аз бих добавил и малко ефекти във водата, защото се получава приятно, а не отнема почти никакво време и усилия.
        Цветовете като цяло са тъмнички, поне на моя монитор, а той е добре калибриран, аз лично бих предпочел нещо по-светло като цяло. За имена / разположение на градове и пътища - зависи от предназначението, но тази резолюция ще е недостатъчна, освен ако самата карта няма да е интерактивна (пък и тогава малко повечко би било по-добре - разбира се, ако си я намалил само за да ни я покажеш, а иначе е голяма - няма проблем).

        ПП За да не решиш, че само критикувам - наистина е красиво като цяло, просто има нужда от пипване на някои места.

        Comment


          #5
          Здравейте,

          Границите на провинциите бяха дебебели един пиксел. Идеята ми бе да ги удебеля и за тази цел използвах ефект "outlines". И мен ме безпокои, че на места провинциите се стесняват от границите. Относно ръбатите брегове - как бих могъл да ги загладя?

          Целта ми не бе да представям провинциите с имената им, защото както писах, по-нагоре, представям, практически, по-важни градове, а не административното деление (за него не знам особено много).
          И аз се чудех доста за Отвъддунавските земи - за Влашко, не толкова много, но по-скоро за прикарпатието и Черноморското крайбрежие на север от Делтата на Дунав. В български източници, обикновенно, картите показват Отвъдунавските части на България, обхващащи части от Полша, Унгария, цяла Румъния. Но съм забелязал, че в чужди карти, обикновенно източната част на отвъд дунавските територии не я владеем. Е да си призная, предпочетох, по-голямата територия, макар, че би ми било интересно, да науча, какви точно са били границите.
          За целта - доста ще ми се посмеете....видях една прекрасна карта на Османската империя, изображението е плакат към игра (модификация за игра) и е направено с изключителен вкус. Та реших да се опитам да имитирам стилът.

          Ето картата, за която говоря:



          И така, целта ми е да сътворя подобна карта - без да псоочвам изрично името на някой град или столица. Както gollum посочи - бих искал да постигна заглаждане на ръбовете, а в същото време и по-големи резолюции.

          Благодаря на всички коментирали.

          Comment


            #6
            bratignat
            Чертай смело, и да не ти пука! При всички положения картата няма да е вярна. То и не виждам кой би могъл да направи такава. Дай своето виждане.
            Чакам градовете и "тихият, бял Дунав"
            относно:
            "Е да си призная, предпочетох, по-голямата територия,..."

            Всичко е относително. Вярвай че поне още 5 народа ще претендират че са владеели дадена територия през даден период.
            И най дългия път има своята първа стъпка...

            Comment


              #7
              Първо, работиш с фотошоп, нали? Версията не е от значение.

              Второ, за резолюцията - трябва да решиш предварително какво искаш, тъй като изображението е растерно, т.е. и да увеличаваш, и да намаляваш, все губиш от качеството (много в първия случай и съвсем малко във втория).А това зависи изцяло от целите, които си поставяш, т.е. къде и как ще използваш тази карта. Ако ще ти трябват няколко резолюции, то най-добре е да я изработиш в най-голямата,а после да намаляваш от нея за останалите.
              Та, какво ще я правиш? Ще я отпечатваш ли някъде (принтер, дигитална машина)? Или само на екран ще се гледа? В първия случай ще ти трябва значителна резолюция, във втория - не кой знае каква (максимум 2000 пиксела по ширина на колкото дойде по височина според пропорцията - повече няма смисъл, ако искаш картата да се хваща изцяло).
              Като решиш този проблем, ще имаш размер в пиксели, с който да работиш.

              Трето (изглаждане и прочее)
              От къде получаваш изображението? Защото като гледам картата, която искаш да наподобиш, на нея не е изобразен никакъв релеф или нещо реално, а е използвана текстура. Ако случаят е такъв, решаваш си много от проблемите, защото това, което ти трябва, е векторна форма на ПБЦ (плюс пак векторно разчленяване на отделните провинции). Това лесно се постига в някоя векторна програма (не знам с коя работиш, аз лично предпочитам за такива неща Corel Draw), но принципно можеш да го постигнеш и във фотошоп (но е малко по-криво в някои отношения, макар че точно за това май няма да има значение).
              Ако запазиш векторната форма, след това можеш да правиш различни по размер карти. Просто ги прехвърляш в съответната резолюция (използвай eps като преходен формат между двете програми) и изрязваш формата с някаква подходяща текстура. Така ще имаш загладени ръбове и чисти граници между провинциите.
              Отдолу можеш да сложиш каквото искаш море и ефекти върху него.
              Проблемите в текущата карта идват от това, че най-вероятно си рязал с някой инструмент (може би някой от автоматичните), който не ползва заглаждане (или пък то е било изключено). Вероятно и резолюцията на изходното изображение не е била добра. Този проблем като цяло е нерешим в това, което си направил (можеш да използваш някакъв замазващ филтър, но подобрението няма да е голямо), т.е. трябва да режеш отново, този път със заглаждане (затова да подходиш директно с векторен инструмент е за предпочитане, ако почваш задачата отначало).
              Границите на провинциите имат същия проблем. Използването на ефект за удебеляване на контура само влошава нещата, защото проблема става по-видим.
              Като цяло, работата не е много и може да се свърши за 2-3 часа най-много. Донякъде зависи от изходното изображение, разбира се.

              ПП Прикачам една малка картинка - просто за пример какво може да се направи набързо с текстура за основа. При повече време мое да изглежда доста по-добре. Естествено, ефектите могат да са съвсем различни.
              Attached Files
              Last edited by gollum; 11-02-2011, 14:44.

              Comment


                #8
                Препоръчвам като източници:

                Коледаров, П. Политическа география на средновековната българска държава,
                Първа част. От 681 до 1018 г., С., Изд. БАН, 1979 87 стр., А4, карти, скици, тв. корици
                Том 2 /1186-1396/ Петър Коледаров, Изд. БАН - 1989 158 стр., А4, карти, скици, тв.корици

                Още ги издирвам по антикварите.



                Но в библиотеките ги има
                We don't see things as they are, we see them as we are
                ---Anais Nin----

                Comment


                  #9
                  Според мен Коледаров /поне първата част/ е прехвален. Личи си как се чуди как да нарисува границата възможно най-далеч.

                  А за картата - трябва да се махне Трансилвания и Банат - вече унгарски, да се отреже израстъка до Днепър и въобще от Отвъддунавска България да се оставят по-късните Влахия и Буджак. Не повече.

                  На юг не е лошо да се укаже, че това е военновременна граница.


                  thorn

                  Средновековните църкви в България

                  Comment


                    #10
                    Thorn написа Виж мнение
                    Според мен Коледаров /поне първата част/ е прехвален. Личи си как се чуди как да нарисува границата възможно най-далеч.
                    Естествено Ценното е, че посочва изворите. Оттам нататък...
                    We don't see things as they are, we see them as we are
                    ---Anais Nin----

                    Comment

                    Working...
                    X