Съобщение

Collapse
No announcement yet.

100 мита от българската история-изд.Милениум

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

100 мита от българската история-изд.Милениум

Интересува ме информация за книгите "101 бележити дати в българската история",както и двете книги по-долу.Книгите са ан изд.Милениум и ме интересува дали вътре има разни неточности,щото в доста такива книги има развити разни собствени теории

Не съм запознат с тази книга, но както и всяка друга държава и ние си имаме митове. Първата бомбардировка, хвърлянето на трупове на Шипка, да не говорим, че все още според мен е рано за трудовете на хора като В. Мутафчиева да се "предложат" на широката публика. Но кой народ няма митове?

За съжаление, има много неща, за които можем да се гордеем, че сме направили първи или сме изобретили, но за сметка на това се дава гласност повече на митовете.
    http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Защо хвърлянето на трупове на Шипка да е мит?

Comment

Защото такова нещо няма.Наложило се в умовете на българите в следствие творчеството на Вазов
        Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

Comment

thebluegod,

не знам какво разбираш под неточности, за това ще ти дам по един пример от всяка от книгите на изд. Милениум /по памет/ за хипотези на авторът им Веселин Игнатов:
          1. Според него през 1207 г. след смъртта на цар Калоян, Борил не се обявява за цар, а за регент на непълнолетен син на починалия цар. Чак след като този син умира някъде преди 1211 г. Борил се обявява за цар.
          2. В. Игнатов подкрепя хипотезата, че не поп Кръстю, а някой от семейството на поп Лукан е предателя на Апостола.

Comment

Имах предвид дали има точно такива предположения и теории

Comment

AggressiveRefrain написа Виж мнение
              Защото такова нещо няма.Наложило се в умовете на българите в следствие творчеството на Вазов
              Да не би все пак Вазов да е почерпил отнякъде информацията си? Нещо не ми прилича на художествен образ този епизод.

Как е установено това, което казваш?

Comment

ьая

Доколкото съм чел хвърлянето на трупове е художествена градация, не е ставало. Отричали са го все пак ветерани от Шипка, но все пак всеки народ се нуждае от легенди.

Comment

Писах ти ПС, да не отплесваме темата.

Comment

А пък аз съм чел че е имало нещо такова,даи да видим иначе не вярвам

Comment

asd

Точно това е - няма какво да ти дам да видиш защото няма никой, който да твърди такова нещо, освен Вазов (но все пак той е писател, нормално е да пише и такива неща). Или поне аз не съм срещал никъде очевидци да са казвали същото. Чел съм го отдавна на хартия, но ще се постарая да го намеря в нет-а (статията, в която се показват материали за ветерани от Шипка, които твърдят, че такова нещо не е ставало. Интервюто е няколко години може би след войната).

Comment

Ами тук имам книга ''Руско-Турската освободителна воина'' на Военно Издателство.И на страница 141ва пише ''Те посрещат атакуващите турци с щик и приклад,с камъни,дървета,и счупени оръжия,а накрая с труповете на убитите си другари.Таборите отстъпват в безредие.''
                        Цитат от Кисов.И.С.Пос.съч.с 292-293
                        Става дума за атака в 18 часа на 23 август,няколко часа преди да доиде подкреплението в наи-критичния момент,когато няма амуниции и пушките ''Шаспо'' просто отказват.
                        Last edited by ; 17-04-2010, 15:33.

Comment

Working...
                        X