Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Книга-изследване за българската армия през Втората световна война

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Книга-изследване за българската армия през Втората световна война

Здравейте,

Пред приключване е проект за издаване на докторската дисертация на Людмил Петров "ОРГАНИЗАЦИЯ, ВЪОРЪЖАВАНЕ И КОМПЛЕКТУВАНЕ
    НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА (1939 – 9.9.1944 Г.)" пред бившия Институт за военна история на Генералния щаб през 1982г. Това представлява единственото досега цялостно изследване третиращо въпросите по организацията, въоръжаването и материално-техническото комплектуване, мобилизацията и комплектуването с личен състав на българската армия през Втората световна война за периода до началото на т.нар. Отечествена война 1944-1945. В този смисъл то запълва една огромна празнина в нашата военна история. За съжаление по разбираеми причини по онова време то не е издадено и остава в 4 екземпляра на пишеща машина, от които доколкото ми е известно само един е запазен до наши дни във Военноисторическата библиотека. Също така за съжаление сегашното издание ще е в изключително ограничен тираж - не повече от 100-150 броя и няма да се пуска в свободна продажба. В тази връзка, който иска да се сдобие с екземпляр от него - нека да ми пусне лично съобщение с две имена и някакви контактни данни. Предполага се, че цената на самата книга няма да надхвърли 10-15 лева. Книгата в оригинала си на пишеща машина е 482 страници с 51 приложения, но при съвременно набиране и обработка на компютър излиза с около една трета по-малък обем.

Съдържанието на книгата включва:
    Предговор
    Глава I - Организация на българската армия през Втората световна война
    § 1. Динамика на развитие на външнополитическите условия през 1939-1944 г. и влиянието им за промени в организационната структура на българската армия.
    § 2. Теоретически основи и практическо приложение на схващанията в България за изграждане на "хоризонталната" организация на българската армия по видове въоръжени сили и родове войски
    § 3. Развитие на организационната структура на Земните войски
    § 4.Усъвършенствуване на организацията на Въздушните войски
    § 5. Морските войски и тяхното организационно развитие в системата на българските буржоазни въоръжени сили
    § 6. Изменения в органите за ръководство и управление на въоръжените сили през 1939-1944 г.
    Глава II - Въоръжаване и материално-техническо осигуряване на българската армия
    § 1. Състояние на българската военна промишленост и организация на снабдяването на поделенията с оръжие и боеприпаси. Политико-дипломатически аспекти на въоръжаването на България.
    § 2. Доставки на въоръжение и бойна техника за земните войски
    § 3. Въоръжаване и материално-техническо осигуряване на Въздушните войски
    § 4. Доставки на въоръжение и бойна техника за морските войски
    § 5. Осигуряване на армията с моторни средства, инженерни, свързочни и други материали
    Глава III - Комплектуване на българската армия с личен състав и мобилизационна дейност 1939-09.09.1944
    § 1.Комплектуване на българската армия - основен компонент в строителството на въоръжените сили
    § 2. Основни схващания и планиране на мобилизационната дейност през 1939-1944г.
    § 3. Развръщане на българската армия през Втората световна война (1939-9.9.1944г.)
    Заключение
    Използвани източници и литература
    Приложения - 51 бр. таблици и схеми.
    Attached Files
    Last edited by dibo; 19-01-2011, 12:34.
    We don't see things as they are, we see them as we are
    ---Anais Nin----

За Книгата -изследване

Уважаеми Дибо,
    Идеята за издаване на дисертацията е много добра и я приветствам.
    Ако обаче се базирам на изданията до този момент от същото естество съм убеден, че въпросито по организационното изграждане въоръжение и превъоръжаването на специалните войски не е отразено. Същото се отнася и за участието им във войната и тяхната заслуга за изхода на проведените операции.
    В тази връзка си струва да се преосмисли, дали базирането само на тази дисертация ще даде пълна картина за участието на Земните войски на България във войната срещу Германия в Европа.
    В потвърждение на това ти предлагам да се запознаеш с моята докторска дисертация "Свързочните войски и комуникационната система на българската армия 1878-1945 г." Екземпляр от нея се намира във Военноисторическата библиотека на ВА "Г. С. Раковски".
    Считам че с нея може да се допълни посочената по-горе празнина, защото земните войски не са само пехота, артилерия и кавалерия, а има много други осигурили управлението, инженерното осигуряване и логистиката на армията.

СТРУВА СИ ДА СЕ ПОМИСЛИ - НАЛИ!

Comment

Пълна картина може да даде едно съвременно изследване, която да отчете корекции и източници, които тогава не са били достъпни за автора и без да включва неизбежния тогава за дисертацията идеологически пласт. За съжаление последното такова изследване е именно тази дисертация от преди 28 години, която по ред причини тогава не е издадена и съществува в единичен екземпляр. Доколкото ми е известно обаче - в момента няма изследовател, работещ по такова цялостно издание за организацията и въоръжението на българската армия през войната. Нещо повече - това си е една голяма празнина в нашата военна историгорафия, каквато е била и преди 28 години по времето на написването на тази дисертация. В този смисъл дори издаването на този труд, при всичките му пропуски, непълноти, неточности и прочее си мисля, че ще е огромна крачка напред. За останалото - времето ще покаже.
      ---Anais Nin----

Comment

След колко време се очаква да бъде издадена книгата? Непременно бих си я купил.

Comment

Kramer написа Виж мнение
          След колко време се очаква да бъде издадена книгата? Непременно бих си я купил.
          Отговорът е - не знам със сигурност - зависи в момента и от други хора.
          Иначе да те пиша ли сред желаещите за 1 бр., защото няма да бъде пускана на свободна продажба?
          ---Anais Nin----

Comment

Запиши ме за 2бр + 1бр за Albireo.
            Last edited by Imperial; 27-05-2010, 23:57.
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

ОК
              ---Anais Nin----

Comment

+1 и за мен

Comment

Запиши ме и мен за 1 бр.

Comment

Пиши и мен 1 бр.
                    Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Книгата най-сетне излезе.

P.S. Цената е 16 лева, без разходите за доставка.
                      ---Anais Nin----

Comment

Ако има още налични и аз бих искал да си купя една книга.
                        Батальони "М"

Comment

Имате лични съобщения поръчалите.
                          ---Anais Nin----

Comment

аз съм нов участник във форума и имам следния въпрос:има ли възможност да се сдобия с 1 бр от книгата

Comment

dibo написа Виж мнение
                              Имате лични съобщения поръчалите.
                              Аз нямам?
                              albireo написа
                              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Working...
                              X