Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пол Кенеди - Възход и падение на великите сили

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Пол Кенеди - Възход и падение на великите сили

    Здравейте!
    Търся тази книжка В издателството е изчерпана, та се обръщам към вас. Не тая надежда, че който я има би се разделил с нея, но пък може да има някоя екстра бройка Ако ми се усмихне късметът, лесно ще ми предложите цена и ще се уговорим за доставка
    Поздрави!


    #2
    Аз лично не бих препоръчал българското издание, особено бездарния превод на Военно издателство. Спомням си, че навремето като студент съм се смял с глас над него. По-лош превод от него са може би само шестте тома на Чърчил за ВСВ на "Труд".

    Защо не пробваш тук:
    We don't see things as they are, we see them as we are
    ---Anais Nin----

    Comment


      #3
      Съсипват ги хубавите книги с тия бездарни преводи...
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...


      блог за средновековна балканска история

      Comment


        #4
        По Политология имахме да четем откъс от книгата.Радвам се, че не само аз съм останал с лошо впечетление за превода
        Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

        Comment


          #5
          Благодаря на dibo за линка. Може да ми свърши работа това, което мога да видя.
          Алтернатива е:

          ако някой я има...

          сори, че през този акаунт пиша, просто Любо бе логнат преди това...
          Last edited by Lyubo_sr; 03-02-2010, 21:56.

          Comment


            #6
            Дръж се за Пол Кенеди, дори при не особено блестящ превод е в пъти по-качествена. Книгата на Пантев е доста зле.
            Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем... Какво зората?

            Comment


              #7
              Колеги, а имате ли информация за тези 2 издания. Колебая се кое да си купя:

              Comment


                #8
                Имаме информация.

                Преводът на История на Великобритания е ужасен (има и прекалено досадни печатни грешки) - ако човек обърне внимание ще забележи, че е правен от няколко души, които явно са нямали нужната съгласуваност. Иначе е проявено някакво старание - твърди корици, хартията не е лоша - но това разбира се са подробности.

                Важно е съдържанието - и двете книги са просто общи въведения в британската история, така че не бива да се възлагат големи надежди, поне ако човек иска да навлезе в детайлите. Същевременно и двете са ми еднакво полезни, когато искам да получа добра обща представа по даден проблем.

                The Oxford History of Britain е правена от колектив, като идеята е всеки период да бъде покрит от съответен специалист. Това създава известни разлики - отделните глави всъщност са различни по теоретична насоченост есета. Всеки период си има и специфична проблематика, а когато всеки автор остава в нея се създава впечатление за слаба обща връзка между отделните части на сборника. Искам да посоча, че всеки специалист преценява сам къде да сложи акцента - върху културата, политиката, общественото развитие - и каква теоретична обосновка за неговото разбиране да предложи.

                Джереми Блек подхожда по-различно - всеки период е разгледан чрез еднакви "рубрики", т.е. беше ми далеч по лесно да проследя вариациите на един и същи проблем през реалностите на различните епохи. Блек е специалист по военна история и британска история от осемнадесетото столетие. Демонстрира приятен стил на писане и добре развива аспекти, които определено надскачат плоскостта на политическата история.

                Трябва да се отбележи, че и двете книги дават добър старт към британската история като цяло - т.е. не само историята на Англия, но и на Уелс, Шотландия, Ирландия. Разбира се, вече на български имаме и добри общи изследвания за историята на Шотландия и Ирландия, та ако човек се интересува конкретно от тях, лесно може да поразшири хоризонта си.

                Двете книги наистина се допълват и имат своите несъмнени достойнства, зависи какво преследваш - дали просто да имаш добра книга по британска история в личната си библиотека (вземи си тогава Морган), или да се готвиш за изпит (сякаш по-добре тогава да заложиш на Блек).

                P.S. Съгласявам се за Пол Кенеди - (който има и едно по-старо издание в два тома) това си е класика; колкото и да е лош превода поне засега не мога да се сетя за добра алтернатива.

                Comment


                  #9
                  Много ви благодаря, Kaiser!
                  Не се и надявах на по изчерпателен и трезв съвет!
                  Историята ми е такава. Имам да готвя десетина курсови работи. Напоследък не мога да взема отпуск и да си ида във факултетската библиотека и да си свърша работа. Имам задача да проследя някой въпрос от Британската колониална система. В същото време друга задача ми е международни отношения през 17 и 18 век... та за туй диря Пол Кенеди. Вкъщи имам общи курсове (купувала съм ги за изпитите в бакалавърската програма), които са ми постнички. В същото време обичам да си купувам книгите, не да ги заемам. Интернет върши работа, но когато трудът е минал през редактор си е друга бира. За това дерзая за добрата стара хартия. Отново сърдечно благодаря!

                  Пп. Взех си Оксфордската, а Пол Кенеди намерих в оригинал
                  Last edited by dec; 10-02-2010, 10:26.

                  Comment


                    #10
                    Книгата е видях, че я има в наличност във военното издателство, може да си я поръчате от сайта им - http://www.vi-books.com/vis.php отивате на КАТАЛОГ и там я търсите.
                    Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

                    Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

                    Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

                    Comment


                      #11
                      Shelenberg написа Виж мнение
                      Книгата е видях, че я има в наличност във военното издателство, може да си я поръчате от сайта им - http://www.vi-books.com/vis.php отивате на КАТАЛОГ и там я търсите.
                      Звънях им Казаха, че отдавна е изчерпана. В сайта им наистина не става ясно това.
                      Поздрави!

                      Comment

                      Working...
                      X