Позволявам си ,да изкажа моето скромно мнение ,а именно - мен изключително много ме е дразнело ,че във всички филми за ВСВ ,освен в Сталинград и Das boot ,германците са представени или като идиоти ,архизлодеи или и двете . Само ,ще спомена - Спасяването на Редника ,който направо беше подигравка,една групичка хамерканци ,изнасят направо цял батальон подкрепени от танкове и самоходни оръдия.да не говорим за бълвоча U-571 ,онзи сериал за тумбата американци и тн. Не споменавам съветските филми .То разбирам пропаганда ,ама ако са били такива тъпанари защо още 1940 ,не са разбили.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Лоши филми
Collapse
X
-
Вилхелм Монке написа Виж мнениеПозволявам си ,да изкажа моето скромно мнение ,а именно - мен изключително много ме е дразнело ,че във всички филми за ВСВ ,освен в Сталинград и Das boot ,германците са представени или като идиоти ,архизлодеи или и двете .
Comment
-
заря91 написаИначе и за киното си важи максимата: Историята се пише от победителите.
Едва ли има каквото и да е за учудване в това .
Не знам, мисля си, че дори за много от участниците в събитията противникът е само това: неясен силует, гледан в перспективата на мерника; някой, който се опитва да те убие малко по-отблизо и лично; или фигура в колона от пленници. Но едва ли имаш време да откриеш личните му човешки качества. Естествено, има военни професии, които позволяват по-близко "познанство", но те са малко. Така че в подобен дехуманизиран "враг" има някаква достоверност.
Виж, ако Вилхелм Монке пише за "идиотщини" в чисто военен аспект, то се съмнявам, че трябва да ги търси специално в изобразяването на немците. В почти всеки филм, които съм гледал, противникът (врагът, другите, чуждите) се държи глуповато и нереалистично в бойните сцени. Причината вероятно са някакви по-общи стереотипи, съчетани със здравата преценка (не знам съзнателна или не) на създателите на кино, че 99% от зрителите (от тези зрители, които въобще се интересуват от такива сцени) не се интересуват от това дали военните сцени са достоверни, а дали са зрелищни.
Ако трябва да правя списък с военни филми за ВСВ, които ми се виждат горе-долу достоверни (като представяне на противника или като военни сцени), струва ми се, че ще е доста по-дълъг. Просто за да дам примери: наскоро гледах "Макс Манус" - филм за пресонаж от новрежката съпротива. Във филма немците бяха изобразени съвсем нормално, а основният антагонист (май беше офицер от Гестапо, не помня точно) не бе изобразен като някакво чудовище, а като обикновен човек). Или, да речем, в "Band of brothers" не мисля че има каквото и де а дехуманизиране на немските войници (нито пък кой знае какви нереалистични (според мен) военни сцени). Но едва ли подобно изброяване е за темата за лошите филми .
Comment
-
Immortals (2011)
Мъка, бездарна мъка... Добре че беше Мики Рурк да ги изкара от калта. Направо не е за вярване, че тоя боклук е от същия режисьор като "The Cell"...
Comment
-
Не знам колко от потребителите ще се сетят за едно приятно старо издание на име "Китайски загадки" - увлекателен сборник с 4 истории от следователското ежедневие на древен китайски съдия. Тези дни със закъснение, но с въодушевление научих, че имало филм за този герой. Уви, що ми трябваше... като само името родее кинотворбата с "оригинала" - останалото са пост-...смислови щуротии на фона на "яко епична" графика. И това въпреки великолепния Анди Лау /Infernal affairs - оригинала на The Departed; Hard Boiled, etc.../."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Единственото хубаво нещо във филма е Терон - наистина добра, красива игра, красива жена. Нямам идея как са кастнали тая зъбата маруля Стюарт за Снежанка (wtf?!), обаче контраста е изумителен.
Тия пък пънове - ловци, принцове, мани мани, бездарие. Абе мозъчна смърт.
Но да, с някоя друга Снежанка филма може би щеше да е търпим.
Comment
-
Parabellum написа Виж мнениеТъкмо си мислех да го гледам на кино с пуканки и други прочие шукарийки.
Comment
-
SizarieldoR написа Виж мнениеЧудно ми е защо хората гледат филми, на които знаят историята и как ще свърши
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеНе ти ли се е случвало да гледаш някой филм два пъти? Или хайде, да не е филм, а примерно да прочетеш една книга два пъти? Сещаш се, че тръпката пред неизвестното е далеч назад в ценностната скала на кое да е изкуство.
И все пак леко дразни как доят приказки.
Comment
-
На мен ми е забавно как объркват персонажа на ловеца с този на дърваря . Ловците с брадви, предполагам, че дърварите активно ще използват лъкове и арбалети, за да повалят шавливите дървета . Често ги объркват тези неща.
Дрг забавен момент . Тази година от "Холивуд" излязоха две версии на същата приказка. Общото между двете е, че актрисите в ролята на Снежанка значително отстъпват по "показатели" на лошите кралици-мащехи. Интересна тенденция .
SizarieldoR написаЧудно ми е защо хората гледат филми, на които знаят историята и как ще свърши.
А за повтаряемостта (т.е. правенето отново на същия филм)- тя си е особеност на сащианското кино от зараждането му, а покрай него постепенно се прехвърля и в други държави. Нищо лошо само по себе си, особено ако версиите наистина са авторски. Понякога новите версии са много добри, понякога (особено ако оригиналът е много добър, да речем, последният пример, на който попаднах - японски римейк на един класически филм от 60-те - "Харакири"; е, римейкът е много по-слаб от оригинала (което не е чудно като се има предвид доколко съвършен е той), но понякога се случва и обратното) са значително по-лоши. Но е интересно да се види вариацията. Ако щеш, това е като да гледаш една и съща пиеса в постановки на различни драматурзи.
Comment
-
Act of Valor (2012)
When the rescue of a kidnapped CIA operative leads to the discovery of a deadly terrorist plot against the U.S., a team of SEALs is dispatched on a worldwide...
Двоумих се няколко секунди дали да пусна филма в тази тема или в другата, за добрите филми. Качеството е зле - и историята, и играта, и музиката, абе всичко е зле. От друга страна, "актьорите" са истински американски тюлени, което прави играта им чудесна в относителен план. За момент се замислих как щяха да изглеждат няколко български старшини на тяхно място и мисълта не ми хареса много Тук-таме се виждат интересни железарии, има и няколко добри екшън-момента в документален стил.
Общо взето, ако човек е склонен да се абстрахира от пропагандата и клишетата, може да убие малко време с филма.
Comment
Comment