Преди време случайно влязох на един руски сайт тук, където публикуват творчеството на руснаци-участници във войните. Не съм експерт по бойните действия провеждани с участието на руски/съветски войски и ми е трудно да преценя докъде свършва фактологията и къде започва художествената част, но доста от нещата, които прочетох, бяха потресаващи. Интересно ми е да чуя мнението на военни и познавачи на военната история за описаните в книгите събития, а и за самите книги.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Дали сте влизали в този сайт?
Collapse
X
-
Аз съм влизал и съм чел неща на двама автори - на Зарипов и Миронов. И двете са литературизирани версии на лични спомени, много е трудно да се каже докъде е "истината" и откъде - художествената измислица. За мен са лични интерпретации на преживяно, т.е. интересен източник когато човек иска да навлезе в атмосферата на епохата, но не и ако търси факти. Т.е. ако се опитвам да си представя какво са чувствали и преживявали руските войници в Чечня (защото двамата автори пишат за двете войни в Чечня), то мога да получа впечатление от текстовете - разбира се, не за обобщения по темата. Но ако търся конкретни факти къде и кога се е случило дадено събитие, къде е било определено войсково подразделение и подобин неща, то не би трябвало да се опирам на тези текстове.
Това според мен важи за всичко, което е публикувано там. Това е ясно от самия сайт .
-
Е, аз преди това не се бях интересувала от военни теми по принцип (като изключим книгите за ВОВ), така че за мен беше нещо ново. Просто реших да споделя с вас, ако някой се заинтересува.
Специално книгите на Миронов ме впечатлиха достатъчно, за да се опитвам дори да ги преведа на български, за да могат и не-рускоговорящите да добият някакво впечатление за станалото там.
Comment
-
Съгласен съм, и на мен спомените на Миронов ми въздействаха много, когато ги четох преди май около две години. Но знанията ми за този конфликт така или иначе са малки (тогава бяха още по-оскъдни). Но и в предговора към текста има уговорка, че за някакви факти или детайли не може да се разчита на текста на Миронов.
Comment
Comment