Аз в момента съм заковал на "Чудовищна команда" на Тери Пратчет- просто поредната доза смях,философия и простотия.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво четеш в момента
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Last edited by von Rihthoffen; 23-04-2007, 11:34."Последните думи в живота на мнозина някогашни владетели са били: „Не можеш да ме убиеш, защото имам магическа... Аааргх!“"
-
23 април - световен ден на книгата
Честитя на всички любители, поклонници и колекционери на книгата и писаното слово днешния 23-ти април - Световен ден на книгата
Както знаем, на 23-ти април 1616 година почиват Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес, та помнейки великите писатели почитаме и книгата въобще, словото, стила и творческата сила.
Желая на всички много здраве, ведра пролет и много приятни мигове на четене ))))
Comment
-
е те са намерили повод за деня... баси
я кажи какво си накупи тия дни?
аз си взех анкетите с емилиян станев
новото издание на робинзон крузо
първото издание на тютюн
емил от льонеберя за трети път
ян березницки - тактика на успеха - за хората и филмите на американското кино
лионело вентури - как да гледаме живописта
и т.н.
Comment
-
Прочетох "Записки по един скандал" - книгата, по която е филмът. Историята е същата, но акцентите са съвсем променени. В книгата главен герой е по-младата учителка, нейните отношения с любовника й, с мъжа й, с Барбара, с училището. Много по-разгърната е любовната история, което прави книгата по-пикантна от филма, но същевременно и по-банална, защото пикантни любовни истории - колкото щеш, в тази няма нищо особено различно, освен разликата в годините, което не е нещо съществено променящо нещата, по подобен начин те биха могли да се развият и между връстници.
Като цяло книгата е по-логична като сюжет, спомням си, че това беше подразнило Воланд във филма, но пък повечето сюжет е изместило акцента от психологизма, което беше големият плюс на филма според мен.
Между книгата и филма бих избрала филма, макар че това много зависи от последователността. Обикновено човек харесва първото.
Comment
-
Док Холидей написае те са намерили повод за деня... баси
първото издание на тютюн
и т.н.
Успях да си взема (вчера) Мотиви на избавлението във вълшебните приказки на фон Франц и веднага я зачетох, оказа се корпус от лекции, много приятни и увлекателни. По-скоро мога да се надявам на това, което мисля да си взема възможно най-скоро време - Що е история? на Едуард Халет Кар (да се просветя малко, че нещо напоследък историята е много модно занимание))), Разум и лудост (това се надявам да е интересно, "женски" поглед върху Декарт) и Мъченичеството на Перпетуа на фон Франц, както и Юнгиански подход към българския фолклор.
Какво ще кажеш за новото издание на Кафка? Светна ми да проверя и за някое по-старо издание на Лорка из "дилърите" )), засега не намерих, но си взех Светоний )))
Приемам мнения и за новото издание на Златната клонка, не успях да го разгледам лично и да разбира това някаква препечатна на старото от 80-те ли е, или нещо ново като превод и формат?
Comment
-
Kaiser написаПо-скоро мога да се надявам на това, което мисля да си взема възможно най-скоро време - Що е история? на Едуард Халет Кар (да се просветя малко, че нещо напоследък историята е много модно занимание))),
Comment
-
В момента чета - http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=18296Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
Док Холидей написае те са намерили повод за деня... баси
първото издание на тютюн
и т.н.
Връх в интелектуалните приключения е наближаващата сесия и както винаги необходимостта да се погълне куп глупав (но важен в очите на някои преподаватели) материал. Преди дни присъствах и на представяне на познатата Полският път на Адам Замойски. Полският културен институт беше набавил една-две дузини книги, които да бъдат подарени на гостите... ей Богу, какъв само глад за история и книги! По израза на един участник "по-настървено от борба за предизборни кебапчета". Добре, че си бях купил книгата преди време, но и да не бях, пак нямаше да се блъскам.
Инак препрочитам Лолита, но доста мудно, поне Х.Х. няма къде да избяга... иска ми се да имам време и за Истинският живот на Себастиян Найт, но това си е мечтание за същинските летни дни.
В горепосочените дни ще гледам да посетя обичната ни столица, та вярвам Лорка ще влезе в сила ))
П.С. Забравих да попитам дали Черната Далия е преведена на български (поне аз не знам), гледах екранизацията и ми се стори интересно...Last edited by Kaiser; 24-05-2007, 19:11.
Comment
-
Книгата е много по-добра в сравнение с филма, но е по дълга отколкото трябва. може би с около 100 страници. Има я издадена от поредицата на Труд. Вероятно има и предишно издание защото те издаваха само издавани вече неща без да плащат хонорари на преводачите.
Изчети Далията. Аз си намерих всичко издавано на Елрой на български без "Белият джаз" и още една. Доста съм доволен. И уморен. Лека нощ. )
Comment
-
В момента чета историческия роман-хроника "Последната година" на Василий Ардаматски. Изданието е от преди около 20 години, но много подробно разглежда живота в царска Русия през Първата световна война (1916) - представени са много живи образи като тези на Распутин, Николай II, генерали, немски шпиони, министри, посланници и т. н. Има и коментари на автора. Според мен добра книга. Препоръчвам я."... намерих ключа и отворих вратата. Там - царството на моите сънища и мечти - беше пусто, глухо... отидох до картинаната, изтрих я от прахта, исках да видя още веднъж следите на онова, което някога мислех възможно. Но можех ли да вярвам на очите си? ..."
Comment
Comment