"Вземам си думите назад" от Суворов. После и "Александър Първи" от Анри Троая.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво четеш в момента
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Гост
"Дневникът на Ханс Дерншвам за пътвуването му до Цариград през 1553-1555 год." Османската империя на длан, през погледа на един мно-о- го обективен и критично настроен западняк.
Михаил Маджаров, "Спомени".
"Огледало на света" - история на османския двор, Мехмед Нешри, 15-16 век.
"Кипърска хроника" - "Повест за сладката земя Кипър", Леонтий Махера, началото на 15 век. Много добра хроника, даваща много информация за средновековния начин на живот, в частност в Кипър.
Има много интересни данни за български войници, незнайно как попаднали там и спасили Кипър от генуезците през 1373/1374 г., какато и някои описания на мотивацията на средновековния воин и човек.
Док Холидей написа"Записки по римско право" - Петко Венедиков )
Comment
-
Гост
-
:sm100: Когато бях студентка ми се наложи го прочета. Хареса ми пътеписа на Евлия Челеби. Затова реших да си припиша най-интересните части от неговия пътепис. Да колкото си спомням той даваше сведения за етническия състав на населението в Македония и Западна България. Подробно описваше българските къщи, народна носия, традиционната храна и някои обичаи. Изданието, което ползвах е преведено на български.
Comment
-
Гост
-
Лев Шестов: Атина и Иерусалим. Последната част, включваща сентенции, писани главно през 20-те години (на ХХ век), е направо пленителна. Същински архетип на съвременния философски скептицизъм. Разбираемо защо (по моему) най-великият скептик на миналото столетие- Е. М. Чоран, е бил силно повлиян от Шестов.
Пишейки курсова работа по антропология отново преоткрих Елиаде. Образи и символи, Мит и реалност, Митове, сънища и тайнства... въобще митът ме е обзел (може би мит и скептицизъм, ето там намирам себе си).
Comment
-
изданието на труд в определени случаи - случаят бъроуз, буковски пастернак и пасков е скапано.
буковски се издава с меки корици. бъроуз също.
пастернак не изглежда добре - старото издание с черни корици е по-добро.
пасков изданието от миналата година също изглежда по-добре.
в момента - "секс off"
Comment
Comment