Сега набарах "Залмоксис" на Димитър Попов да видим за какво става дума.След това съм заредил някакво книжле за тангризма и разни находки по Балканския п-в от средновековието.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво четеш в момента
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
-
---
Мине се не мине някой ред и се оплаква, че Италия била унижена заради това, било и отнето онова. Да не говорим как това е по-скоро биография на Дучето - той днес казал това, в какво настроение бил, плюят Рибентроп - въобще все забавни неща Е аз само я попрегледах, защото се чудя кое да започна - изборът е труден
Comment
-
Аз съм чел първите три книги. Те двата тома нали се деляха на пет-шест книги общо? Имаше една глава дето прислужниците измисляха прякори на "буталцето" на Пантагрюел или нещо подобно. Смазвах се да се смея. Беше много весело
Похвалих ли ви се че намерих снимка на прочутия Генерал и герай от от "Швейк" - Финк фон Финкенщайн? Феновете на Хашек ще ме разберат
Comment
-
Преглеждам мемоарите на Катуков и попадам на ред бисери, а за този не можах да се сдържа, да не го пуликувам тука:
На окраине Пальцино к танку Евтушенко, отчаянно жестикулируя, подбежал подросток.
— В чем дело? — спросил Евтушенко, заглушив мотор и открыв люк.
Сбиваясь и торопясь, мальчишка рассказал, что в одной из изб собралось много немецких «начальников». Евтушенко посадил мальчика в танк, чтобы тот показал дорогу. Незаметно подъехав к указанному дому, Евтушенко выпустил несколько снарядов. Изба рухнула, погребя немецких офицеров.
29 октября наша бригада наконец получила приказ штаба фронта — выйти в район станции Чисмена, восточнее Волоколамска, в полосу обороны 16-й армии К. К. Рокоссовского, в подчинение которого мы и передавались.
Малко пояснения:
- танковата бригада на Катуков е в резерв, а не на бойната линия.
- каква е била тая 'група немски офицери', дето е стояла в избата, без да има охрана отвънка
Явно момчето или се е объркало и вътре е имало да речем съветски войници или е имало някому зъб и си е отмъстило чрез тия пичове. А те без да питат ударили и продължили нататък. Хубавци ...Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
В момента чета "Играта на лисиците" на Ладислас Фараго става дума за АБВЕРА и нейното разузнаване преди и по-време на ВСВ за сега много ми харесва и научих работи които не знаех. Абе последните две седмици съм се отдал на книги на разузнаването, още малко и съм готов агент за завербуване 8)Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
---
Зачетох се в "Июнь — декабрь сорок первого: Рассказ-хроника", на Ортенберг Давид Иосифович.
Редактор на «Красная звезда».
22.06.: "И вот, уже сверстанная в две колонки, она — у меня на
столе. В ней речь — о многовековой борьбе нашего народа с немецкими агрессорами: в XIII веке — на Чудском озере, в XV веке — под Танненбергом, в XVI веке — в Ливонии. Биты русскими войсками немецкие легионы из наполеоновской армии в 1812 году. Биты кайзеровские войска в первую мировую войну. Биты они же под Нарвой и Псковом в феврале 1918 года...
... ... ...
На следующий день заходит ко мне человек среднего роста, светлоглазый, с золотистой шевелюрой. Это и был Василий Лебедев-Кумач. Принесенное им стихотворение начиналось так:
Вставай, страна огромная,
Вставай на смертный бой
С фашистской силой темною,
С проклятою ордой!
Пусть ярость благородная
Вскипает, как волна,
Идет война народная,
Священная война! "
25 июня
На всех фронтах завязались ожесточенные бои. Пограничные отряды и полевые войска прикрытия сражаются героически.
...
Держали полосы неподписанными к печати почти до утра, ожидая вестей от наших фронтовых корреспондентов. На узле связи Генштаба неотлучно дежурил мой заместитель Григорий Шифрин, но под утро он возвратился с пустыми руками и доложил уныло:
— Ничего нет. Даже генштабисты не могут добиться бесперебойного поступления необходимой им информации из войск.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Сега съм награбил новите броеве на "клуб Оръжие" и "Командос" както и едно вербовъчно списание на Чуждестранния легион само дето френския малко......Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Сега чета книгата на Уорд Прайс-"Познавам тези диктатори".Става въпрос за Хитлер и Мусолини.Книгата за пръв път е издадена в България през 1941 година.А това издание,което чета е от 1992.
Книгата е страхотна/макар и писана от англичанин/ и за разлика от повечето лъжливите книжленца на тази тема,може да претендира за обективност
Comment
-
чета "Прокълнатите войници" на Сергей Чуев, ужас и безумие, ама ще разказвам по-подробно.
бригадата на Комински дето потушили варшавското въстание, били толкова луди, че застреляли двама германци за учийство в окупираните територии, а калмикската съпротива и нещо невероятно, къв десант е правил бранденбург 44 в степта, ум да ти зайде, ама трудно може да вярва човек на тия истории, малко са като от списание, предполагам, че и доста КГБ архив има де...
Comment
-
Оф аз от две седмици мъча "Сказание за времето на Самуила" ама нещо ме мързи пък и книгата не е нищо особено на фона на "Време разделно" и "Сказание за хан Аспарух,княз Слав и жреца Терес"....Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
Comment