Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дитер Нол

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Дитер Нол

Питам се дали някой от вас е чел нещо от този немски писател. Неговите книги са по-малко от 10, а в България мисля, че е издавана само една."Приключенията на Вернер Холт" в два тома 1-ви том "Роман за една младост", 2-ри том - "Роман за едно завръщане". То тези книги вярно, че ги намерих забутани някъде си, но това беше една от първите ми по-сериозни книги(е, вярно, че е роман, но бях на 13, а сега съм на 16 1/2, но книгата, особено втората наистина си струва)
    В общи линии става въпрос за едно 16, близо 17 годишно момче, което през 1943 година отива в противовъздуша батарея със своите сученици. После е трудовак в Словакия. Танкист на източния фронт, в плен. Връща се в Германия, вече нищо не е същото, не знае на къде да тръгне, пропада, на края се осъзнава...еее, и аз как го преразказах ...
    Та така. Темата може да ви се стори малко безсмислена, но наистина ми е интересно, дали има хора, коитоса сесрещали с автора и някои от книгите му

"Приключенията на Вернер Холт" е доста правдива книга, показваща действителността в Германия през войната, особено живота на младежта, втората и част е силно политизирана, пише се вече за ГДР. Предполагам, че авторът е бил част от точно тази младеж, преминала през войната. Първо повинността им преминава като доброволци в противовъздушната отбрана на 16-17 годишна възраст, защитаваща Рур, след това в трудовата повинност в състава на охранителни подразделения и чак след това в редовната армия. Т.е. влизащи в армията, те вече имат базисна подготовка.

Comment

Много съм се чудил на времето за разликата между първият(много добър) и вторият том. Може би при написването на вторият том, върху Дитер Нол е оказван натиск, защото няма логика да зарежеш ГФР и да предпочетеш ГДР. Гледал съм и филма, но е по слаб от книгата.

Comment

От къде мога да си изтегля филма или да си намеря книгите?
        Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Книгата не е преиздавана, не вярвам и някога да стане. Трябва да я търсиш там където продават стари книги. За филма само съм чувал, че имало такъв, предполагам, че е от средата на 60-те години, на DEFA.

Comment

За филмът мога да кажа, че не си заслужава, въобще не го и търси. А книгите напоследък ги засичам в интернет да се продават, предполагам има и по сергиите за книги в софия.
            всъщност попаднах на тази моя стара тема, докато търсех в интернет, тъй като искам да се презапася с още един резервен комплект.
            млад бях, ей (:

Comment

Четох я наскоро.
              Доста правдива книга. Чудя се даже как на времето са му позволили да я публикува , категоричният "анти-нацистки" патос се появява едва в края на първата част на книгата.
              Героите не са построени схематично, /поне в началото/, и това придава усещане за достоверност, което по онова време /50-те и 60-те години/ си е било литературна революция: не говори с обичайните клишета за потиснатата работническа класа при Хитлер и солидарността й с борбата на съветските хора, а съвсем откровено показва настроенията на обикновените германци по времето на Третия Райх, които почти до края са си били фанатици и хитлеристи.
              Я, кажете, струва ли си да поръчвам втората част от бибилотеката?

Comment

За мен изводът от книгата, който си направих е че възходът на Германия идва не от военните и успехи, а от образованието. Например гимназиалния учител на момчетата по време на войната е техен командир, а след края и отново сяда на учителската катедра.

Comment

Working...
                X