Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Варлам Шаламов

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Варлам Шаламов

Един автор който ми даде много. Вие как смятате? Някои има ли нещо друго освен "колимски разкази"?

Няма нищо по-цинично от надписа, който виси пред порталите на всички лагерни зони: “Трудът е въпрос на чест, слава, доблест и героизъм.”
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Понеже никога не съм чувал за този човек, не мога да взема отношение по непосредствения въпрос. Но по цитата - може да се спори дали надписът Arbeit macht frei не е по-циничен.

Comment

Ако не ти пречи руския, виж тук...

Книги автора Варлам Шаламов :: Коллекция бесплатных книг в электронном варианте :: BookZ.ru

"...защото буквата убива, а духът животвори." (2 Кор 3:6)

Comment

Аз съм го чела, но преди време. Спомням си, че тогава ме впечатли, но в момента ми се слива с цялата полубиографична-полухудожествена проза за руските лагери. На една по-крехка възраст много се потрисах от книги на подобна тематика, но сега ми се струва, че описанието на изключителни факти сами по себе си не е нещо велико, не е велика литература. Както не е литература "Архипелаг ГУЛАГ", една незаслужено популялизирана и награждавана документална книга. От литературна гледна точка Варлам Шаламове много по-добре от Солженицин все пак.
        Но вероятно просто съм в някакъв по-скептичен период, защото се опитах да препрочета Кьостлер наскоро, когото също навремето смятах за връх - не можах да си задържа вниманието даже

Comment

Шаламов е изключителен автор. При първото му четене бях потресен.
          За съжаление освен разказите му не съм чел нищо друго.
          Мисля , че се равнява по сила и значимост със Солженицин и Висоцки. Колкото и да са различни.

Comment

Working...
          X