Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Великите британски командири според History Channel

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Великите британски командири според History Channel

    Снощи гледах първите два епизода от поредицата на Хистори за Великите британски командири. Във втория епизод бе представен фелдмаршал Дъглас Хейг. Знам съвсем малко за него, какво ви е мнението за него и заслужава ли тази оценка във филма, въпреки трагичната битка при Сома?

    #2
    Не съм гледал филма и не знам оценката, но според мен той заслужава единствено отрицателна оценка. Пък и не само той. Много малко са командирите на Западния фронт, за които да смятам, че заслужават добра оценка. От Британска страна - може би само Монаш и Плъмър.
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

    https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

    Comment


      #3
      CHK написа
      Снощи гледах първите два епизода от поредицата на Хистори за Великите британски командири. Във втория епизод бе представен фелдмаршал Дъглас Хейг. Знам съвсем малко за него, какво ви е мнението за него и заслужава ли тази оценка във филма, въпреки трагичната битка при Сома?
      Поредицата ме впечатли не с оригиналност на идеите, а с оригиналността на водещия. Сър Дъглас Хейг видимо бе лансиран премного, а добрия и почтен офицер не винаги е велик пълководец. Инак и на мен би ми било интересно, ако някой може да даде по-пространни сведения за фелдмаршала.

      PS Най-забавна ми бе дълбоко разгърнатата дискусия в сериите дали фигури като Кромуел или Нелсън са военнопрестъпници

      Comment


        #4
        Какъв Кромуел? За него още нищо не са давали. И защо Нелсън според теб е военнопрестъпник?

        Иначе аз се надявам, че ще има филм за моя любимец дук Марлборо, а защо не и за Хенри V.

        Comment


          #5
          CHK според мен Кайзера не смята Нелсън за военнопрестъпник, а му е забавно че такава тема може да се обсъжда (и на мен btw).
          А май темата трябва да се прекръсти "Великите британски командири според History Channel" и да се премести в раздел "Л-ра, кино и култура"
          Last edited by albireo; 18-01-2007, 21:37.
          Recalibrating my lack of faith in humanity...

          https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

          Comment


            #6
            CHK написа
            Какъв Кромуел? За него още нищо не са давали. И защо Нелсън според теб е военнопрестъпник?

            Иначе аз се надявам, че ще има филм за моя любимец дук Марлборо, а защо не и за Хенри V.
            CHK, явно си пропуснал да изгледаш цялата поредица, имаше епизоди и за Оливър Кромуел и за херцога на Марлборо Та там бе повдигнат въпроса, дали някои от тези велики британски пълководци могат да бъдат назовани и осъждани като военнопрестъпници. Не съм казвал, че мисля Нелсън за такъв. Конкретния случай бе за престоя на лорда в Неапол и това, че е позволил на британски бойни кораби да се транспортират (разбирайте без особена грижа за здравето им) неаполитански политически затворници-либерали-и-републиканци, т.е. забърква се в нещо, което трудно може да се нарече героично. Лично, постъпката си е оправдана предвид епохата, монархическите идеали на Нелсън и интересите на Британия да крепи короната на Бурбоните в региона. Така и Kромуел бе разглеждан под лупа за кланетата при потушаване Ирландското въстание от 1652 година.

            Извинявам се за отклонението.

            PS albireo, наистина ми беше забавно. Примерно от камарата разпалени ирландски историци хвърлящи пепел и жупел по Кромуел. Не че нямат основания, де

            Comment


              #7
              замислих се по темата, и понеже не съм гледал епизода по хисторито, пуснах 1 търсене - http://bgsoldier.eamci.bg/Scripts/is...?THEMEID=74158 не е лошо. и се замислих над това как се представят същите командващи през втората световна. и като се сетя за френските маршали.... ми на техния фон деиствията на хейг през великата война са абсолютно компетентни. . а участвалите британските командващи през ww ll се представят доста на по високо ниво. хм, имаме ли тема за кромуел? чакаите да проверя.
              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

              Comment


                #8
                Кайзер, не съм гледал другите епизоди, защото явно, когато са я давали друг път поредицатам съм я пропуснал. Сега са давали само първи и втори епизод.

                Специално за Нелсън смятам, че това си е интерпретация на водещия и само толкова.

                Ирландските историци имат основания за кромуел, доста жестоко е потушил въстанието, даже в един сайт го наричат Лицето на ада за ирландците. Това обаче не пречи той да е бил добър военен командир. Но от Гражданската война аз лично предпочитам сър Томас Феърфакс. Много по-изтънчен и образован човек, с по-добри морални качества.

                Comment


                  #9
                  Може ли сега по въпроса за Хейг , моля!

                  Трябва да ви каже, че след близо година занимания с неговата личност и действия, той пак ми остава пълна загадка. В Англия, през Втората световна, а и по-късно, откровено има хора които го ненавиждат. Може би след 1930, когато излизат 6 тома спомени на Лойд Джордж, крайно негативни за главнокомандващия, става така , че цялото общество започва да го обвинява за смъртта на роднини и за неуспехите в Голямата война. Хора служили при него и опитвали се да напишат нещо положително, са били засипвани с оскърбителни писма от ядосани читатели, защото вижданията им не са съвпдали с тези на обществото на Острова. Той става нещо като "Очистителния Козел".

                  Разбира се, Хейг е извършвал грешки, но напомням, той е главнокомандващ през по-голямата част от войната и дочаква като такъв нейния победен край. Много хора загиват под негово командване, но това може да се обясни със ситуацията, много хора загиват под френско, германско, руско и каквото и да е друго командване. Хейг , пишат за него познавали го, е бил предан на войниците си. Когато художникът Орпен пристига в главната квартира да рисува Хейг, той му казва:"Отиди и нарисувай войниците ми, те са които умират и които спасяват Света!"

                  През декември 1918 година той е посрещнат от хиляди на Пикадили и носен на ръце с генералите му, през 1920 обществото събира пари за да поправи неговото имение в Бемерсайд, на Туид. В началото са го обичали.

                  Не е бил и толкова некомпетентен. Непрекъснато сменя тактиката. И дори Лойд Джордж, мразещ го по политически причини, признава, че Хейг, на практика, е незаменим.

                  Най-тежките обвинения срещу него са, че дълго поддържал неуспешни атаки. Сигурно това е така, но това трябва да търсим не в неговия характер, а в характера на войната и военното обучение изобщо тогава. Ако е за характера, той е бил стриктен, мълчалив шотландец от Лоуленда. Но е бил и голям оптимист

                  Но не е бил амбициозен. Той отказва своята рента на парламента, докато не се изплати на войниците. Ще кажете, лесни популистки, крачки. Но аз искам да посоча, че като генерал от всяка епоха, той е по-скоро от добрите.

                  През януари 1928 граф Хейг ъф Бемерсайд почива от сърдечен пристъп на 66. 30 000 ветерани го изпращат в последния му път.
                  Last edited by von Danitz; 20-01-2007, 00:29.

                  Comment


                    #10
                    Благодаря ти за изчерпателното мнение, много ми хареса коментара ти. Надявам се да прочета нещо и от някой, който ще го разкритикува по-сериозно.

                    Comment

                    Working...
                    X