Някои от вас спомня ли си този великолепен сериал? Тия дни нещо съм се запалил да събера всичките епизоди. Естествено започнах с последната част от поредицата - тази за ПСВ (Blackadder Goes Forth), която за мен беше най-сполучливата. Но нещо не мога да открия две от сериите - Goodbyeee... - Последния епизод, в който все пак героите трябва да атакуват и изкачат накрая от окопите отивайки на сигурна смърт (нещо съвсем нетипично за край на една комедийна поредица) и Private plane - онази с ебавките с Рихтхофен. на някого случайно да му се намират?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Blackadder
Collapse
X
-
Маркери: Никакви
-
Даже не съм го чувал
Дай някакво описание, поне да знам какво съм изпуснал.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
Пфффф...може ли така!
Роуън Аткинсън е Black adder в първата поредица (действието се развива по време на късното Средновековие) - зъл, тъп и подъл кралски син. Btw успява по погрешка да утрепе Ричард III тъкмо когато последния е спечелил битката при Босуърт. Нечовешки ебавки с британската история (ако ние в БГ направим нещо подобно сценариста веднага ще го обявят за нихилист, национален предател и т.н.), шекспирови цитати на всяка крачка, остроумно и елегантно, както само британците могат да ги правят тия неща.
Втората поредица е по времето на т.нар. Английски ренесанс и кралица Елизабет I, която е представена като абсолютно инфантилна, нашия герой е Edmund Blackaddеr (потомък на предишния, вече приел псевдонима за фамилно име), някакъв граф.
Третата е за Регентсвото (18в.), а последната е за ПСВ - където героя е капитан Е. Blackadder, годината е 17 и нашия герой всячески се стреми да не го убият. Скатава от атаки, прави се че не е получил заповедите и т.н.
Интересното е, че с всяка поредица Blackadder става все по-умен и е на по-ниско стъпало на социалната стълбица. Последната поредица е най-философската, освен, че е умопомрачително забавна и доста антивоенна (не е особено трудно, когато действието се развива през ПСВ). Абе култ, абсолютен култ.Last edited by albireo; 02-09-2006, 13:55.
Comment
-
Зеучи много приятно. А от британското чувство за хумор само бихме спечелили - смехът лекува психичните отклонения, особено тия, свързани с комплекси на тема национална историяМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Днес си свалих един от епизодите - General Hospital. Blackadder търси немски шпионин в болницата и изпозлва случая да си го върне на врага си - щабния капитан Darling (ебавки с името има на всяка крачка), като го разпитвапод предлог, че го подозира. Само едно цитатче:
-I'm English as Queen Victoria!
- You mean your father's half German, you're half German and you married a German...
Има ги такива със стотици...
Comment
-
albireo написаНякои от вас спомня ли си този великолепен сериал? Тия дни нещо съм се запалил да събера всичките епизоди. Естествено започнах с последната част от поредицата - тази за ПСВ (Blackadder Goes Forth), която за мен беше най-сполучливата. Но нещо не мога да открия две от сериите - Goodbyeee... - Последния епизод, в който все пак героите трябва да атакуват и изкачат накрая от окопите отивайки на сигурна смърт (нещо съвсем нетипично за край на една комедийна поредица) и Private plane - онази с ебавките с Рихтхофен. на някого случайно да му се намират?
мр. Аткинсън , направи един чудесен сериал, имам 5 сезона от него , трябва просто да ги открия .
Е до колкото си спомням имаше няколко етапа от историята на англия засегнати вътре.
Ако имаш желание прати някакво съобщение ще ти ги копирам , но са без превод.
А като говорим за комици , англия и кино безсмъртния Бени Хил също има доста бъзици със ВСВ и изобщо с армията :tup:
Comment
-
Сещам се кога се спомена този сериал Наистина класика в комедията и особено тази занимаваща се с история, в частност британската. Имаше и британска филм-пародия на ВСВ с участието на един от Бийтълсите, но не мога да се сетя как се казваше. Към края започваха ебавки и със Студената война, Виетнам и Корея...
Black Adder се превежда като "черна усойница", доколкото си спомням, заради сплетните и заговорите, които върти главния герой. Също така едни и същи актьори играят в цялата поредица, капитанът в сезона от ПСВ беше някакъв благородник в по-старите, адютантът на Аткинсън му беше слуга през средновековието и т.н. Епизодът, в който попадат в плен на немците и двамата ги слагат в една килия с британския "Рихтхофен" беше от най-добрите.
Ето едно полско сайтче с първите три сезона:
(за да свалите даден файл, маркирайте линка с мишката, right click+Copy, трябва ви eMule или подобен клиент)
Между другото - който има BBC Prime, там сериите ги въртят постоянно и могат да се хванат около късно вечер, около 11-12 часа.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
кало написаа у нас сериалът мина (по БНТ, ако не се лъжа - всички серии) - под заглавието Едмънд Черного влечуго.
Точно така и аз гледах почти всички серии и наистина ми харесаха.Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
Comment