Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гюнтер Грас

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Вижте, идеята ми е следната - писател способен да исползва подобен факт като рекламен трик едва ли има душевност способна да създаде шедьовър. И обратно - писател създал шедьовър едва ли е способен на подобни дребнави ходчета.
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

    Comment


      #17
      Е да, но ти не просто не допускаш, че е възможно това да не е трик. Ти тотално отричаш тая възможност. А има възможност и съществува едно мнение - Грас няма нужда от реклама. Съществува и противоположното мнение - Всимко има нужда от реклама. Малко реклама не е излишна. Просто идеята ми е да не се игнорират потенциални възможности.

      Comment


        #18
        Док Холидей написа
        Е да, но ти не просто не допускаш, че е възможно това да не е трик. Ти тотално отричаш тая възможност. А има възможност и съществува едно мнение - Грас няма нужда от реклама. Съществува и противоположното мнение - Всимко има нужда от реклама. Малко реклама не е излишна. Просто идеята ми е да не се игнорират потенциални възможности.
        Не, нищо не отричам. Когато живееш в консуматорско общество всичко се продава - от използваните бикини на някоя набедена за звезда до слухове. В този ред на мисли не отричам, че има елемент на реклама, но разликата е следната:
        Ако Грас е с душевността на драскач от калибъра на Дан Браун е нормално да излезе по телевизията и да каже - Аз служих в СС (да се чете - елате си купете от моята книга и вие, които едва познавате буквите)
        До колкото разбирам обаче Гюнтер Грас, по-скоро е замесен от тестото на Томас Ман, Флобер или да кажем Цвайг. Тогава същата фраза е по-скоро разкаяние или опит човека да си каже това което го е мъчило няколко десетки години. Е, ако издателя му се опита да препечели пари е яясно. и той деца има.. Но говорех за мотива Грас да го каже. А произведенията на един автор по правило отразяват неговата душевност. Когато я има разбира се....
        Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
        Неизвестен руски адмирал

        Comment


          #19
          още подробности:
          Германският писател Гюнтер Грас бе призован да дари хонорара от книгата за нацисткото си минало "При беленето на лука" за благотворителни каузи в помощ на жертвите на нацизма. Председателката на Съюза на изселените от Полша германци Ерик Щайнбах, заяви, че самопризнанието на 78-годишния писател може би е довело до добри продажби на произведението му, но влошава чувствителните взаимоотношения между Германия и Полша. "Като знак на помирение Грас трябва да дари целия си хонорар от книгата на жертвите на нацизма в Полша", заяви Щайнбах.
          По сметки на германския вестник "Билд" мемоарите на Грас ще му донесат поне 1,7 милиона евро. Книгата трябваше да се появи на германския пазар идния месец. Заради самопризнанието на Грас в интервю за "Франкфуртер агмейне цайтунг", че е служил във Waffen SS, и резултиралата от това дискусия, произведението бе пуснато преждевременно. Тиражът от 150 000 бройки на книгата в Германия вече е почти изкупен, съобщиха от издателството "Щидъл". Отделно от това издателската къща, обяви че вече има подписани договори за разпространението на книгата в 12 държави.
          Междувременно бившият полски президент и Нобелов лауреат за мир - Лех Валенса, заяви, че ще върне почетното гражданство на Гданск, в случай, че Грас не върне наградата. Роденият в полския град писател е удостоен със същата награда, но отказа да се раздели с нея.
          Last edited by von Danitz; 19-08-2006, 12:04.

          Comment


            #20
            Откровението на Грас не е рекламен трик. Грас не се нуждае от реклама. Всеки който е чел поне няколко реда от неговите творби би разбрал това поканияние и би простил. Книгите, които Грас написа са неговото изкупление.
            SEMPER AGRESSUS

            Comment


              #21
              За какво трябва да дари всичките си пари за благотворителност, това че човек като много млад навремето е служил в SS не значи че задължително е извършвал военни престъпления и че самия той е лош човек (пък и самия Грас го казва). Все пак е бил твърде млад пък и времената са били такива. Иначе аз съм чел тенекиения барабан и не смятам че това е рекламен трик на Грас.
              Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

              Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

              Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

              Comment


                #22
                HELLCATи аз това си помислих. Просто медалът има две, ако не и повече страни. Всеки има нужда от мъничко реклама, а и Грас не си издава сам книгите. Иначе "времената са били такива", Шеленберг, не е добро извинение. Сещам се, че Нюрнбергската защита тип "Хитлер е виновен за всичко, аз не исках, ама знаете ли колко настоятелен беше той" не върши работа и на самия процес.

                Comment


                  #23
                  Имах предвид, че тогава по това време на тази възраст е било чест да служиш в SS и той е искал нещо като слава. А за това си прав че "Хитлер е виновен за всичко" не извинение.
                  Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

                  Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

                  Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

                  Comment


                    #24
                    Как пък ще не е извинение? Отдавна ми се струва, че 'вината' на офицерите от SS се преекспонира.

                    Ами представете си какво е в ума на един 18-19 годишен младеж в една допреди няколко години съсипана и икономически и морално държава - горящ от желание да постигне нещо в живота си, надъхан, патриот. Кандидатствал е и е успял да влезе в най-елитната военна част на страната, водена от най-успешния и харизматичен лидер, който обещава всичко и изглежда като да го изпълнява. Обещава работа, благоденствие, национална гордост... И армията е основна част от този немски подем (а и тогава офицерството и армията имат много по-голямо обществено значение отколкото сега) и от плановете на фюрера. Как да не влезеш в SS ако можеш? Това е гордост, облаги, чест, супер-престижна професия, яка черна униформа на която се лепят мадами...

                    А останалото си е професия. Ходиш на работа, командваш войниците... Война е - биеш се. За славата на великия райх, за семейството си... Малко е тъпо да се оценяват от сегашна гледна точка действията на хора, за който в продължение на години животът е бил само война, оръжия, убиване, подчинение на командирите, военен съд или незабавен разстрел за неподчинение. Как се променя ценностната система на човека при такива условия? Едва ли всички офицери от SS са вършили зверства, а от тия които са - колко са го правили без заповед отгоре?

                    Всъщност, ако Импириъл благоволи да си спомни, преди няколко години именно по тази тема спорих аз с един съфорумец от форума на сп-е Уъркшоп. Темата се разрастна, изкриви, стигна се до танкове и именно от нея на нашия хост му дойсе идеята да направи Бойна слава

                    Comment


                      #25
                      Помня много добре и всъщност имам темата архивирана (всичките хх страници )
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                      Comment


                        #26
                        Като ми копираш откъде четеш за "Вина" тогава има слисъл и да продължим. С бръснещи полети над десетки важни теми ще я докараме до някое дърво. Да ме прости Антон Хафнер за черния хумор.

                        Comment


                          #27
                          17 годишният Грас е имал своите разбирания, присъщи за времето. Не би могло да бъде другояче. Не виждам в какво да се ( само )обвинява 79 годишен старец, за своите мисли и постъпки преди 60 години. Но явно Грас вижда нещата от друга гледна точка. И това е било непосилно бреме за него. Може би това е начинът по който може да се освободиш от тази смазваща тежест. Мисля си, че само един принципен човек е способен на такъв жест. Да не забравяме и онова чувство за колективна вина, което е насадено у германците за онова време..
                          SEMPER AGRESSUS

                          Comment

                          Working...
                          X