Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Търся една картина

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Би трябвало да е на Илия Петров, ама изобщо не мога да се сетя как изглежда, камо ли откъде да се намери в интернет.

    Comment


      #17
      съмнявам се, че илия петров би нарисувал такова нещо, но нейсе.

      Comment


        #18
        съмнявам се, че Илия Петров би нарисувал такова нещо, но нейсе.
        Док, напълно е възможно - почти всички възпитаници на Художественото училище рисуват подобни картини (във всеки случай тези, които са мобилизирани), както отбелязах, те са поръчкови. Някои от тях рисуват портрети на генерали и т.н. Общо взето не бива да се забравя, че става въпрос преди всичко за занаят, в който основното са поръчките, а при това тогава ситуацията в това отношение е била твърдене неуредена и за един художник почти не е имало възможност да преживява само от занаята си. Впрочем, в това отношение ситуацията започва да се променя чак десетилетия по-късно и то прогресът в това отношение е много бавен. Още повече, че почти няма традиции, а и възможности да се правят изложби, така че единствената възможност за преживяване от занаята си остават поръчковите работи (било то за държавата или за частни лица) и най-вече чисто занаятчийската работа - рисуване на фирми, табели, работа към някоя от печатниците и т.н.

        Comment


          #19
          albireo написа
          А ти чувство за Хумор нямаш ли? Не усещаш ли какво му е казал Парабелум?
          И е много прав според мен. Вярно е, че никой не е длъжен да знае Българската история, ама все пак тук сме Бойна Слава - военноистроически форум мама му стара! Ако тук участващите не знаят за какво иде реч, къде дугаде? Сигурен съм че из мрежата има места, където подобно незнание няма да предизвика никакво впечатление, щото там интересите на хората са други. Но тук...особено като си има и такава хубава тема по въпроса. Че Дибо даже сканира и качи цяла книжка, на очевидец на събитията. Никакво усилие не е, човек да се поразтърси и да прочете, вместо да се излага така във форума нали?
          gollum написа
          Албирео, напълно разбирам праведния ти гняв . Аз, четейки тая тема по-скоро се захилих, но си спомних един много подходящ за намесата на Парабелум момент от една от любимите ми книги - ставаше въпрос за склонността на монахът Уилям да използва ирония без необходимото предизвестие, с което често предизвиква неразбирането на събеседниците си, поради което те приемат думите му като израз на неговата сериозност . Няколко пъти забелязвам из форума неуспехите на един или друг човек да усети иронията, употребена като изразно средство, вероятно ще трябва или да организираме курс по хумористично сразяване на опонента, или да въведем специален емотикон, който да изразява ролята на предизвестие (знаковото съответствие на "внимание, следва иронична забележка!"). Иначе рискуваме да затънем в неразбиране и обсотятелствени обясенния .

          А български картини от Балканските и от ПСВ има много - на времето покрай един момент от следването си се интересувах от този момент (даже първоначално това щеше да е темата на дипломната ми работа, но впоследствие я пормених), тогава министерството на войната и армията използват мобилизираните художници най-вече за да рисуват било то "публицистични" картини, било то представителни. Но не вярвам да се намери нещо в интернет, по-скоро бих перпоръчал едно отиване до НБКМ и там да се потърси в каталога на читалния "Карти и графики" за албуми от това време. Другият вариант е едно посещение на НХГ, там мисля в постоянната експозиция има поне няколко картини от периода на войните.

          И тъи като в една друга тема gollum написа че иронията няма кои знае какви качества съпоставена с реалния живот не съм много убеден че молбата ми за повече пояснение би трябвало да се разбере като вик на ограниченост и простотия. Но все пак тъи като пак намесвате нечии майки не занино и по каква причина моят въпрос предизвиква гняв в вашите възвишени пресони смирено моля за извинение за неприличното си и неморално поведение в този форум. Иначе наистина и самият Владимир Димитров рисува сцени от воините по поръчка така че просто исках да питам за стилът и цветовото решение на самата картина за да ако мога естествено да орентирам горе долу към кой български маистор да се насочиш. Относно НХГ не ми се вярва да ги намериш там защото маисторите се държат в хранилището на НХА което е на практика недостъпно за българският народ в момента(както и хранилището на НХГ). Така че простете моята неясна представа за възвишените теми споменати по горе в форума о вие титани на мисълта и творчеството за да може и всевишния да ми прости този смъртен грях които явно съм допуснал като зададох този нечистив и ямно погнусяващ светлите ви души въпрос.

          П.С.
          Аз наистина не знам какво е ирония така че да не си помислите че нещо искам да ви кажа?.

          Comment


            #20
            Мда, почвам да си мисля дали все пак Sturmpionier не е поне малко прав. Форумът прекалено се е разводнил...
            Recalibrating my lack of faith in humanity...

            https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

            Comment


              #21
              alexmania написа
              Ееее даи малко информация по точно то кои период е картиата горе долу какви са възтаниците кои го потушава. Иначе с удоволствие ще помогна.
              Алексмания, моята забележка не бе предизвикана от питането за информация около картината, а за частта от репликата ти, която съм удебелил . А основанието ми да бъда ироничен е сравнително простичко - фактът, че не се сещаш кое е това "Войнишко въстание", защото ако се беше сетил, едва ли щеше да питаш какви са въстаниците и кой го потушава . Все пак в ългарската история станели дума за "войнишко въстание" адресатът на понятието е очевиден. Съжалявам, ако съм те засегнал, но все пак не става въпрос за някакво специализирано познание.

              Comment


                #22
                Въпросът беше коя е картината не какво е въстанието аз исках да питам както и направих какво е изобразено на картината не как е протекло въпросното историческо събитие и не наистина не съм се засегнал (на дали бих могъл имаики предвит моята съвсем простосмъртна и нескопоснана душичка хаха шегувам се естествено.).Тоес питах човекът какво е изобразено на самата картина и като казвам образ имам предвит композиция защото нашите стари маистори всеки един от тях си има априоми или маниери на рисуване) по които картините му се познават. Та малко обяснение би спестило много време това ми беше въпроса.

                albireo написа
                Мда, почвам да си мисля дали все пак Sturmpionier не е поне малко прав. Форумът прекалено се е разводнил...
                А ако не ви харесвам изгонете ме.
                Last edited by alexmania; 25-06-2006, 16:25. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                Comment


                  #23
                  аз ша кажа на другарката.
                  другарко другарко ама той ме наплю.

                  Comment


                    #24
                    Док Холидей написа
                    аз ша кажа на другарката.
                    другарко другарко ама той ме наплю.

                    Хахахаха. Това беше добро.

                    Comment


                      #25
                      тва е щото аз съм добър
                      ае стига сте се хранили за една глупава картина.
                      по-добре се хрнете за някоя картина, изобразяваща ватерло кютека. там конете приличат на кенгура. /марк туейн/

                      Comment


                        #26
                        alexmania написа
                        А ако не ви харесвам изгонете ме.
                        Нямах в предвид теб, а отдаличаващата се насочениста на форума. Лесно е да се забележи, че в последните няколко месеца повечето дискусии се провеждат най-вече в "Общи приказки" и "Литература, кино, музика", а в другите раздели често се пишат теми с по-скоро общо историческа, от колкото с военноисторичска насоченост.

                        Comment


                          #27
                          Какво разбираш под "военно-историческа" насоченост?
                          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                          "But I know none, and therefore am no beast."

                          (Richard III - William Shakespeare)

                          Comment


                            #28
                            Dinain написа
                            Какво разбираш под "военно-историческа" насоченост?
                            Има разлика между военноисторически и военно- исторически форум. Надявам се да я схващаш.

                            Comment


                              #29
                              Не отговори на въпроса ми.
                              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                              "But I know none, and therefore am no beast."

                              (Richard III - William Shakespeare)

                              Comment


                                #30
                                Dinain написа
                                Какво разбираш под "военно-историческа" насоченост?
                                "Военно-осторическият" форум разглежда военни, военноисторически и исторически теми. "Военноисторическият" форум е място с определна "военносторическа" насоченост, която разглежда историята на различни военни конфликти или въоръжени сили във всичките им аспекти. Един такъв форум например е www.forum.axishistory.com. Разбира се в случая е нормално на съществуването и на теми с исторически характер, на такива, че да са тясно свързани с военната история. Например "Иконимиката и инфраструктурата на българия през 1941."

                                Comment

                                Working...
                                X