Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мюнхен

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Мюнхен

Отварям дискусията за този забележителен във много отношения филм тъй като никой друг не го е направил все още. Бих искал да обсъдим моралните, философските и въобще всички въпроси, повдигнати от Спилбърг. Според мен е свършил добра работа, оставайки неутрален и демонстрирайки сблъскването и преплитането на интереси в политическите и въобще в човешките отношения.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Ами гледах филма, след 4 месеца събиране на "ки/чи". Оказа се че вече съм гледал същата история под името "Меча на Гидеон". Иначе Спилбърг съм сигурен, че можеше да направи доста по-добър филм. На първо място това надписче за историеските събития е крайно не на място. Второ можеше малко да поработи върху източниците си.
    Що се отнася до художествените достойнства положението е малко по-добро. Опитал се е да остане безпристрастен и май никой няма да хареса това. Иначе доста дълъг филм, спокойно можеше да съкрати 1 час. Например сцената с момиченцето беше доста излишна и безсмислена.
    Иначе има някакви морални загатвания, които за мен останаха доста съмнително представени.
    Е както и да е, моята критика е на база личното ми мнение и не искам да отказвам хората от това сами да преценят качествата на филма.
    Last edited by Ханс; 01-05-2006, 11:52.
    Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

На първо място това надписче за историеските събития е крайно не на място. Второ можеше малко да поработи върху източниците си.
      Без надписчето хората щеха да приемат че цялата история е фантастика колкото "Аз, робот". Така поне става ясно, че реалната случка е горе-долу както е представена във филма.
      А източници откъде да намери, тези истории са повече обвити в мистерии от операциита на КГБ и ЦРУ през Студената война. Книгата, на която се позовава Спилбърг е написана от човек, претендиращ че е участвал в операцията. Израел отрече всичко. Както се вижда във филма, или разбери кой работи за Мосад и кой не.

ПП Сцената с предполагаемите агенти на ЦРУ беше велика.
      Last edited by Dinain; 01-05-2006, 01:21. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Спамери. Ще ви кажа аз на вас. :x
        Никакво уважение. :evil:
        Форумен Правилник

Comment

Dinain написа
          ...Книгата, на която се позовава Спилбърг е написана от човек, претендиращ че е участвал в операцията...
          Аз лично я прочетох на един дъх , колкото и да ми се искаше да продължавам удоволствието от срещата си с професионално поднесената история...

ПП
          Подобни морални проблеми ,преди 15тина години ,намерих и в "Малката барабанчица", книга , в която съм влюбен и досега...
          Last edited by Imperial; 08-12-2006, 03:45.

Comment

Да, между другото, щом ти е харесала тази книга на Льо Каре, виж една съвсем нова негова книга: "Абсолютни приятели".

Много добра, напълно съизмерима с "Малката барабанчица", но за съвременния свят. Излязла е 2003 година.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа
              Много добра, напълно съизмерима с "Малката барабанчица", но за съвременния свят. Излязла е 2003 година.

Приятелю , глътнах я още от издателя .Великолепна е наистина... Имам всичко от този автор , което е излязло на български.Бих ти препоръчал "Вечният градинар", а заедно стова и филмът по нея/излезе тази пролет/.А защо не и "Отдел Русия",естествено и филма с Шон Конъри и Мишел Пфайфър; "Нашата игра";"Шпионинът , който дойде от студа" и накрая , задължително-"Секретният пилигрим".
              По една или друга причина спрях по средата на "Сингъл и Сингъл"...
              Съвсем се отплеснах... , има си място за четивата и ако може тези задълбочени разсъждения да бъдат преместени там ...

Comment

Working...
              X