Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Средновековните филми

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    С риск да си навлека гневът на останалите пишешщи тук ще спомена един филм със Сър Питър О`Тул -"Масада"-разказва се за иудейското въстание срещу римляните и обсадата на крепостта Масада и превземането й от легионите.
    Това обаче е доста преди средновековието
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

    (Richard III - William Shakespeare)

    Comment


      #32
      Канал 1 ще дава втората версия на "Лъвът през зимата" на Андрей Кончаловски с Глен Клоуз в ролята на Алиенор Аквитанска утре вечерта.




      Като погледнах представянето, това е втората, по-малко забавна част от живота й, когато е била кралица на Англия. Би било по-интересно да направят филм по младините й, когато е била френска кралица

      Comment


        #33
        О, филмът си струва много . Между другото, тия дни в един от вестниците пуснаха на ДВД оригиналната версия на този филм (от 1968 г., Питър О`Тул играе Хенри ²², Катрин Хепбърн е Еленор Аквитанска, а Антъни Хопкинс - Ричард Лъвското сърце), та успях пак да го гледам. Много трудно ми е да преценя коя от двете версии е по-добра, май и двете са много добри. Но имайте предвид, че в текста на пиесата има много ахронизми, на които според мен не бива да се обръща внимание (те, впорчем не дразнят). Така че и двата филма не са толкова натуралистично "исторически достоверни", а са такива като дух (като имат, мисля, голяма стойност и въобще извън това).

        Comment


          #34
          Любими филми на тази тематика ми станаха "Elizabeth" ( http://www.imdb.com/title/tt0127536/ ) и "The Ring of the Nibelungs" ( http://www.imdb.com/title/tt0387541/ ) (не е много средновековие, но нищо ))

          Повече ме грабват непретенциозни филми...сетете се само за тази глупост "Небесно царство", с претенции за кинохит...

          "Пръстенът на Нибелунгите" е правен за телевизия,
          а пък Кейт Бланшет с тази елегантна физиономия много й отива да играе Елизабет :aaa:

          От режисьора на "Пръстена..." (Uli Edel) e също и
          "The Mists of Avalon" ( http://www.imdb.com/title/tt0244353/ )
          Чехия, Германия, САЩ



          - също непретенциозен филм. Препоръчвам го

          -----------


          "Luther" (2003) Германия
          (http://imdb.com/title/tt0309820/ )


          ------------

          Някой гледа ли "Gunpowder, Treason & Plot" (2004)



          (http://imdb.com/title/tt0377184/ )





          Сайт: http://www.bbc.co.uk/northernireland/drama/gunpowder/
          Продукция на BBC, т.е. не се съмнявам, че е на ниво !
          Показваха го преди две-три седмици по БНТ, но нямах възможност да го гледам
          От време на време БНТ пускат по някой филм, който си заслужава - я за "Август", "Нерон", по-горния филм, сега и "Лъвът през зимата"...

          P.S. Много хубава тема :tup:
          Last edited by Jonev; 23-02-2006, 23:17.

          Comment


            #35
            Филмът на ВВС за Мария Шотландска "Барут, заговор и измяна" го гледах, не съжалявам за времето, но като филм има по-скоро познавателна стойност, а не художествена. Но пък той си е филм на ВВС, явно с такава цел е и направен. Аз малко знам за нея, беше ми интересно да я съпоставя с други две велики жени от това време, управлявали Англия (това не е феминизъм!!! :mhehe: така е било наистина ) - Елизабет ² и Кървавата Мери.

            Елизабет с Кейт Бланшет наистина беше добър, даже тя взе май Оскар за роля или някаква друга награда. Имаше и един филм за баща й "Хенри", също не лош. Въобще този период от историята на Англия е явно интересен за филмиране. Проблемът с филмите за известни исторически личности е, че обикновено човек предварително си е изградил някаква представа за това какви са и ако тя е различна от представата на режисьора и образа на актьора, се получава противоречие, ама проблемът е по-скоро в личните очаквания, не във филма. Е, в случая с Мария Стюарт нямах предварителна нагласа, а пък Алиенор Аквитанска беше по кончаловски преправена, но добре се е справил, въпреки историческия дисонанс, който беше съвсем очевидно целен и показан.
            Last edited by Хана; 24-02-2006, 17:09.

            Comment


              #36
              Днес гледах "Лутър" с Джоузеф Файнс. Много ми хареса, въпреки че не е претенциозна или високобюджетна постановка. Действието се развива в началото на 16-и век и Мартин Лутър се представя като основател на религиозната свобода, въпреки че според мен просто е основал протестантското движение. Както и да е, не разбирам много от тези християнски тънкости...
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

              (Richard III - William Shakespeare)

              Comment


                #37
                А за този знаете ли нещо?Появи ли се по екраните,от къде да се свали?
                Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
                http://ivan-rendakov.blogspot.com/

                Comment


                  #38
                  Parabellum написа
                  Също така имаше на времето един съветски сериал за богатира Рустам-"Сказание за Рустам"
                  Невероятен филм :rock: Покрай него Сиявуш, Рустам, Сухраб, Афрасиаб и останалите от "Шах-наме" на Фирдоуси станаха любимите герои на детството ми! Направо не мога да повярвам, че още (поне до миналата година де!) някой си го спомня! Респект за Парата :tup: !
                  A strong toun Rodez hit is,
                  The Castell is strong and fair I wis...


                  блог за средновековна балканска история

                  Comment


                    #39
                    Става единствено за подгравки като "Златния век"

                    Кое му е по-точно за подигравка на "Златния век". Сериала предава доста достоверно епохата, като изключим някои украшения. Битките също са доста добре възстановени, нещо повече кадри от тях са използвани в документалния филм на Николай Овчаров "Средновековните крепости в Източните Родопи".

                    Comment


                      #40
                      Лошите, наивните, скучните и парфюмираните филми за горкото Средновековие са много, така че не ми се занимава с тях. Предпочитам да похваля онези, които съм успял все пак да харесам. Повечето от тях не са популярни.



                      Препоръчвам едно не много популярно анимационно филмче: "Тайната на Келс" ("The Secret of Kells", 2009). Моля, гледайте го. Красиво е и е смислено. Става дума за създаването на прочутата книга от Келс и е макар да е съвсем условно, има великолепна атмосфера.

                      А ако искате филм, който наистина да прилича на нещо средновековно, гледайте "Братът на воина" (Le frere du guerrier, 2002), нелоша френска продукция с много прост, но далеч не тъп сюжет, разположен в XIII в. Става дума за двама селски врачове и техните нелепо започнали приключения. Дори кюрето във филма не е някакъв изверг, което си е малко чудо като за относително нов филм.

                      Отлично сагово внушение ще намерите в "Сянката на гарвана" ("I skugga hrafnsins", 1988), шведско-исландски филм за глупаво избухнала семейна вражда в средновековна Исландия. Правен е през осемдесетте години, когато филмите просто са били по-добри

                      Още една скандинавска класика: "Сага за викингите" ("The Viking Sagas", 1995). Не го бъркайте с малоумния холивудски "Викинги" от 1954. Този тук е пълен с мотиви от сагите и е просто добре направен. Действието отново се развива в Исландия, покрай семейни вражди и сборове.

                      ---------

                      Скоро си изтеглих и с огромно удоволствие изгледах два прекрасни исторически филма:

                      "Легенда за летящия Киприян" ("Legenda o letajucom Cyprianovi", Полша, Словакия, 2010) - не е точно средновековна история, но си го бива. Един опасен тип попада в манастир и между калугерите лека-полека му идва акълът в главата;

                      "Мелницата и кръстът" ("The Mill and the Cross", Швеция, Полша, 2011) - много странен филм, бавен и сякаш лишен от сюжет. Всъщност почти всеки кадър пунтира известна фламандска картина и по някакъв странен начин филмът разказва и за хубавите, и за трагичните моменти в историята на Фландрия. Не на всекиго ще хареса, но на мен ми допадна.

                      Разбира се, има един куп любими мои японски филми, но тях човек и сам може да си ги намери

                      Посочвам само неизбежния: "Призрачни истории" ("Kwaidan" на великия Масаки Кобаяши, 1964).
                      Да не се бърка със също нелошия "Снежната жена" ("Kaidan Yuki oro" на Токудзо Танака, 1968).

                      Така че - има какво да се гледа, човек не бива да се отчайва Далеч не сме опрели само до бозите и клишетата.
                      Last edited by gregorianus; 10-10-2012, 01:25.
                      Луд на шарено се радва - цивилен блог

                      Comment


                        #41
                        Препоръчвам едно не много популярно анимационно филмче: "Тайната на Келс" ("The Secret of Kells", 2009). Моля, гледайте го. Красиво е и е смислено. Става дума за създаването на прочутата книга от Келс и е макар да е съвсем условно, има великолепна атмосфера.
                        аха, една от най-добрите анимации (изключително красива, много добра история), които съм гледал последните години. Специално я споменах в съответната тема.

                        Отлично сагово внушение ще намерите в "Сянката на гарвана" ("I skugga hrafnsins", 1988), шведско-исландски филм за глупаво избухнала семейна вражда в средновековна Исландия. Правен е през осемдесетте години, когато филмите просто са били по-добри
                        аз бих разширил към цялата трилогия - и трите филма са много добри, макар че вероятно най-много ми хареса първия (третият е този). Бих добавил и "Следотърсачът", нищо че е разположен в много "общо" средновековие, но си е баш по темата.
                        Вече сме ги обсъждали в темата за "добри филми", но не пречи да се споменат и тук.

                        ПП Прав си, че японски могат да се изредят доста. Може би няма и смисъл да се започва.

                        Comment


                          #42
                          Не съм ги гледал, ще търся и ще тегля. Изобщо, такива филми си струват гледането. Хем драма, хем историческа атмосфера. Гледам, че Аск и Ембла от третия филм носят имената на първите човешки същества според Снора Еда.
                          Луд на шарено се радва - цивилен блог

                          Comment


                            #43
                            Мисля че ги имаше в "Замунда". Ако не, аз ги имам, така че няма проблем (е, вярно, качеството не е кой знае какво, но става).

                            Между другото, викингите в "Тайните на Келс" са много готино представени - вероятно достатъчно близо до визията за тях сред тогавашното население .

                            Като заговорихме за японски филми, тези вече съм ги споменавал (и сигурно си ги гледал), но не пречи още веднъж (вярно, че то е изцяло извън рамките на нашето средновековие, но пък за Япония може да се каже, че все още е "някъде там" тогава, макар и в преход). Пак трилогия, ъъъ, "самурайска": "Мрачният самурай", "Скрито острие" и "Любов и чест". На мен много ми допаднаха и трите, простички истории, разказани семпло, но добре. Намират се в "Замунда".

                            Comment


                              #44
                              Dinain написа Виж мнение
                              Ако се направи абсолютно достоверен филм на средновековна тематика, той би бил компилация от следните: МРЪСОТИЯ, НЕВЕЖЕСТВО, СУЕВЕРНОСТ, ГРУБОСТ
                              В темата осезателно липсва "Декамерон" на Пазолини (18 с много плюсове...).
                              "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

                              Comment


                                #45
                                Хехе, в противовес на това за грубостта се сещам за "Брат Слънце, сестра Луна", 1972, на Франко Дзефирели. Страхотен филм за свети Франциск. Много нежен, много красив, но - не лигав. Трябва да се гледа, просто е класика.

                                Като споменах Дзефирели - "Хамлет", 1990. Нищо ренесансово, нищо модерно. Тук Хамлет наистина е датски принц. Средновековен, малко луд и много симпатичен.

                                Като споменах пък Хамлет - "Принцът на Дания" (или "на Ютланд", или "Кралска измама"), 1994. Историята на Хамлет не по Шекспир, а по Саксон Граматик. Весела, кървава и примитивна. На човек драго му става да я гледа. Продукцията е някаква мешана европейска.

                                И два любими филма за Средните векове: "Армията на Бранкалеоне" и "Бранкалеоне на кръстоносен поход", хилядо деветстотин шейсет и не помня кои години, на Марио Моничели. Невероятно забавни филми с леко истерична италианска атмосфера, с безумен диалог на макаронически латино-италиански.

                                "Седмия печат" на Бергман, вярвам, сте го споменавали доволно из форума.
                                Луд на шарено се радва - цивилен блог

                                Comment

                                Working...
                                X