Е че какво толкоз? Аз лично не вижам проблем да е сърбин. Това наскърбява ли те по някакъв начин?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Турецкий гамбит
Collapse
X
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
Камерер написаЕ че какво толкоз? Аз лично не вижам проблем да е сърбин. Това наскърбява ли те по някакъв начин?
Comment
-
Фандорин действительно не серб, а русский. По сюжету фильма он отправился воевать на стороне сербов ещ¸ до того как Россия начала боевые действия. Такие люди действительно были. Они и назывались "сербские добровольцы".
Романы Акунина сейчас довольно популярны в России - этакая смесь детектива и приключенческой литературы. Воспринимать всерь¸з смешно, но читать довольно увлекательно. Этакая смесь Дюма с Конан Дойлем :-)
По поводу того, что Валрлорд обиделся на изображение болгар в начале фильма. Что ж - обида понятная. Было бы ближе к действительности показать болгар, сражавшихся вместе с русскими, тем более, что такие действительно были. Но на любой войне есть мирное население и не всегда оно бескорыстно. Посмотрите советские фильмы о партизанском движении - там изображены и равнодушные люди и, даже предатели-полицаи. Это правда.
И главное - болгары вс¸-таки Фандорина не выдали, когда он прицепился к карете снизу. Наоборот, помогли бежать, затеяв возню на мосту и рассыпав бр¸вна. Так что они вс¸ же положительные персонажи ;-)
Comment
-
Кстати, кто смотрел фильм - есть интересная и свежая версия. Фандорин снова ошибся и Анвар - вовсе не тот смешной офицер :-)))))
Comment
-
Гост
Динлин написаПо поводу того, что Валрлорд обиделся на изображение болгар в начале фильма. Что ж - обида понятная. Было бы ближе к действительности показать болгар, сражавшихся вместе с русскими, тем более, что такие действительно были. Но на любой войне есть мирное население и не всегда оно бескорыстно. Посмотрите советские фильмы о партизанском движении - там изображены и равнодушные люди и, даже предатели-полицаи. Это правда.
И главное - болгары вс¸-таки Фандорина не выдали, когда он прицепился к карете снизу. Наоборот, помогли бежать, затеяв возню на мосту и рассыпав бр¸вна. Так что они вс¸ же положительные персонажи ;-)/ничего там детективского/ :noway:
Comment
-
Гост
-
За първи път срещам и други почитатели на Борис Акунин!!!
Изключително начетен човек, руски журналист, дълги години живял в Япония.
Аз съм му голяма фенка, изчела съм всичките му романи, приключенията на всичките му герой - Ераст Фандорин, Никълъс Фон Дорн и сестра Пелагия, и жадно чакам да излезе някой нов роман!!!
Много ми харесва как рисува образите на всеки нов персонаж-уникални и запомнящи се, и как "виртуозно" борави с литературните стилове!
Винаги има интрига, фатални жени и много забавни реплики. Светът през погледът на разказвачът е ужасно интересен, разказвачът винаги се сменя, изказът му също!
Comment
-
http://borisakunin.livejournal.com/ - а това е неговият блог, в случай, че не сме го споменавали досега.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Да, Акунин е титан на мисълта: http://tululu.ru/read251/35/
Именно шимозе приписывают главную заслугу в Цусимской победе японского флота: снаряды, начин¸нные мелинитом, продемонстрировали куда большую пробивную и разрывную мощь, чем русские пороховые.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Е, Ник, той е писател, не можеш да очакваш от него специфични познания в тази област, но в случая не съм сигурен, че е точно това - Акунин много често прави специфични герои, всеки от които мисли по свой си начин и нерядко - с мисловни щампи, които тогава са били разпространени. Така че, ако в тогавашната преса е имало такова твърдение, защо той да не го включи и сложи в аргументацията на героя си?Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Е, Акунин е хуманитарист, едва ли може да се очаква (или изисква) от него да бъде чак толкова прецизен в техническите детайли (в такива моменти се сещам за Есков и изказването му за Толкин: изграденият от него свят е общо взето перфектен от лингвистична гледна точка, но страда от сериозни дефекти от геоложка, т.е. дори когато човек е добър специалист в дадена област и отдели много време за проучване, създавайки определен свят (няма чак такова значение дали се измисля или се гради на основата на нещо съществуващо (реално и в двата случая е така), няма смисъл (и начин) създаденото да е приемливо от всяка една гледна точка или аспект), още повече, че както посочи и Воланд, той често избира да води разказа си през погледа на определен герой и го подчинява на характерните за него мисловни щампи (а бих казал, че доста добре изгражда повечето си герои по този начин). Така или иначе, в художествената литература аз лично търся интересен и жив разказ и герои, а не историческа или техническа достоверност (над определено базово ниво: важно е да не "застава" на пътя на четенето, което, естествено, зависи от кръгозора на читателя - на някой тесен специалист-историк може да му попречи дразнението от определен неточен детайл, така както друг (примерно, специалист по оръжията) може да се раздразни от оръжеен детайл). Особено пък когато става въпрос за развлекателна литература. А тази, за мен, е доста добра - не е "велика литература", но е достатъчно добре и увлекателно написана.
Comment
-
gollum написа Виж мнение... А тази, за мен, е доста добра - не е "велика литература", но е достатъчно добре и увлекателно написана.
Незнанието на историята донякъде може да бъде простено на един писател - но при условие, че не пише исторически романи. Плагиатството е непростимо във всяка област. Всъщност почакайте - това не е плагиатство, това е приемственост!Last edited by Nick; 27-10-2011, 16:39.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
gollum написа Виж мнениеНик, на това в днешно време му викат иначе, постмодернизъм, какво да се прави. Скрито цитиране, заимстване и прочее похвати.
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
Comment