Dinain написа
Виж мнение
For me this is an extremely annoying movie. Especially the screams and overdone drama moments. And someone please kill the little girl from the initial scenes, please... тhis probably could make the movie watchable. Probably just cultural differences, but the way human emotions are pictured in this flick is alien to me.
Добре де, Amazon, може би ме "хвана"..нооо...Сотир Гелев е хванал именно атмосферата на книгата, създадена от Толкин, която липсва във филмите "Властелина" и "Хобита"; според мен той се доближава повече до идеите на автора. Неговият Гандалф ми е далеч по-симпатичен от този мегаломан във филмите, той фактически открива истинската си епична същност чак в самия край на "Властелина" и на мен и тогава ми беше жал за загубата на вълшебника-човек - вярно с леки несъвършенства, но все пак много по-готин от вездесъщия Маяр или к'ъвто беше там всъщност. Ами смъртносно сериозният Билбо? Та в книгата той гледаше с насмешка на всичко, включително и на себе си. Ето това е кроткият "възпитан" хумор на Толкин, истински английски хумор, включващ и безценното умение да се смееш на себе си и да не се взимаш прекалено насериозно. Тази човешка топлина липсва във филмите. Затова казвам, че на Питър Джаксън щеше да му е по-добре да филмира Конан, където всички герои се взимат на сериозно до безумие. А безкрайните намеци за древната история да не би да ги има във филма? Все едно това е ново общество, появило се току що, а не последния остатък от огромен Древен свят, малобройните елфи (само потомци на най-мизерните от всички елфи - т.нар. "горски елфи"), джуджета итн. все още неотплавали за Рая на свърхестествените същества (или както се наричаше там) и предпочитащи да живеят върху обраслите с безбрежни гори руини от старите империи, обхванати от явно непрактична носталгия. Къде във филмите е тази атмосфера, това усещане, този сантимент? Дори в комикса го имаше! Къде са старите герои на Нуменор, няма и намек за тях, нито за Берен и Лутиен, Моргот не се споменава нито веднъж, все едно в книгата Саурон е нещо повече от негов слуга! Къде е чувството на самота и изолираност, от което са обхванати всички същества на Средната земя, къде е витаещата над тях обреченост - от нуменорската колония Гондор до самотния човешки град в Езерото, плащащ данък на дракона Смог (изолиран на стотици килмоетри от най-близките човешки поселения) и празните подземия на Мория? Няма я тази романтика на неизвестното, която присъства да речем както в старите славянски митове, така и в Толкин - "вдън горите тилилейски, през девет земи в десета"

Comment