Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кино - филми на историческа тематика
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Аз също го гледах някъде тъдява. Много слаба работа, определено очаквах малко повече (но не само това е причината да го оценявам така ). Всичко е стандартно и шаблонно до безобразие, явно режисьорът си е харесал вида на някои африкански племена (вероятно покрай снимките на "Последния крал на Шотландия"), та е изтипосал ала тях племената из далечните брегове на Шотландия (между другото, кой знае защо първата ми асоциация беше с "Последният мохикан" - а сравнението определено не е от полза за този филм). Историята е глупава и крайно нелогична, героите - още повече. Наблъскал е идиотски символични сцени насред уж реалистичния си разказ (от онази в края на последното сражение ми се доповръща). Направо да се чудиш за какво е искал да бъде този филм - защото ако целта е била чисто действие и битки (те са единственото, което горе-долу става, макар че това "ставане" е също достатъчно шаблонно за съвременното кино), то поне да бе направен честно така, като онази друга бозица - "Центурион" (още по-слаба и воняща на гнило).
Нещо, което ми се стори забавно - центурионът, изпълняващ ролята на главен герой (в края на филма повече багаж, отколкото герой, но се "събужда" навреме за края и, разбира се, съгласно с кино-шаблоните, ликвидира антагониста с голи ръце - най-мощното оръжие на всеки герой), приличаше досущ на капитана от "Рестрепо" (документален филм - така че съвсем реален капитан). Това добави за мен определен сюрреалистичен привкус. Май това бе единственото положително нещо.
Е, вероятно историческите-пуристи ще отбележат, че ризниците, шлемовете и снаряжението на римския солдат са отговаряли на артефактите от епохата - самият аз не знам дали е така. Но това ще да е единственото историческо във филма. Е, да речем, може да се отбележи сцената с тестудото в сражението в началото на филма, но тогава следва да се запитаме защо римските солдати не знаят как да се справят с колесници, заплаха, с която още навремето фалангистите на Александър се научават да се справят (а и си мисля, че подобно поведение по-скоро ще е естествено, особено пред бягството, пък и хората си имаха метателни копия, както се видя; както и да е, това е дребен кусур).
Аз вчера гледах "Age of heroes" (Aiwara е пуснал връзка към него малко по-долу). За съжаление, отново крайно неуспешен опит в областта на бозаджийството. Толкова нелеп и шаблонен, че да ти се догади. Какво е истинското в тази "true story" - не знам, не виждам кое точно може да е такова, а в боклука не ми се рови.
Comment
-
"Центурион" ли беше онова с либовната история между нашия човек - римлянина и пиктската вещица или "Орела"?A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Бе верно "Центурион" като цяло си беше простотия, но пък я го сравнете с "Последния легион" (crap, crap, crap!!!). Ofelas е 6 +, такива филми са един на милион ако не и по-малко. Представям си и малко по-голям бюджет да бяха вложили.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написа Виж мнениеБе верно "Центурион" като цяло си беше простотия, но пък я го сравнете с "Последния легион" (crap, crap, crap!!!).
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеТова да не беше оня филм с меча на Цезар?A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеТова да не беше оня филм с меча на Цезар?
Comment
-
Dogs of War. Не е точно стриктно исторически, но пък има реални поводи за създаването си. Много силенA strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Май има леко оплитане между 3 "римско-британски" филма от последните години. Този сценарий с избиването на 9ти легион, диваците, Адриановия вал и т.н. е много популярен, не знам защо, може би заради рехавата връзка между древността (Рим) и съвременността (Британия). Ако броим и "Артур" (онзи с Клайв Оуен и Кийра Найтли), стават 4 филма.
Другите са: 1. "Центурион", който страда от нисък бюджет, иначе е приличен приключенски филм. Фасбендър има голямо бъдеще в Холивуд, като злодей обаче.
2. "Орелът", който е тематично продължение на 1, но 20 години по-късно. Прекалено бутафорен и сълзлив, няма го онова усещане за мърлявост, нито героите са достатъчно мъжествени. Слаба работа.
3. "Загубеният легион" - невероятна компилация от приказки и легенди (разпадането на империята+крал Артур/Ескалибур+9ти легион+300), пълна с кухи герои, нелепи сюжетни обрати и смехотворни костюми; нямаше една сцена, която да седи на място. Индийката особено - да бяха пратили направо самурай като представител на Византия, а Бен Кингсли (=Мерлин) ме изумява как успява едновременно да играе роли за Оскар и роли в такива боклуци."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
А, не, няма оплитане - просто пишем/пишат и за трите. Аз само за първите два, защото само тях съм гледал (и за двата, особено за втория - бих добавил "за съжаление") На мен и "Центурион" ми се видя много слаб - разликата между двата е, че "Орелът" има и претенции за "нещо повече" на това отгоре, които, кхъм, въобще не покрива с нищо. Впрочем погледнат като "чист екшън" (т.е. абстрахиране от това, че уж едните са римляни, другите местни диваци и прочее) общо взето става. Докато виж при "Орелът" и да се абстрахирам, че уж трябва да е нещо повече и да го гледам като "екшън" - пак за нищо не става.
А за темата - знам ли. Все пак май е единствената голяма победа над римляните... може би затова има някакъв интерес. Пък и е съчетано с мистерия (нищо не много ясно), което добавя пикантност. Като добавим и мита за крал Артур.
ПП Както писах и по-горе, "Последният крал на Шотландия" ми допадна и вероятно заради това очаквах повече.
Comment
-
"Центурион", "Орелът", "Атила", "Крал Артур" и "Последният легион" са един дол дренки. Пълна глупост. Боклук и като кино, и като сюжет, и като историческа картина.
Лошото е, че сбърках, та гледах "Ironclad". Също невероятна тъпня.
Няма да гледам задаващата се нова гавра с "Тримата мускетари".
Comment
-
Аз най-после успях да си намеря "Prince of Jutland" (в един руски торент, но за радост, беше запазена оригиналната аудио пътечка) - мисля че точно ти, Грегорианус, го бе споменал в тази тема: добър филм, определено ми допадна. Някак лежи в една линия (като декори, костюми и въобще - стил) с "Ofelas" и "When the raven flies". Сега издирвам другите два филма от трилогията, от която "When the raven flies" е първата част, а попаднах (но още ги свалям) и на два други "викингски" филма - "Hagbard and Signe" и "Outlaw: The Saga of Gisli". Имам надежди, че и четирите ще се окажат добри.
Comment
Comment