Last roman написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кино - филми на историческа тематика
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zalmoxis написа Виж мнениеАз съм гледал оригинала, мога да кажа, че определено си заслужава осемте часа.
Оригиналът от 1968 г беше най-скъпият филм до излизането на Аватар. Но като се направи разликата в стойността на парите тогава и сега, определено остава най-скъпия. Но определено си заслужава! То само бойните сцени заради униформи и оръжия да гледаш е достатъчно.
Официално филмът даже не е имал и бюджет, а са звънели в ЦК колко още им трябват.
Малко известен факт е, че има снети два италиански и един американски филм с реквизита, който е останал след снимките.
П.С. В този филм имено Тихонов прави голямата си роля! Но едно е да си граф еди кой си, друго съветскяи разузнавач Щирлиц.
Comment
-
Преди няколко дена гледах един добър филм, който в определен смисъл е исторически - "The duellists". Има го в "Замунда".
Comment
-
han asd написа Виж мнениеНякои гледал ли е филма Центурион?
И ако да заслужава ли си?We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
dibo написа Виж мнениеАз. Заслужава си само ако си много запален по тематиката.
P.S. Е и некоректните си струват ако има мацка с виолетови лещи
Comment
-
В “Центурион” римски легион преминава на север от Адриановия вал и навлиза в земите на коренното население на Шотландия – племето на пиктите. Главен герой във филма става центурионът Квинтус Диас (в ролята Михаел Фасбендър), който марширува под командването на генерал Вирилус (Доминик Уест, “Наказателят: Военна зона”). Целта на легендарния Девети легион, в когото Диас е зачислен, е да убие лидера на пиктите, Горлакон...
Актрисата Олга Куриленко изпълнява ролята на Етеин, жена-воин от племето на пиктите. Семейството й е изклано по време на римските набези, а езикът й е отрязан от легионерите. Етеин жадува за отмъщение и е готова да пие от кръвта на римските узурпатори!
“Центурион” разказва за Адриановия вал, който наистина съществува. Това е съоръжение, изградено от камък и торф, което Римската империя издига по продължението на земите на днешна Северна Англия. Валът е изграден през 122 г. сл. Христа по времето на император Адриан. Целта му е да предотврати набезите на пиктите от север и да защити провинция Британия.
Войната е лека за зрителите...
Comment
-
"Центурион" го дават само по Арените все още. Филмът ми хареса, а историческата коректност хич не ме интересува (както казва и самият режисьор). Бюджетът е много по-малък от този на "Гладиатор" например, заради което и няма епични батални сцени. По-скоро е приключенски филм, много напомня последният "Крал Артур" - малка група легионери се опитват да оцелеят в морето от варвари, хихи. Всъщност в "Крал Артур" са били де факто изобразени пикти, но с името Woads или нещо такова.
“Центурион” разказва за Адриановия вал, който наистина съществува.
Истинската съдба на 9-ти легион все още е неясна: http://en.wikipedia.org/wiki/Ninth_Legion"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Добре, сама по себе си историческата коректност не прави филма нито по-интересен, нито по-скучен. Интересен ли е? Или е скучен? Това ме интересува в случая. Примерно според мен "Господар и командир" или "1612" е интересен, а "Valhalla Rising" или пък "Dark Relic" е смъртоносно досаден. Казвам го за ориентация, за да ми препоръча някой "Центурион" или пък да ми каже да не си губя времето с него.
Ако "Центурион" прилича по нещо на "1066", ще го изгледам с кеф като изскочи по торенти. В "1066" имаше някои исторически неточности, но пък филмът беше много приятен за гледане.
Да добавя нещо може би ново. Преди час си изтеглих от Замунда "Barbarossa", предполагам, че е европейска копродукция. За императора Фридрих Барбароса е, участва и Христо Шопов (Пилат от "Страстите"). Докъдето съм стигнал, филмът не е лош. Озвучен е на английски, но е без субтитри.
Comment
-
"Папесата" ще го гледам с голямо любопитство. Спомням си с кеф книжката на Емануил Роидис "Папеса Йоана". Не беше върхът на литературата, но беше забавна и откак я прочетох, ми остана интерес към сюжета.
Току-що по семейному боднахме един "Робин Худ" в Дома на киното. Много съм доволен. Разбира се, исторически и географски всичко е неясно, но това няма никакво значение - нямаше безобразни анахронизми, пък и все пак става дума за свободна трактовка на популярен сюжет. Филмът е бърз, трактовката е готина, Ръсел Кроу, Кейт Бланшет и Макс фон Сюдов са си на нивото (пък и аз си имам разбираема слабост към Кейт Бланшет ). Препоръчвам филма на всекиго, а който има деца, просто е длъжен да заведе и тях. Мисля, че тази версия ми харесва дори повече от "Принцът на крадците" с Кевин Костнър - а той си беше хубав филм. Сегашният "Робин Худ" си има всичко - честни англичани, подли французи, зъл крал, героичен човек от народа, красавица с чепат характер и златно сърце, симпатяги в малките роли, прекрасен отец Тък (отличен свещеник и производител на алкохол), малко хумор и много патос. За мой личен кеф филмът е пълен и с попкултурни вицове.
Мисля, че това е дотук най-приличният филм на Ридли Скот. "Гладиатор" беше приятен за гледане, от "Небесно царство" съм донякъде разочарован, "Black Hawk Down" не беше никак лош, но просто не е от предпочитания ми тип филми, както и "Мрежа от лъжи", но този тук си беше баш на място и таман като за мен.
Comment
Comment