Разбирам позицията ти, doctor zorge, но според мен има тънка и ясно доловима разлика в двата нюанса, които рисуваме. Дори и да не можем да влезам в кожата и мислите на хората отпреди 2 500 години, то поне можем да се опитаме да не ги гледаме през призмата на нашия светоглед. Да, не мога да знам как се е чувствала °жена от харема на Дарий, пленена с обоза заедно с 200 други посестрими и разпределена / и употребена / като военна плячка°, но знам как не се е чувствала, а именно, както бих се почувствала аз днес. И най-малкото, което мога да направя е да не и приписвам моите чувства в подобна ситуация, така, както намирам за погрешно възмущението пред съдбата на индиика, изгаряна със съпруга си и не мога да приема цялото съвременно вайкане пред такава несправедливост. Именно защото ние не знаем дали е било несправедливост или не! Войната като хорско нещастие от край време? Ами не, именно, концептът за войната се изменя със самата война. През Античността войната, а не мирът е бил основното състояние на политическата действителност, защо да мислим, че родените по време и живеещите във войни жени, мъже, деца са мислели войната така, както я мислим ние днес, виделите (позналите в смисъл на знание, а не на личен опит) войни, които са масово унищожаване, тотални войни, много по-различни от тези на Античността? Примерът, който даваш далеч не е единствен през Античността и именно това показва колко различни могат да са концепциите за войната и смъртта през различните епохи - от гали, персиики и спартанки, подобни епизоди са наблюдавани при различни народи.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Александър Велики - филмът
Collapse
X
-
Абе хора, вие луди ли сте? Да пренасяте христянският морал и светоглед върху хора отпреди повечео от 2000 години! Жените в харема са били плячка, също както робите, златото и в крайна сметка цялата му империя. И Александър не може да бъде нито лош, нито добър, историята не признава добро и лошо.
Да гръцката култура е взаимствала от друга, но бихте ли посочили една култура, която се е появила готова, завършена и напълно уникална. А, да сетих се, прабългарите са били уникални и ненадминати. Е да ама те са изключението, което потвърждава правилото за културната еволюция. Диалектика му е майката.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Hans Delbruck написаДа гръцката култура е взаимствала от друга, но бихте ли посочили една култура, която се е появила готова, завършена и напълно уникална. А, да сетих се, прабългарите са били уникални и ненадминати. Е да ама те са изключението, което потвърждава правилото за културната еволюция. Диалектика му е майката.
западна цивилизация като умишлено се тегли една изкуствена граница между цивилизации и култури. Така се изключва културния принос на другите да кажем в западната цивилизация. И оттам се стига до те-варварите, а ние-цивилизованите. Като от една страна варварите са същите тия от които доста се взаимства. От друга страна 'цивилизоване' се съди по тва колко варварите наподобяват елинската цивилизация или не... (в последствие нали западняците поемат щафетата). Даже ако не се лъжа елините дори смятат всеки който не говори езика им за варварин... Македоните до колкото знам не са минавали за толкова цивилизовани по същите ей тия причини.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
-
Batko Charly написаДаже не знам и дали понятието 'гръцко' правилно отразява това което аз нарочно наричам 'елинско'. За културата си е така, може би с изключение на аборигените в Австралия и може би някои други подобни примери. Въпроса с културата е доста по-възпален когато започне да се разглежда в колониалния и западния дискурс, които в крайна сметка водят началото си от древна Елада. Става въпрос за тва да се конструира
западна цивилизация като умишлено се тегли една изкуствена граница между цивилизации и култури. Така се изключва културния принос на другите да кажем в западната цивилизация. И оттам се стига до те-варварите, а ние-цивилизованите. Като от една страна варварите са същите тия от които доста се взаимства. От друга страна 'цивилизоване' се съди по тва колко варварите наподобяват елинската цивилизация или не... (в последствие нали западняците поемат щафетата). Даже ако не се лъжа елините дори смятат всеки който не говори езика им за варварин... Македоните до колкото знам не са минавали за толкова цивилизовани по същите ей тия причини.
За варварите си мисля, че е било разграничение между говорещи и неговорещи гръцки език(като майчин), а не в съвремения смисъл - цивилизационно ниво.
Що се отнася до Запада то той очевидно е наследник много повече на Рим пречупен през германската призма отколкото на Елада. Изобщо култа към елините е леко смешен.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Batko Charly написаНе мисля, щото не осъждам нещата по такъв начин. По-скоро обратното -
не гледам на нещата от националистическа гледна точка, а от гледна точка на как се сформират култури и цивилизации. Тва става предимно чрез взаимоотношения. Въз основа на тва смея да твърдя, че елинската цивилизация е подобна амалгама.
Така че културата, и гръцката в частност, е наслагване. Тя е полихрония от различни цветове, звуци, дори аромати - като се замисля, най-красивото определение на античната елинска култура е дал, без да го иска, Кавафис в своята Итака, описвайки пътуването на Одисей към дома - спри се във финикийските пристанища...посети многобройни египетски градове. Ето това е елинската култура - симфония от различни мелодии, чути при различни етноси, зрънце собствена оригинална мисъл, но най-вече, способността от всичко това да се създаде нещо уникално, което ще се появи в точно определен момент в точно определна географска зона."Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
Гост
Източници?
Знам само, че на Александър са му викали двурогия заради шлема които е носил.
Всеки е чувал нашата приказка за Цар Траян с магарешките уши.
Comment
-
Не знам дали не повтарям някое мое мнение от преди?.. :sm186:
На мен, от целия филм, ми хареса битката - и то не цялата :not:
Чудно ми е, къде се дяна тежката бактрийска конница..
Уж ги подмамиха нанякъде, и ни вест ни кост.. :o
Едно време бях чел книгата за Александър, но нямам спомен дали се споменаваше съдбата и в тази битка..
...И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
Гост
-
BAGA_TUR написаНе знам дали не повтарям някое мое мнение от преди?.. :sm186:
На мен, от целия филм, ми хареса битката - и то не цялата :not:
Чудно ми е, къде се дяна тежката бактрийска конница..
Уж ги подмамиха нанякъде, и ни вест ни кост.. :o
Едно време бях чел книгата за Александър, но нямам спомен дали се споменаваше съдбата и в тази битка..
.
Comment
-
Не издръжах до края на филма. Опитах се, честно, но не можах. Похвално е според мен, че са се опитали да разкажат, за човека Александър, а не за пълководеца Александър. Друга тема вече е неуспеха. Впечатлението, с което останах, е че гей и това е лошо нещо. В древността(римляните са смятали, че е по висше да го правят с мъж) това е било съвсем нормално, а зрителя не разбира това, от филма. И ако не го знае, ще остане с грешно впечатление. Не ми хареса, ама хич.
Ролята на Анджелина Джоли е невероятна. Много и отива да е лоша ."...времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме." В. Левски
Приемайте промените, но не изменяйте на ценностите си.
Comment
-
Действително някои неща са само загатнати и не добре предадени на зрителя. Освен това има и разни бъгове - например като бяха в Памир и на никой не му излизаше пара от устата при положение, че мустаците и веждите им бяха в скреж. А също и другото невероятно тъпо нещо, което ме дразни е че без никакъв смисъл показват в кадър за 2-3 секунди някакъв неандерталец при сцената дето влизат в Индия и откриват маймуните. Е тоя тъпизъм не мога да си го обясня. :stupid:
А, да и това, че Александър расте, от момче става зрял мъж, а през цялото време майка му си стои на една възраст :lol:
Анджелина Джоли е много готина, ама доста за кратко я дават във филма. А и съм забелязял, че почти всички филми с нея са особено тъпи, а тя стои само за украшение.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
Comment