Ей вече съм ефрейтор-трябва да черпя. С един тъп фил се издигнах-яка работа.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Александър Велики - филмът
Collapse
X
-
Значи като цяло филма не нищо особено филм като филм поне това е моето мнение. Но имам един въпрос (който изникна след спор със майка ми) а той е следния: Има ли наистина македонски народ тоест имам предвид да са били като евреите (без държава а само да са съществували като народ) преди да си направят държава след ВСВ? Аз твърдя че няма, а майка ми обратното.Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
Що за въпрос, естествено, че няма такъв народ, етнос или каквото и да е обособено племе или друга формация, освен в главите на Скопските историчари.Всичко, което те са изфабрикували като факти относно произхода на така наречения македонски народ, или дори нация! е смешно лесно оборимо и не подкрепено с каквито и да било факти.knowledge is power
Comment
-
Shelenberg написаЗначи като цяло филма не нищо особено филм като филм поне това е моето мнение. Но имам един въпрос (който изникна след спор със майка ми) а той е следния: Има ли наистина македонски народ тоест имам предвид да са били като евреите (без държава а само да са съществували като народ) преди да си направят държава след ВСВ? Аз твърдя че няма, а майка ми обратното.
Ако имаш предвид древна Македония на Филип и Александър - там не е много ясно. Гърците (съвременните) упорито се стремят да изкарат македонците гръцко племе. Цитират надписи на гръцки и разни сведения. Естествено, сегашните македонци пък се опитват да изкарат древните македонци нещо отделно от гръцките племена. Като че ли това ще ги направи техни приемници, ама нейсе. При всички положения македонците липсват от историческата сцена някъде около 2000 години - и то ги има сега просто защото името Македония продължава да се използва.
Comment
-
Какво ли не казвах на майка ми че няма такъв народ и държава, че докато най-накрая е убедя. Добре че и скоро имаше такава тема в предаването "Сблъсък" и от там вече се примири с мнението че наистина няма македонски народ и държава. Дори и изкарах и мнения от форума за да ги прочете и казах че са писани от специалисти в тази област Абе страшно убеждаване падна, но ПОБЕДИХКъде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
bsb написаГърците (съвременните) упорито се стремят да изкарат македонците гръцко племе. Цитират надписи на гръцки и разни сведения. Естествено, сегашните македонци пък се опитват да изкарат древните македонци нещо отделно от гръцките племена. Като че ли това ще ги направи техни приемници, ама нейсе.
А Херодот казва в прав текст, че част от елинските племена са били наречени македони. /Херодот, Ист., 1, 65 и 8, 43/.
He found by inquiry that the chief peoples were the Lacedaemonians among those of Doric, and the Athenians among those of Ionic stock. These races, Ionian and Dorian, were the foremost in ancient time, the first a Pelasgian and the second a Hellenic people. The Pelasgian race has never yet left its home; the Hellenic has wandered often and far. 3 For in the days of king Deucalion it inhabited the land of Phthia, then the country called Histiaean, under Ossa and Olympus, in the time of Dorus son of Hellen; driven from this Histiaean country by the Cadmeans, it settled about Pindus in the territory called Macedonian; from there again it migrated to Dryopia, and at last came from Dryopia into the Peloponnese, where it took the name of Dorian.
The following took part in the war: from the Peloponnese, the Lacedaemonians provided sixteen ships; the Corinthians the same number as at Artemisium; the Sicyonians furnished fifteen ships, the Epidaurians ten, the Troezenians five, the Hermioneans three. All of these except the Hermioneans are Dorian and Macedonian and had last come from Erineus and Pindus and the Dryopian region.
Свидетелството на Тукидид е също в подобна насока : The country on the sea coast, now called Macedonia, was first acquired by Alexander, the father of Perdiccas, and his ancestors, originally Temenids from Argos. This was effected by the expulsion from Pieria of the Pierians, who afterwards inhabited Phagres and other places under Mount Pangaeus, beyond the Strymon (indeed the country between Pangaeus and the sea is still called the Pierian gulf) of the Bottiaeans, at present neighbors of the Chalcidians, from Bottia, and by the acquisition in Paeonia of a narrow strip along the river Axius extending to Pella and the sea; the district of Mygdonia, between the Axius and the Strymon, being also added by the expulsion of the Edonians. From Eordia also were driven the Eordians, most of whom perished, though a few of them still live round Physca, and the Almopians from Almopia. These Macedonians also conquered places belonging to the other tribes, which are still theirs--Anthemus, Crestonia, Bisaltia, and much of Macedonia proper. The whole is now called Macedonia, and at the time of the invasion of Sitalces, Perdiccas, Alexander's son, was the reigning king.
Едва в началото на 4ти век и най-вече с възкачването на Филип ще се направи опит да се разделят по етнически признак, но до колко това е пропаганда на атинянските оратори държящи на всяка цена да защитят независимостта на полиса ?"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
На мен па ми хареса филмчето . Придържа се към историческата действителност( нали беше споменато и за Оксфордския професор по-горе) много повече от други американски боклуци, които са ми попадали пред очите :noway:
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
-
byzantiner написаНа мен па ми хареса филмчето . Придържа се към историческата действителност( нали беше споменато и за Оксфордския професор по-горе) много повече от други американски боклуци, които са ми попадали пред очите :noway:Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
mellisa написаАми проблемът е лесно разрешим - да погледнем какво са мислели не сегашните гърци или македонци, а хората от преди 2 500 години. Според първите писмени сведения, македоните /разграничение за да не се бъркат с днешните македонци/ [B]са част от елинските племана населили територията на днешна ГърцияContra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
-
Batko Charly написаДа, апък Демостен е от тия дето никак не мислят, че македоните са елини"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
Гост
Според античната митология Македония е била отцепила се тракийска провинция. Според едни сепаратиста бил Македон, според други Емант, но май че имаше и версия че Емантия е общото име на Тракия и Македония преди сецесията.
Comment
-
Ми аз за тва говоря. Те са били някви тракийски племена или амалгама от тракийски, илирийски и др племена живеещи в близост до елинския свят. Съответно стават полу-елинизирани. 'Полу-елинизирани' е точно термина който ги характеризира по времето на Филип и Сашо.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
Comment