If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Естествено, всичко си беше традиционно - надбягвания с коне, стрелби с лък, борби и т.н. Интересно беше.
Какво ти традиционно, то направо съвременно е било . Интересно беше и за мен. Жалко, че не си поговорил с хората, да разкажеш дали са доволни от живота си, или като нас тука, все се оплакваме и приказваме за неща от преди 10 века. А знаеха ли какво се случва извън тяхната държава, примерно знаеха ли какво е СССР, САЩ и т.н.?
А каква ли е била ползата на СССР от Монголия? Някакви ресурси ли имат?
С хората нямаше как да се говори, не бяха особено общителни - нали ни мислеха за руснаци.
Иначе, моите впечателния от там са такива: колониална страна, което монголците навярно са усещали всеки ден. Примери:
В Улан Батор (единственото населено място, което би могло да се нарече град) имаше тогава около половин милион жители, прблизително 1/4 от населението на страната. Поне половината от тях живееха в юрти (т.е. - палатки по нашему), в специални оградени квартали. В центъра на града имаше магазини основно от три типа:
- дипломатически
- руски (една идея по-зле от дипломатическите, но нелошо заредени)
в тези два типа монголци просто не се допускаха да припарят.
- монголски магазини, в които стоките свършваха почти веднага след докарването им. То не че бяха кой знае какви стоки - в тях се продаваха само месо и мляко. Имаше и някакви други маазинчета, в които се продаваше някаква напитка, нещо като сок, но съм забравил вече от какво беше. Другата възможност за пиене беше една изключително гадна за моя вкус минерална вода. Други стоки, които се продаваха бяха сушените кайсии и грозде. И толкова.
Имаше и разни заведения за развлечение на младежта - дискотеки например. Там монглоци също не се допускаха.
Също така, в столицата имаше немалко руски войници, както и съвсем малък контингент монголци - те се познаваха по изключително дрипавия и размъкнат вид.
Спомням си също, че след смрачаване не беше препоръчително да ходиш сам из града - имаше спречквания между местните монголски младежи и руските такива.
Всички надписи бяха на руски и на монголски (но на кирилица). Монголската писменост беше забранена за използване. Те си я възстановиха чак след падането на местния комунистически вожд. Също така беше строго забранено да се говори за ред личности от миналото на държавата. Например, за Чингиз Хан.
И нещо, което тогава много ме удиви - в магазините бутилката (стъклена, там пластмасата май не беше открита още) беше в пъти по-скъпа от съдържанието на бутилката. И не ти даваха да си купиш нещо, ако не върнеш бутилката.
И тая всичката бедност и мизерия за държава, чиито запаси от полезни изкопаеми (доколкото въобще са търсени такива там, по мое време там имаше една наша геоложка експедиция), са поне колкото тези на половин Европа. Друго, което си спомням, беше разказът на някакъв монголец за това, как са снабдявали съветската армия с месо през войната. Поради голямото количество скитащи стада (тогава са били доста повече явно) от всякакъв добитък това явно не е било проблем - войниците директно от камиона дават два-три реда с картечниците и събират каквото остане да лежи. По време на разходката из Гоби видяхме стада, които си се разхождаха на воля, но не бяха многобройни. Там май всички животни (освен камилите) си скитат свободно и безстопанствено.
Да, Воланд има доста по-зрели впечатления (той беше досат по-голям от мен тогава).
Инак, Лзл, проблемът бе, че тогава съм бил 12-годишен - това не е възраст, в която много разпитваш околните за това дали харесват живота си. Особено като се има предвид, че поради вида и говора ни, най-често ни взимаха за руснаци.
Инак Монголия притежава огромно количество неразработени полезни изкопаеми, но се съмнявам, че това е бил основният интерес на руснаците (те и така си имат много, а и не правеха кой знае какво за да разработват монголските). По-скоро си владеят Монголия по инерция, впрочем, и като средтво срещу Китай (все пак си е добра буферна зона). Още повече, че в китайската провинция Вътрешна Монголия (която на практика си е делът на китайската империя от Монголия - може да се каже, че те с Русия я разделят на две (та в тоя смисъл има известни аналогии със съдбата на Полша)) живеят много повече монголци, отколкото в самата Монголия.
Впрочем, доколкото знам сега в Монголия действат предимно японски капитали - разработват добива на полезни изкопаеми и т.н. (инвестират в страната, с една дума).
Едно време България имаше досат добри позиции там, но май с времето всичко бе загубено).
Инак и аз често съм засичал тази грешка. Впрочем, това съвсем не е единствената от този род. Но все пак това са грешки на нашите преводачи, не на самия канал.
Да, преводите са наистина ужасни, та даже и подвеждащи,понякога ми идва да хвана онзи бездарник, дето е "превеждал" и да го размажа :x Наскоро, напхример по Viasat History/ не знам дали го имате, не всички мрежи го предлагат/ гледах един филм за Монтгомъри и там бе споменато, че е teetotaller, т.е. - абсолютен трезвеник, а преводача го бе превел така "Монтгомъри пиел само чай ". Та по-добрия вариант е въобще да не следите превода, а да слушате скрипта, защото много от "грешките" са плод на грешен превод
"If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
Така е, но лошоте е, че не винаги е осъществим на практика този съвет. Например когато филмчето е с дублаж на руски език (а той напълно припокрива английския говор) и със субтитри на български. Не че и тогава няма явни разминавания между двата превода .
I am from Canada and as we get ready to honor those who fought in our wars I found my self interested in what other nations teach their children.
In my part of Canada (with 4 veterans in my family from ww1 and 2) we see ww1 and ww2 with a strong western perspective (my home town in...
My first attempt at writing a History article, so here goes... :)
The First and Second Balkan War's
Following the weakening of the Ottoman influence in the Balkans, and the Austro-Hungarian annex of Bosnia-Herzegovina in 1908. The nations of Greece, Serbia, Montenegro, and Bulgaria...
Shut me down! Machines making machines! How perverse!
Хайде и аз да си кажа приказката за телевизиите от организационна гледна точка.
По повод "Дискъвъри". Загледайте се внимателно в края на съответния филм. Част от филмите са изцяло външни продукции, които само се излъчват от "Дискъвъри" - например "Човешкото тяло" е по поръчка на БиБиСи, едва след излъчването там стига до "Дискъвъри". А друга част са производство на някакви фирми и канали по поръчка на "Дискъвъри". При тях не е ясно какво влияние оказват ръководителите на канала, но се съмнявам, че е нещо повече от обща "цензура". Т. е. стремят се да бъдат politically correct според текущите разбирания в съответното общество (най-вече САЩ, след това Великобритания). Не смятам, че има някакъв особен заговор да се представят другите народи като безполезна измет, която трябва да благодари за своето съществуване на "белите англосаксонски протестанти" (сетих се, че има някакъв концерт, май днес, а? ). Просто на никого не му пука. Важното е ние да сме добрите, останалите подробности като факти да вървят по дяволите.
По повод преводите. Руските преводи са трагични, не ги слушайте. А българските преводи на "Дискъвъри" стават с все по-добро качество с течение на годините. От 2002 г. насам на практика не мога да се оплача. За сметка на това нещата от преди това са голямо недоразумение. Viasat Explorer и National Geographic също изобщо не струват. Предполагам, че същото важи и за Viasat History, но го нямам при мен.
Все пак има полза от тези телевизии, поне за мен. Научавам за някакви събития, за които не съм и бил чувал, и ако ми е интересно, винаги мога да прочета в интернет (най-вече, мързи ме да търся книги) какво е станало в действителност. Според мен това е правилният подход - да ги разглеждаме като една начална стъпка, един тласък за развитие.
P.S. Всъщност темата вече не е за този раздел и се извинявам, че и аз допринесох за това.
Ако не сме били ние българите Антанатата със сигурност е щяла да срита задника на Австрия,като нападне от Балканите и за нула време приключи с Тройния съюз.Авсрия едва ли може да издържи колониалните войски от юг,Русия от изток и Италия от югозапад!!!Добре че сме имали боен дух и сме държали англичаните далеч от победата,а в това време за Тройния съюз сме били играчка пр:Разгромили сме Румъния,според договора от 1915-завладяното си е за вас,а завладяното става кондоминиум!!!!
Discovery да си гледат работата.History е десет пети по-добре!!! :salute: :salute: :salute: :fahr39: :fahr39: :fahr39: :starwars: :starwars: :imprulz: :sbomber: :carrier: :aegis: :destroyer :bulgaria: :bulgaria:
Абре, Митя, това по History или в "Памет бъларска" си го чул? Антантата толкова нарита Турция, та само до Австрия на Балканския фронт и беше. Ако имат време- да, с България, без България, все тая.
На мен лично "Дискавъри ченъл" ми е една от любимите телевизии. Като имам възможност редовно я гледам. Вярно е, че на моменти лъха малко на пропаганда (особено при филмите на военна тематика), но това е нормално - всяка нация си държи на своето. Супер телевизия е това!
Аз се смях много на оня игрален филм за Хитлер, дето го въртяха по viasat history и по някое време по нова телевизия. Пълна трагедия, поне да се бяха постарали малко с актьорите, а те......... :lol:
They march in full battle dress
With faces grim and pale
Tattered banners and bloody flags
Rusty spears and blades...
Comment