Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Discovery прекали!!!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Важно съобщение

А, разбира се, че има - просто можем да разграничаваме двете (щото и завчера като показваха немското 2,7 см ПТ оръдие нашият преводач гордо преведе "немската 37 мм гаубица? (а съвсем определено в английският текст не се споменаваше думичката "howitzer").

Comment

е, къде-къде по-страшно звучи

то най-малкия калибър гаубици за които се сещам е 75мм май
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Odzava написа
        Абсолютно съм съгласен с Ам-Гъл. Иначе я да чуя в коя война БЪЛГАРСКАТА армия се е представила добре?
        Сръбско-Българската , Първа Балканска
        Да изброявам ли още?
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Ми май толкоз

Е, все пак ние и ВСВ печелим
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

gollum в горния пост споменаваш 2.7 пт -
            за 37 пт ли говориш или за 28пт с конична цев?

Comment

О, извинявай - печатна грешка е станала - става въпрос за най-стандартното дивизонно ПТ 3,7 см.
              А инак най-малкият калибър масови гаубици е 60 мм, има и експериментални с по-малък калибър - например съветската 45 мм батальонна гаубица. Но самото понятие "противотанкова гаубица" навява интересни асоциации. Не че няма никаква почва под краката си, де - японците използват стари 150 мм гаубици тази роля (с кумулативни снаряди и за директен огън, разбира се).

Comment

Темата започна с това че според Дискавъри българската армия е банда диви селяни които не са могли да държат сопи камо ли пушки и са се разбягвали от пукот на фишек пред непобедимата сръбска армия която се биела за свободата на поробената си от българите родина.А и Борис е цар още през 1916.Интересно ми е Парабелум ще успее ли да убеди тез момци че армията ни се е представила добре в която и да е война.
                ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Не му ли откриха скоро паметник поляците?

Parabellum написа
                  Odzava написа
                  Абсолютно съм съгласен с Ам-Гъл. Иначе я да чуя в коя война БЪЛГАРСКАТА армия се е представила добре?
                  Сръбско-Българската , Първа Балканска
                  Да изброявам ли още?
                  Парабелум, май не си разбрал иронията в поста ми. Разбире се че българската армия се представя повече от добре във войните. Но ако четеш писанията на някои тя е спечелила сраженията благодарение на неведоми сили. Разбира се цитират се и резултатите от войните, но все пак политиците са имали думата за мира.
                  Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                  Неизвестен руски адмирал

Comment

българската армия е банда диви селяни, но наистина едно е да си го говорим помежду си, друго е по света да ни одумват, простаци

Comment

Ами по това време всички армии са съставени от диви селяни-нали населението на цяла Европа(с изключение на Великобритания) е предимно селско.Ама пък като се сетя сенегалците във френската армия и гурките в британската....ми те са си "чисти" истинскиграждани :lol: :lol: :lol:
                      "Прави каквото трябва,да става каквото ще!"

Comment

Е, към Великобритания донякъде следва да причислиш и Германия, инак си съвсем прав .

Comment

Прав си Голъм,за Германия,ама аз имах впредвид Антантата-нали Дискавъри си е Британска телевизия.За тях ПСВ се състои от битките на Западния фронт и погрома при Дарданелите.Но то си е нормално,няма какво да им се сърдим.Тя Дискъвъри за това си е създадена-да промива мозъците на зрителите си.А дали зрителите ще позволят мозъците им да бъдат промити-това вече е друг въпрос.Или както казват незабравимите Илф и Петров-"Спасението на давещите се е дело на самите давещи се!" :lol:
                          "Прави каквото трябва,да става каквото ще!"

Comment

Araslan написа
                            Темата започна с това че според Дискавъри българската армия е банда диви селяни които не са могли да държат сопи камо ли пушки и са се разбягвали от пукот на фишек пред непобедимата сръбска армия която се биела за свободата на поробената си от българите родина.А и Борис е цар още през 1916.Интересно ми е Парабелум ще успее ли да убеди тез момци че армията ни се е представила добре в която и да е война.
                            Ще ми се да го срещна тъпака написал сценария за тоя филм с един приятел историк от Бирмингам, който казваше как след Дойран дядо му седял в Солун и се чудел кога ще дойдат българите.
                            Иначе армията ни и в частност генералитета(висшия такъв) е вземал много дейно участие в омазването на резултатите от всяка война, но да се не впускам в подробности!
                            Can't talk! Got to Shoot!

Comment

Така е, Сачмо, - пропагандата си е присъща на всяка национална идеология. И в този смисъл се среща на всички нива на изява - като се започне от читанките и училищните пособия, мине се през националната филмография, литературата, вестникарските писания и се стигне до историческата наука и гилдия. И това важи за всички държави, така че всяко световно събитие си битува в толкова различни вариации, колкото са засегнатите държави. Може единствено да се спори за степента на изкривяване по места .
                              Впрочем, самото понатие "изкирвяване" е зонякъде условно употребено тук, доколкото няма "обективна истина" спрямо която да се преценява - има присъща на съзнанието ни представа, спрямо която преценяваме чуждите й конструкции като "изкирвени". А ние (в смисъл на почти всички участници във форума) сме формирани според българският поглед (то, впрочем, и като пиша "български" правя почти неправомерно обобщаване - в българското културно пространство съществуват множество версии на историята, често доста противоречиви една спрямо друга) върху нещата, та и затова предаванията на "Дискавъри" често ни дразнят.

Comment

Абе на мен лично цар Борис през 1916 и сърбите се биели да защитят поробената си родина не ми се струва особено обективно от каквато и да било гледна точка...
                                ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Working...
                                X