Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Маршове

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Много яки!Свалих си и няколко руски от сайта,който ти беше посочил-за което благадаря,но честно казано българските ме кефят повече!Струва ми се,че от нашите бойни маршове няма по хубави,поне като мелодия.Слушал съм и френски,немски и англииски,но въобще не ме въодущевяват.А ко се интересуваш от историята на някои от руските маршове,специално за "Прощание славянки",мога да ти споделя историята на написването на този марш,много е любопитна и има пряко отношение към нас българите.
    "Прави каквото трябва,да става каквото ще!"

Comment

Не само аз. Всички тук се интересуваме от историята на маршовете.Я сподели сега какво знаеш за написването на марша "Прощание Словянки"?
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Марша е написан от капелмайстора на 7 резервен Тамбовски конен полк Василий Иванович Агапкин.Прекият повод за написването му е избухването на Балканската война и победите на БЪЛГАРСКАТА армия в началото на войната,широко отразени в руската преса.Те вдъхновяват музиканта и той създава произведението си за една вечер.Тогава авторът е бил само на 27 години.Първото изпълнение предизвиква възхищение у съвременниците му и много бързо мараша става изключително популярен.Той е официалният марш с който са изпращани ешелоните с руски войници през ²Свет.война.След болшевишката революция го изпълняват и "белите" и "червените",но белогвардейците измислят думи към мелодиятя и често го пеят като песен.(Аз лично съм слушал два варианта на песента-единият изпълнен от Жана Бичевская-с белогвардейският текст,а другия-по-съвременен,в изпълнение на Хора на Съветската армия).Именно това изиграва роля за по нататъшната съдба на марша-командуващият по това времеРККА Троцки издава официална заповед,с която забранява изпълнението на марша.Любопитното е ,че самият Агапкин в същото време е служел в РККА.По нататъшната съдба на автора съшо е любопитна-той е диригента на военният оркестър на знаменития парад на 7.Ноември 1941г.на Червения площад в Москва.През 1945г. дирижира и оркестъра на Парада на победата.На нито един от двата парада "Славянката"(както е бил популярен с ред обикновените хора) не е изпълнен.Реабилитацията му става през 1957г.,когато във филма "Летят жерави" музиката на марша е използвана като фон на кадрите показващи как червеноармейците заминават на фронта с ешелони.Марша е използван в над 20 филма,м\у които "Белоруската гара" и българският "Пътят към София",макар ,че в последния употребата му е исторически неточна. В Русия марша е толкова популярен ,че когато течеше дискусията относно промяната на стария съветски химн с нов, имаше доста руски интелектуалци,които изказаха мнение,че именно мелодията на "Прощаването на славянката",съчетана с подходящ текст трябва да бъде новият руски химн.В заключение искам да посоча,че самият Агапкин казва,че е написал марша в момент на вдъхновение и преклонение пред всички славянски жени изпращащи синовете,мъжете,братята и любимите си на бой срещу врага.

Comment

На последните няколко ми даде грешка. При вас така ли беше?

Comment

На кои?Аз ги свалих без проблем.

Comment

Де е България - http://marshove4.hit.bg/18-De%20e%20Bulgaria.mp3
              Топчето пукна - http://marshove4.hit.bg/27-Topcheto%20Pukna.mp3
              Химн на св. св. Кирил и Методи - http://marshove5.hit.bg/Himn%20na%2...0i%20Metodi.mp3

Comment

А имаше един марш мисля че се казваше "За нашите бойни каски" или нещо подобно слушал съм е преди години и много ми хареса...А на "Боя настана" и "От кога се,мила моя майно льо" мога да прегазя Анадола и Близкия Изток без проблем Аз между другото всяка сутрин докъто права загрявката си пускам нещо от сорта действа много наелектризиращо...
                ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

То жената много се сърди като си ги пускам тези маршове, обаче на мен не ми пука.Волумето на МАХ и ножа върху Манлихерата
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Абе снощи си носих ПЦ на мястото където се събирахме и по една време като почна БДИНЦИ ЛЪВОВЕ ТИТАНИ...
                    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Araslan и Parabellum така вече много ми харесвате :rock: :fire:
                      Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Ами аз като тренирам обичам такава музика да слушам

Comment

Shelenberg написа
                          Araslan и Parabellum така вече много ми харесвате :rock: :fire:
                          Чи то лошо няма.Но най-хубаво е когато се съберем аверчета и започнем да пеем тези песнички

Comment

Да и след някоя друга биричка току-виж сме си върнали я Македония я Добружа я Беломорска Тракия

Comment

Araslan написа
                              Да и след някоя друга биричка току-виж сме си върнали я Македония я Добружа я Беломорска Тракия
                              То след петата бира редовно го правя

Comment

Всички са супер не мога а им се наслушам!!!))
                                Ама не ми отваря руския сайт и не мога да рзбера защо, бихте ли ми казали?
                                Българските са супер!!!!!!!!!!

аз имам маршове, но ми кажи как да ги кача в hit.bg защото никога не съм влизал в този сайт и не съм запознат.Ако ми кажеш как ще кача всички, които имам....
                                Last edited by stanislavb; 18-08-2005, 20:48. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                                По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
                                --- Цицерон ---

Comment

Working...
                                X