Нови исторически книги

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • pnp5q
    grudge-holder
    • Feb 2007
    • 3566

В Русия е излязъл художествен роман на тема ВСВ - по сюжета на "Моби Дик". От горящ танк извличат останки на човек, който се оказва жив, но помни само прозвището "Белия призрак" - на немския танк, който ги е подредил така. И тръгва да го преследва...
    Малко по-подробно представяне (на руски)
    "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

• pnp5q
      grudge-holder
      • Feb 2007
      • 3566

Още един руски анонс - "Най-голямата тайна на Хитлер". Доколкото разбрах, сред най-големите тайни са евентуалния инцест в семейството, подавения му хомосексуализъм и др.под., без които, според автора, нямало да стане фюрер. Към интервюто обаче има малко известни снимки.
      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

• Shelenberg
        Brigadefuehrer
        • Jul 2003
        • 1890

"Въздушната война на Балканите 1939-1941" от Димитър Недялков, 25 лв. - http://www.pe-bg.com/?cid=9&pid=26099
        Last edited by Shelenberg; 28-04-2008, 13:07.
        Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

• Коцето
          Дуелист
          • Jun 2007
          • 452

Незнам колко е нова, но "История на Русия" от Шмурло звучи интересно. Ако някой вече има преки впечатления, да драсне един-два реда. Ето и описанието:

Открий огромно разноoбразие от интересни книги в сектор "Книжарница" на store.bg Художествена литература, детски книжки, учебници и учебни помaгала.

Comment

• Parabellum
            ветеран
            • Mar 2003
            • 5567

Разкошна книга горещо я препоръчвам.
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

• Николай
              ветеран
              • Dec 2004
              • 770

"Войната в Македония 1915-1918" на Иван Петров

Войната в Македония (1915-1918), Иван Петров, Семарш, 2008 - Български книжици

Горещо я препоръчвам! Сбито, съдържателно (в рамките на малко повече от 200 страници) изложение на събитията на Македонския фронт. Богато на цифри и фактически материал. На мен лично ми се струва най-стойностното нещо по темата, излязло през последните 20-на години, заедно с последната книга на Г. Марков за събитията през 1916-19.

Comment

• Подпоручик Христосков
                редовен
                • Mar 2003
                • 160

Преиздаден е Aлманахъ Македония - предполага се всеки знае за какво става въпрос, ако ли не:

Албум-алманах „Македония" бе представен в парламента

Цената е 150лв., но в скоро време се очаква безплатно да се разпространява на CD/DVD, също и онлайн..
                "На рилеца герой
                титан калимански,
                герой от Булаир
                с гърди от желязо
                и воля от гранит."

Comment

• albireo
                  QC
                  • Sep 2004
                  • 2836

Николай написа
                  "Войната в Македония 1915-1918" на Иван Петров

Войната в Македония (1915-1918), Иван Петров, Семарш, 2008 - Български книжици

Горещо я препоръчвам! Сбито, съдържателно (в рамките на малко повече от 200 страници) изложение на събитията на Македонския фронт. Богато на цифри и фактически материал. На мен лично ми се струва най-стойностното нещо по темата, излязло през последните 20-на години, заедно с последната книга на Г. Марков за събитията през 1916-19.
                  Доставиха ми я днес. Изглежда...прилично. Обзнорна, не казва нищо ново (поне на пръв поглед), ползва сериозните източници..въобще прилична работа, без обаче да блести с нещо. Но необходима книга. Все пак е съвременна военноисторическа литература, засягаща събития, за които е трябвало да четем Христов, Недев и т.н. книги от преди 60-70 год., които макар и да имат известна ретро-привлекателност, все пак им липсва "дъха на съвременността" - нашата актуална и меродавна гледна точка. Обобщаваща, дистанцирана, може би не по-добра, но съвременна книга.
                  Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

• viking heart
                    ветеран
                    • Jul 2006
                    • 614

В кои книжарници може да се открие "Войната в Македония 1915-1918" на Петров? "Пингвини", "Ориндж". Не съм от София, та за това питам. С удоволствие ще я закупя.
                    They march in full battle dress
                    With faces grim and pale
                    Tattered banners and bloody flags
                    Rusty spears and blades...

Comment

• albireo
                      QC
                      • Sep 2004
                      • 2836

@SS-mann
                      Клик върху линка даден от Николай и после клик върху "поръчай". Това би трябвало да ти свърши работа.

Един лош недостатък на книгата - няма карти. Не знам как могат да се четат подбробни описания на военни действия без хубави карти под ръка.
                      Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

• viking heart
                        ветеран
                        • Jul 2006
                        • 614

Албирео, благодаря. Ще се възползвам от възможността да я поръчам по интернет. Кофти е да няма карти, но ще се преживее някак. Днес видях да се продава книга от предицата "100-те загадки". Казваше се "100-те загадки от Втората световна война". Предполагам, че е бозица, като всички от тази поредица. Конспирация, конспирация и пак конспирация...
                        They march in full battle dress
                        With faces grim and pale
                        Tattered banners and bloody flags
                        Rusty spears and blades...

Comment

• stanprog
                          новак
                          • May 2007
                          • 36

Не знам дали сте поглеждали напоследък на сайта на Книгомания (knigomania.bg) в раздел "Военна история" има доста голям брой руски и малко английски книги на съвсем нормални цени. Случайно го открих това днес...

Comment

• Станимер чаркчи
                            редовен
                            • Aug 2006
                            • 78

*История на Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, ШЗО и РВД
                            *Барутна пролет
                            *Спомени на летците от Въздушните на Негово Величество войски

Подробности:
                            http//edinzavet.wordpress.com
                            Сведи глава пред миналото и ще видиш бъдещето в краката си!

Comment

• tonev
                              ветеран
                              • Sep 2006
                              • 1346

туко що видях че са издали "гръцките зографи в България" имаше хубави фотографии. някои може ли да я прегледа щото до заарата скоро няма да стигне.
                              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

• Kaiser
                                ветеран
                                • Jun 2004
                                • 486

Миротворците. Шест месеца, които промениха света от Маргарет Макмилън.

Книга изпълнена с един британски исторически почерк; текст с дръзки изречения, редуващи се с отегчителни в своята наивна краткост откъм фактология и по-дълбока интерпретация пасажи. Досега съм прочел само главата посветена на България - пълно с иронични, леконравни моменти, но и смели щрихи, които увличат.

Доколкото си личи книгата не е строго научно изследване по темата, а има по-скоро популярен характер, или най-точно търси онази магическа линия на пресичане на полулярното (като изложение - т.е. без излишни "усложнености" на езика и фактологията) и научното (стройна библиография, обширни бележки и т.н.). Темата е слабо представена и поне за мен е интересно да притежавам издание посветено само и единсвено на Парижката мирна конференция - привлече ме и определено ще си я дочета.

Comment

Working...