If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Препоръчвам "Спомени и размисли" на генерал Жуков.
Чел съм го, обаче ... много е далеч от реалността. Ако искаш нещо по-реалистично, спомените на Рокосовски са това, което ти трябва. Но последното им издание, в което има възстановена част от истинския му ръкопис. Още повече, че те двамата често са били на едни и същи участъци от фронта и това ще ти даде един страничен поглед
Има ги на militera.lib.ru, ако не можеш да ги намериш на друго място.
Значи Йодл са го направили фелдмаршал т.е. превода е правен от жена... какво искате... такива грешчици са нормални. Иначе книгата е интересна. Има готини свидетелства и въобще който го интересуват последните 12 дни на Третия Райх това е за него. Готино е като книгата на Роупър.
ISBN 954-321-122-1
2005 г.
488 стр. + 32 стр. илюстрации
Мека подвързия
17 лв.
На 2 май 1945 г. спецотряд „Смерш“ превзема бункера на Хитлер, където само преди два дни той е сложил край на живота си. Намиращите се там сътрудници на фюрера са арестувани. Иззети са всички намерени документи, включително тетрадката (един-единствен екземпляр), в която в продължение на години са записвани имената на специалните посетители на Хитлер. Същия ден арестуваните са отведени в Москва. Повечето от тях прекарват 10 години в Русия; освен разпитите, те имат за задача да напишат книга „Хитлер, какъвто го познавах“. Делата им се съхраняват в архивите на КГБ.
Единствено Оксана Дворниченко (авторка на документалния филм за съдбата на руските военнопленници „Защо си жив?“) е допусната до тях. Тя успява да ги заснеме с камера. Oт този материал (общо над 28 часа!) е съставена книгата, която все още няма изгледи да бъде издадена на руски език.
Ето имената и длъжностите на онези, чиито свидетелства се публикуват за първи път в света на български език:
ЙОХАН РАТЕНХУБЕР, генерал-лейтенант ръководител на Имперската служба за сигурност
ВИЛФРЕД ФОН ОВЕН, съветник на Гьобелс по въпросите на печата
КАРЛ КОЛЕР, генерал от авиацията
ТРАУДЪЛ ЮНГЕ, секретарка на Хитлер
Тези дни и аз си я купих. В момента я чета и действително е доста интересна.
Несъмнено, и тук се проявиха някои издънки, като например цитатът на Хитлер от пролетта на 1944година: "Предайте на Шпеер, че го обичам". В действителност, от други източници знам, че думите му са били: "Предайте на Шпеер, че ми е много скъп". Разбира се, не може да сме сигурни кой от двата цитата е точния, но според мен, вторият повече съответства на хитлеровия стил.
Това е една незначителна дреболия, но въпреки това леко ме издразни, защото ми се струва, че авторката или преводачката умишлено е направла промяната за да внесе някаква сензационност или нещо подобно.
Книгата и аз я имам но още не съм я чел защото нямам време, но от това което съм прегледал е доста добра, обаче как ще коментираш изказванията на Химлер като той няма такива?
Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Още не съм стигнал до тях. Предполагам че са открити някакви негови записки или нещо подобно, не съм проверил дали са много в книгата, или става въпрос за няколко малки цитата. Възможно е публикациите да са разни речи, които е държал на провежданите от него заседания и събрания.
Значи съвсем наскоро излязоха две нови книги - "Дипломатически документи по участието на България във ВСВ", съставители: Цочо Билярски и Иванка Гезенко, издава "ИК Синева" и "Българската армия в ПСВ - том I септември 1915 г. - август 1916 г." авторския колектив е от 6 човека, издава "Военно издателство", том II обхваща септември 1916 г. - септември 1918 г. но още не е излязла.
Освен с тези две книги се сдобих и с още две - "В небето на Халхин Гол" автор: Полк. доц. д-р Димитър Недялков и "Моралните сили в боя. Извадки за бойните действия на 6. пехотна Бдинска дивизия юни-юли 1913 г." автор: Васил Таслаков
Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
"Българската армия в ПСВ - том I септември 1915 г. - август 1916 г." авторския колектив е от 6 човека, издава "Военно издателство", том II обхваща септември 1916 г. - септември 1918 г. но още не е излязла.
Шеленберг, би ли могъл да провериш от кои хора се състои авторския колектив?
Sturmpionier за коя книга питаш, ако е тази за ПСВ я има в книжарниците "Пингвините" поне аз от там я взех, също така я има в София в книжарница Orange и там я видях.
albireo ето ти авторския колектив:
1. Станчо Станчев
2. Николай Стоименов
3. Игнат Криворов
4. Димитър Зафиров
5. Веселин Янчев
6. Тодор Петров
Всеки от тях е писал по някоя от точките в книгата.
Ето и другите имена които имат част в направата на книгата:
преводач на резюмето на английски език - Димитър Минчев
Съставители на:
хроника на събитията - Снежана Радоева
показалец на личните имена и показалец на географските имена - Грета Бойкова
Comment