Нови исторически книги

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    Burdokva написа
    Наскоро прочетох и "Byzantine Infantryman c.900-1204" на Osprey. Доста скромна като обем, но общо взето ми хареса... да направят и едно томче за българският конник, ех...
    По-скоро някой от "наш'те" да вземе да направи за тях, че техните "експерти" какви са...

Leave a comment:

• Burdokva
    replied
    Сега чета "German Flamethrower Pioneers of WWI" на Schiffer Books, много подробна и красиво направена книга за германските огнехвъргачни части във Великата Война. Аз като лаик даже се обърках с многото термини и войскови имена, но във всеки случай е много интересна и полезна, особено ако се интересувате от темата. А и е пълна със снимки и графики с много високо качество. На същото издателство получих и "Uniforms & Equipment of the Central Power, Vol.I: Austria-Hungary and Bulgaria", нещо като луксозен фотоалбум. Частта за Българската армия е по-скромна отколкото за австрийската, но снимките пак не са малко, а и има доста уникати.

Наскоро прочетох и "Byzantine Infantryman c.900-1204" на Osprey. Доста скромна като обем, но общо взето ми хареса... да направят и едно томче за българският конник, ех...

EDIT. "Войната в Македония" на И.Петров налична ли е и в книжарници, или само онлайн?

Leave a comment:

• gollum
    replied
    О, Албирео, бойна задача - когато я прочетеш да пуснеш тема с резюме . Спомням си, че имаше там доста неща за обсъждане, във връзка с тази книга.

Leave a comment:

• albireo
    replied

Поръчах си я. И вече почвам да броя дните докато си я получа.
    Last edited by albireo; 14-07-2008, 16:56.

Leave a comment:

• Kaiser
    replied
    Миротворците. Шест месеца, които промениха света от Маргарет Макмилън.

Книга изпълнена с един британски исторически почерк; текст с дръзки изречения, редуващи се с отегчителни в своята наивна краткост откъм фактология и по-дълбока интерпретация пасажи. Досега съм прочел само главата посветена на България - пълно с иронични, леконравни моменти, но и смели щрихи, които увличат.

Доколкото си личи книгата не е строго научно изследване по темата, а има по-скоро популярен характер, или най-точно търси онази магическа линия на пресичане на полулярното (като изложение - т.е. без излишни "усложнености" на езика и фактологията) и научното (стройна библиография, обширни бележки и т.н.). Темата е слабо представена и поне за мен е интересно да притежавам издание посветено само и единсвено на Парижката мирна конференция - привлече ме и определено ще си я дочета.

Leave a comment:

• tonev
    replied
    туко що видях че са издали "гръцките зографи в България" имаше хубави фотографии. някои може ли да я прегледа щото до заарата скоро няма да стигне.

Leave a comment:

• Станимер чаркчи
    replied
    *История на Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, ШЗО и РВД
    *Барутна пролет
    *Спомени на летците от Въздушните на Негово Величество войски

Подробности:
    http//edinzavet.wordpress.com

Leave a comment:

• stanprog
    replied
    Не знам дали сте поглеждали напоследък на сайта на Книгомания (knigomania.bg) в раздел "Военна история" има доста голям брой руски и малко английски книги на съвсем нормални цени. Случайно го открих това днес...

Leave a comment:

• viking heart
    replied
    Албирео, благодаря. Ще се възползвам от възможността да я поръчам по интернет. Кофти е да няма карти, но ще се преживее някак. Днес видях да се продава книга от предицата "100-те загадки". Казваше се "100-те загадки от Втората световна война". Предполагам, че е бозица, като всички от тази поредица. Конспирация, конспирация и пак конспирация...

Leave a comment:

• albireo
    replied
    @SS-mann
    Клик върху линка даден от Николай и после клик върху "поръчай". Това би трябвало да ти свърши работа.

Един лош недостатък на книгата - няма карти. Не знам как могат да се четат подбробни описания на военни действия без хубави карти под ръка.

Leave a comment:

• viking heart
    replied
    В кои книжарници може да се открие "Войната в Македония 1915-1918" на Петров? "Пингвини", "Ориндж". Не съм от София, та за това питам. С удоволствие ще я закупя.

Leave a comment:

• albireo
    replied
    Николай написа
    "Войната в Македония 1915-1918" на Иван Петров

Войната в Македония (1915-1918), Иван Петров, Семарш, 2008 - Български книжици

Горещо я препоръчвам! Сбито, съдържателно (в рамките на малко повече от 200 страници) изложение на събитията на Македонския фронт. Богато на цифри и фактически материал. На мен лично ми се струва най-стойностното нещо по темата, излязло през последните 20-на години, заедно с последната книга на Г. Марков за събитията през 1916-19.
    Доставиха ми я днес. Изглежда...прилично. Обзнорна, не казва нищо ново (поне на пръв поглед), ползва сериозните източници..въобще прилична работа, без обаче да блести с нещо. Но необходима книга. Все пак е съвременна военноисторическа литература, засягаща събития, за които е трябвало да четем Христов, Недев и т.н. книги от преди 60-70 год., които макар и да имат известна ретро-привлекателност, все пак им липсва "дъха на съвременността" - нашата актуална и меродавна гледна точка. Обобщаваща, дистанцирана, може би не по-добра, но съвременна книга.

Leave a comment:

• Преиздаден е Aлманахъ Македония - предполага се всеки знае за какво става въпрос, ако ли не:

Албум-алманах „Македония" бе представен в парламента

Цената е 150лв., но в скоро време се очаква безплатно да се разпространява на CD/DVD, също и онлайн..

Leave a comment:

• Николай
    replied
    "Войната в Македония 1915-1918" на Иван Петров

Войната в Македония (1915-1918), Иван Петров, Семарш, 2008 - Български книжици

Горещо я препоръчвам! Сбито, съдържателно (в рамките на малко повече от 200 страници) изложение на събитията на Македонския фронт. Богато на цифри и фактически материал. На мен лично ми се струва най-стойностното нещо по темата, излязло през последните 20-на години, заедно с последната книга на Г. Марков за събитията през 1916-19.

Leave a comment:

• Parabellum
    replied

Разкошна книга горещо я препоръчвам.

Leave a comment:

Working...