"няколкохилядолетната история на днените българи и техните предци - древните българи, траки и славяни, както и на създадените от българите могъщи империи - Стара Велика България, Дунавска България и Волжка България. Включването на историята на Волжка България".

Какво имам предвид - това история на българските земи ли е или история на българите. Ако е история на българските земи, то какво правят там примерно волжките българи, с които освен името и част от гените нямаме нищо общо, а освен това те са твърде далеч от българските земи. Интересно, дали историята преди 680 г. на българските земи е представена обективно или това е поредната порция тракийска апологетика. Представена ли е правдоподобно гръцката колонизация, а също и историята на земите в Македония, които са били населени с македонци и илири? Отделено ли е достатъчно внимание на Римската империя?
Ако пък е история на българския народ, то въобще какво дирят тук праисторията и траките, при положение, че днешните българи нямат нищо общо с тях?
Особено мило ми става като видя и "могъщите империи" - да са надяваме, че поне бройката е уточнена, щото нещо много български империи се навъдиха. А то Стара велика България е била една империя....

За съжаление, авторите на другите томове не са дадени, но от дадената анотация имам чувството че това няма да е обективна история, а поредното патриотарско изхвърляне, но да излезнат следващите томове и тогава да коментираме.

Leave a comment: