Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БеГе дублажа и пораженията, които нанася върху младите умове...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

БеГе дублажа и пораженията, които нанася върху младите умове...

Днес си свалих 4-те сезона на The Courage the cowardly dog от пиратите...защото преди това свалих два сезона с бг дублаж от замунда... Потресен съм от качеството на дублажа, дори за такова малоумно детско като това...

Горе-долу същото е състоянието с двама мъже и половина, дублиран на български, където има все пак много тънка игра на думи - особено в първите сезони, когато все още фабулата и тематиката не бяха изчерпани напълно... Преди да бъдат заместени с пускане на газообразни субстанции от различни персонажи и реплики от сорта "Алън, кога ще си тръгнеш?", което на 11-тата година вече се поизчерпа малко...

Въпросът ми е, освен ако не става въпрос за турски сериал...а дори и тогава, защото турският все пак е мелодичен език...кому е нужно да се прави бг дублаж на повечето продукции... особени че повечето продукции са сериали и филми на английски?... Какво пречи да не се поругава играта на думи и добре балансирания актьорски глас на професионалните актьори с помощта на едни субтитри??

Всъщност най-точно въпросът ми е следният: не е ли нужно да прилагаме озвучаване на български в много ограничени случаи (примерно за деца и умствено изостанали)? А не така масирано както е в момента...
    Анархист-Диктатор

Макс Щирнер написа Виж мнение
    Всъщност най-точно въпросът ми е следният: не е ли нужно да прилагаме озвучаване на български в много ограничени случаи (примерно за деца и умствено изостанали)? А не така масирано както е в момента...
    95% населения — идиоты

Comment

Макс Щирнер написа Виж мнение
      Днес си свалих 4-те сезона на The Courage the cowardly dog от пиратите...защото преди това свалих два сезона с бг дублаж от замунда... Потресен съм от качеството на дублажа, дори за такова малоумно детско като това...

Горе-долу същото е състоянието с двама мъже и половина, дублиран на български, където има все пак много тънка игра на думи - особено в първите сезони, когато все още фабулата и тематиката не бяха изчерпани напълно... Преди да бъдат заместени с пускане на газообразни субстанции от различни персонажи и реплики от сорта "Алън, кога ще си тръгнеш?", което на 11-тата година вече се поизчерпа малко...

Въпросът ми е, освен ако не става въпрос за турски сериал...а дори и тогава, защото турският все пак е мелодичен език...кому е нужно да се прави бг дублаж на повечето продукции... особени че повечето продукции са сериали и филми на английски?... Какво пречи да не се поругава играта на думи и добре балансирания актьорски глас на професионалните актьори с помощта на едни субтитри??

Напълно си прав.Наистина българският дублаж разваля красотата на някои филми,най-вече комедии(Ало Ало например ми е сто пъти по-смешен като си го гледам на английски от колкото с български дублаж).
      А и филмите със субтитри са много лесен и забавен начин да научиш чужд език,аз английският си го научих в доста по-голяма степен от филми със субтитри от колкото от уроците в училище и в момента се замислям дали да не ползвам същата метода за да науча немски и френски.

Comment

Съвсем прав си, като същото е валидно и за повечето филми по телевизията, научните канали (особено там) и почти навсякъде. Лично според мен - проблемът е главно в ниската обща култура на преводачите, като разбира се не изключваме и вероятно ниското заплащане, къси срокове и неправилен подбор на персонал.
        Ако се заслушаш в недублираните филми и сериали по която и да е от телевизиите, бързо ще попаднеш на смотан превод, който или изкривява смисъла на казаното, или пропуска важни моменти. А пропускането на 1 от всеки 3 изречения си е съвсем нормално
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа Виж мнение
          Съвсем прав си, като същото е валидно и за повечето филми по телевизията, научните канали (особено там) и почти навсякъде.
          Преди пет - шест години бях ползван за консултант към едно от студиата за превод документални фирми. Когато преводачите се затрудняваха на определена тема пращаха изречението за превод. Тогава ползваха поне още 10 - 12 консултанта в различни области. Не беше зле като идея, но и тогава поради бюджетни ограничения питаха рядко, не че плащаха много на въпрос. 2009 г. ми благодариха за помощта и казаха, че повече нямат бюджет за външни консултанти.
          Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Аз лично ненавиждам дублирани филми, независимо на какъв език. Освен различния език и лошия превод, губи се нещо много важно - гласът на актьора. В почти всички случаи гласът на дубльора няма нищо общо с гласа на актьора, да не говорим евтините изпълнения, където един и същ дубльор дублира няколко/всички актьори.

Обаче проблемът с лошия превод не се решава със субтитри - те пак могат да са преведени грешно.

Иначе, доколко да се използват субтитри и доколко дублаж, според мен има връзка с някакви "културологични" предпочитания (изключвам тук детските филми и специализираните предавания, предназначени за определени малцинства/социални групи). Например, по израелските ТВ канали филмите са масово с оригиналното аудио и субтитри на иврит (често с опция за превключване на руски или арабски); по немските ТВ канали пък е масово обратното - филми с дублаж на немски и без субтитри. Не че немците не могат да четат немски, просто така си ги харесват явно - с немска реч. И обратното - в Израел има много хора, които не успяват да прочетат субтитрите докрай (дори след 50 години в страната), но въпреки това дублирани филми практически няма.
            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Разните протяжни сериали по телевизията са си дублирани напълно основателно. Гледано откъм камбанарията на разпространителите, имам предвид. Просто значителна част от тяхната аудитория не е в състояние едновременно хем да чете субтитрите, хем да следи действието. При това става дума точно за най-вярната и запалена по сериалите аудитория. Защо да губят зрители, респективно пари, след като дублажът в достатъчна степен предава събитията, а такива неща като автентична интонация не са от първостепенна важност за тази аудитория, нито има вероятност да знае езика. Пък и самите актьори не са от чак такава класа, че да си заслужава усилието да се запази оригиналното озвучаване.
              Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

Comment

Ненавиждам дублажите. Имам наблюдение върху родните тв програми и май за момента Тв7 се борят в името на киното и игралните им филми са със субтитри. БНТ също. Нова тв и бтв пускат филми със субтитри след полунощ. През останалото време царства дублажа.
                За ситкомите малко трудно някой ще пусне дублаж, по голямата част от публиката е пенсионерска и дамска, а те вършат поне още 3 дейности, така че нито имат време, нито възможност да следят субтитрите.

Нека се радваме, че актуалните филми по кината не са с дублаж, защото това е масова практика в Германия, Италия, Испания, Франция и Русия да речем... и до такава степен са свикнали с дублажа, че съм забелязал, в руските торенти (в които има и от пиле мляко) масово се сърдят, ако сериала или филма е без "озвучка". И ако тук мрънкат, кога ще пуснат субтитрите, там мрънкат, защо филма още не е дублиран...

Та, нещата биха могли, да са много по зле...
                Трол по списък.

Comment

некадърният превод едно на ръка, но мене най-много ме дразнят безумно малоумните актьори които вземат за дублажа, просто като ги чуя някой и направо ми се драйфа, явно си има "кланове" които са си окупирали дадени телевизии, защото анимациите по картуун-а са рядо добре озвучени, по кината анимациите също са добре озвучени, но телвизиите за просто комбинация от повръщано с диария, едвам трая някой в къщи като пусне бг телевизия. Но както беше споменато за полумалоумни домакини и пенсионери това няма значение.

Comment

Май дублажът е омразен за всички, разбиращи някакъв чужд език.
                    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Преди години от БНТ се похвалиха, че са закупили специална техника от Япония, която им позволява да правят дублажи на едно много, много по-високо ниво. Изгледах само 10 минути от един филм, озвучен с тази техника. Оказа се, че дубльорите озвучават дори пъшкането, охкането, кихането и тем подобни звуци. "По-грозен" дублаж от ефира на която и да е телевизия не съм чувал. Аз и много телевизия не гледам де.

Comment

Дублажът си има своите преимущества в някои възрастови групи. Бабите и дядовците трудно следят субтитрите, а децата все още не могат.

Но честно казано, дубльорите звучат по-добре в сравнение смладите български звезди в момента. Уж култови сериали, уж правени с много пари, а диалогът е на ниво квартален театрален клуб. Надявам се да е временно явление защото ми се приревава, ако това е бъдещето на българският филм
                        Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

Но честно казано, дубльорите звучат по-добре в сравнение смладите български звезди в момента. Уж култови сериали, уж правени с много пари, а диалогът е на ниво квартален театрален клуб. Надявам се да е временно явление защото ми се приревава, ако това е бъдещето на българският филм
                          Няма как да не се съглася с това, защото се покрива с моето мнение напълно. Само да спомена - дублиращите, също са български актьори, просто вероятно се специализират в озвучаването. Най-вероятно режисьорската работа е основния проблем (отнесено до българската екранна/кино продукция, ама това е отделна тема, която едва ли си струва да се разисква (нищо добро не може да се каже, според мен).

Comment

Бях чел (статия от една филмова коментаторка във вестник), че изкуствения, сух и монотонен изговор на българските актьори се заучавал в НАТФИЗ. Дали е ввярно не знам, но като имаме в предид че всички без изключение звучат еднакво дървено, може и да е вярно.
                            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Факт е, че в България имаме много слаба актьорска школа и това неминуемо рефлектира и върху качеството на дублажа.
                              Странното е, че няма икономическа логика в това да се налага дублажа за сметка на превода и субтитрите...?
                              ...Освен за точене на пари по посока към група закъсали театрали и самодейци...
                              Анархист-Диктатор

Comment

Working...
                              X