Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За миналото и бъдещето на игровата индустрия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Е, ако ще говорим за "краденето", то това вероятно зависи и от това къде живееш, какви доходи имаш (разходи) и прочее. Аз все още много рядко купувам нещо (от друга страна, като се има предвид колко малко време имам и колко малко неща играя, вероятно мога да си купувам повечето; донякъде въпросът е първо да можеш да пробваш, защото голяма част от нещата са боклук (от моя гледна точка)). Да си призная, на мен лично идеята за постоянно връзка в Интернет ида нямам инсталационния файл при мен си не ме кефи особено. Вероятно съм старомоден.

За следенето на новите неща - аз следя няколко сайта на издатели/създатели и общо взето от тях получавам информация за нещата, които може и да ме заинтересуват. Понякога пускам тема за тях и тук във форума.

За космическите игри... уф, това е болна тема за мен. Излизат не малко неща, но всичките (от моя гледна точка) са един и същи боклук. Излиза поредното нещо - поглеждам го и със съжаление мога да заключа същото. Естествено, изискванията ми са специфични (с фентъзи стратегиите е същата работа, макар че има едно нещо, което дава някакви надежди да е добро, макар и без да покрива моите критерии). Но може би този разговор си е за отделна тема. Мисълта ми беше, че следя с интерес новите неща, но засега оставам силно разочарован. Последно гледах Endless Space, но определено не е моята бира.

Така или иначе, темата трябва да си остане по-обща - за отделните "жанрове" може да се направи специфична тема (имам си представа за идеалната космическа "стратегия" (засега единствено Ascendancy донякъде се доближава до идеята ми и в много по-малка степен Master of Orion), идеалната фентъзи игра (тук след Master of Magic почти няма "надежда" - WoM:FE дава известни надежди, AoW-серията също не беше лоша, но навсякъде има трески за дялане) и идеалната ВСВ-тип стратегия (единствено тук идеалът общо взето е изпълнен)).

Comment

Steam не изисква постоянна връзка в интернет, има offline mode, инсталираш си играта, минаваш в офлайн режим и може да си играеш така неопрелено дълго.
      Огромен бонус е това, че ако се наложи да си преинсталираш уин, няма нужда да преинсталираш нищо друго освен самия Steam клиент - просто копираш папката с игрите на новото място, инсталираш клиента и той си регенерира списъка с игрите. Това е адски удобно.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Удобно звучи, съгласен съм. Така или иначе, главният плюс е самата система, доколкото схващам, т.е. идеята за леснота и удобство, които заобикалят нуждата от издател. То не че има проблем и със системата, при която директно си сваляш играта (след като си платил, разбира се) от сайта на създателя, но определено другото е по-лесно както от гледна точка на ъпдейти и допълнително съдържание, така и (дори) от рекламна гледна точка, доколкото схващам.

Comment

Да, всичко се ъпдейтва автоматично. А иначе Steam си е магазин и разбира се си вървят рекламки в тази му част, но си стоят там и не са натрапчиви.
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Ясно е, че всяко нещо, което ликвидира посредниците е добре дошло . Ако улеснява и диалога и връзката между клиент и създател - още по-добре.

ПП Наистина, темата за кикстартър вероятно трябва да се обедини с тази - говорим си за едни и същи неща.

Comment

Ако ви се чете

Не бих казал, че новите игри са непременно по–лоши от старите, нито, че няма идеи, тъй като и през 90–те са се правели много боклуци. Може би има централизация, обаче, която обуславя масов маркетинг и поставя по–дребните дивелъпъри в неравностойно положение защото нямат 1 милион долара за рекламна кампания на новия си FPS (визирам Battlefield 3).

Аз лично играя много по–малко, все още 'доигравам' стари игри, и ако не друго то съм доволен да се върна на настолни варианти.

Comment

SizarieldoR написа
                ако не друго то съм доволен да се върна на настолни варианти.
                О, настолните игри са цяла друга история. За мен, по-интересна в много отношения. По-прости, но точно поради тази причина обикновено по-добри игрови системи, много по-забавен процес на игра, отколкото какъвто и мултиплейър може да осигури и много други положителни страни. Но е сложно да се реализира игроата сесия . Форумните игри тук общо взето се появиха като заместител на настолните.

Comment

gollum написа Виж мнение
                  О, настолните игри са цяла друга история. За мен, по-интересна в много отношения. По-прости, но точно поради тази причина обикновено по-добри игрови системи, много по-забавен процес на игра, отколкото какъвто и мултиплейър може да осигури и много други положителни страни. Но е сложно да се реализира игроата сесия . Форумните игри тук общо взето се появиха като заместител на настолните.
                  Имат проблем, че на хартия са много по–бавни отколкото на компютър... Риск онлайн, когато някой му направи копие и го кръсти "Attack"/"World Conquest", отнема 30–40 минути, със 6 души голяма кампания и т.н.. 6 души на хартия ще го играят поне 4–5 часа.

Comment

gollum написа Виж мнение
                    Удобно звучи, съгласен съм. Така или иначе, главният плюс е самата система, доколкото схващам, т.е. идеята за леснота и удобство, които заобикалят нуждата от издател. То не че има проблем и със системата, при която директно си сваляш играта (след като си платил, разбира се) от сайта на създателя, но определено другото е по-лесно както от гледна точка на ъпдейти и допълнително съдържание, така и (дори) от рекламна гледна точка, доколкото схващам.
                    Стим е и много удобен за хора с рудиментни познания за компютрите, или подрастващи пълни с повече енергия от ядрена електроцентрала но интелектът управляващ цялата тази мощ е все още на ниво близко до това на Кондолиза Раиз. Всяка игра която купиш от там е наистина последната и напълно пачната версия, а ако има важен ъпдейт (хаха вече имаме цели две думи зпочващи с "ъ" в българският език, тази новата и "ъгъл"), особено за игрите в мрежа той тихомълком и без проблеми се изпълнява във фонов режим.
                    Другото хубаво на Стим е че докато услугата съществува, игрите наистина са си твои. Преди няколко години имах случай да дам на заем любима игра на приятел и той да ми върне копието със загубен сериен номер. Съответно сега имам красива кутийка, листовка и диск, които дори не стават за салата. Това в Стим не може да се случи.
                    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Така е, SizarieldoR, но аз бих казал, че това е част от очарованието им . Макар че "Риск" специално обикновено отнема около 2 до 3 часа максимум на живо. Но пък нищо не може да се сравни с емоциите при някои особено важни атаки, когато се паднат подхоящите (неподходящи според другата страна) зарчета. ТО са викове, то са оплаквания - забавно е. Социално събитие - не може да се възпроизведе он-лайн.
                      Да не говорим за първото ми впечатление от този род игри - едно време в България общо взето нямаше такива "животни". Бях доста малък и на един "купон" на родителите ми се бяха събрали бая народ - предимно историци, все хора от СУ или БАН (тогава начеващи кариерите си, общо взето) и някой беше домъкнал от Италия "Дипломация". Аз бях само наблюдател, но беше много забавно да гледаш всички тези историци докато уговарят съюзите си, местят армии и прочее. Макар че дипломацията беше най-интересната част. Тази вече остави неизгладимо впечатление в детското ми съзнание и, естествено, първата ни работа с брат ми следващата събота и неделя бе да се снабдим с лист кадастрон и да изготвим собствен вариант на играта. Естествено, по-голям, с повече провинции и въобще "повече".
                      След това не веднъж съм играл в компания "Дипломация", "Риск" или друга игра (за съжаление, до нас така и не достигнаха докато бях в тази възраст чисто военните настолни игри). Не може да се сравнява с мултиплейър, дори и когато сте в една стая, като в старите клубчета.
                      Естествено, сега вече всичко е в миналото и ако ми се случи да играя нещо такова, то ще е семейна игра - с племенници, деца и прочее. Но пак има не лоши варианти.
                      Това е причината да мисля, че настолните игри ще си останат винаги паралелно с всякакви електронни преживелици . Става въпрос за друго нещо. Между другото, точно заради ограниченията си те обикновено предоставят много по-изчистени и интересни системи, отколкото компютърните им събратя. Но може би си струва на настолните игри да се отдели самостоятелна тема.

Амазоне, сигурно това е бъдещето. Но просто съм старомоден и предпочитам кутийките с дискове и копията за сигурност (дори и да съм си ги направил сам, защото си купувам "дигиталните" версии). Ако често си купувах игри вероятно и аз щях да се използвам възможностите на тази и подобните й системи.
                      Но въобще възможността за директно общуване клиент/създател чрез някакъв сайт или чрез допълнителна услуга като "Стийм" е много голям прогрес. Мисля че индиректно това спомага за това, че се появяват толкова много инди-разработчици, от които основно идват новите свежи идеи.

ПП Между другото, вече имаме още една дума започваща с "ъ": "ъпгрейд". Това е то, обогатяването на езика .

Comment

Това определено е за тази тема: http://endless-space.amplitude-studios.com/Games2gether

Определено е новаторско и модерно
                        albireo написа

Comment

E3 свърши, аз лично въобще не му обърнах внимание, но RPS все пак са щастливи

For whatever reason, the conclusion to this year's E3 found me sitting in a retro-style 1950s American diner. Brain nea…
                          albireo написа

Comment

Нещо общо взето по темата.

Comment

Време е...

John Carmack is building the future. Well, technically, he's only helping this time. Along with Palmer Luckey and the o…

Kickstarter-a на идеята е бил за $250К... а досега са събрани над $1.6М и има още 20 дни... нищо чудно като изтече да са събрани 10 пъти повече пари от поисканите... каква по-голяма индикация за огромния интерес и желание най-сетне да се появи истинска ефективна ВР технология. Името на Кармак е било достатъчно да отпуши лавината
                              albireo написа

Comment

Представяш ли си го това за въздушен симулатор! Да можеш да си въртиш главата на където поискаш. Знам че и сега има системи които симулират това, ама предполагам не е същото.
                                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Working...
                                X