Съобщение

Collapse
No announcement yet.

XII-те Цезари

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Забележки по правилата.

Принципно радицията е един консул да е градски , а другия външен, който при нужда да води кампании извън града. но така или иначе поне един консул трябва да се намира в града.

Другото което е пропуснато е важната роля на Цензорите - определящи правото на всеки да принадлежи към определена каста, а също така и следящи за "благонравието" на обществото. Избират се веднъж на 5 години и отговарят за ежегодното преброяване на населението на града. Много важна политическа роля. Един цензор може лесно да увеличава влиянието си като произвежда своите приятели в по-високи касти , а враговете обратно ..естествено тази власт трябва да се съобразява и с общественото мнение.

Дактаторът се избира от сената по тяхна приценка когато се налага за определено време властта да се концентрира в един човек и се определя срока за който човекът ще се ползва с тези права. Никога не е била по-жизнена до Цезарите. Дори Сула я е заемал само 10 години. Консилиту никога не са имали право да се самоназначават на други длъжности - това е привелегия на римския народ (Сената). Тоест единствения начин да го направят е да накарат сената да ги назначи. Така е и по-интересно, вместо сами да могат да се самоназначат.

Ако някой се обяви за диктатор без това да мине през Сената, то е все едно някой да се обяви за Юпитер ...никой няма да приема заповеди от него. Другото е вече истинска революция.Император по това време е военна титла и няма логика някой да стане император като бъде консул 7 пъти. При това повече от 2 поредни консулства са били забранени и рядко срещани. По скоро този който за дълго време се задържи на поста консул да бъде наречен "Отец на отечеството" и да получи пожизнено консулство. Другия по-краен вариант е да се обяви или да бъде обявен за Цар на Рим.

Принцепсът принципно е председател на Сената и също има важна роля ...тъй като има право да изгони даден сенатор дисциплинарно в момент на важно обсъждане.....естествено пак трябва да се съобразява с общественото мнение ....като всеки в Рим.

Освен това никъде не са описани функциите на народните трибуни и тяхното право на вето и връщане за преразглеждане.

* * *

за имената в Рим - http://www.coins.msk.ru/os/rim-im.shtml
    http://www.countries.ru/library/ant/rimnomen.htm - пак имена

http://ancientrome.ru/ - обща информация за периода

Для меня не проблем писать и на руском если других это не затрудняет ....даже удобнее
    Last edited by княз Крылов; 25-03-2005, 14:16.
    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
    きさまはしんでくださいませんか
    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Mi ne znam, ako Stagon ne moje da mi e imeto si wzimam kakwoto mi dade Danitz...
      a koga shte izbirame provincii?

Comment

Моите имената в мъжки или женски род трябва да са ?
        "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
        Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Крилов, благодаря за забележките, взимам ги под внимание, обаче до цензори няма да стигнем, за диктатора съм съгласен и го приемам, това беше писано от брат ми, но ще се измени, не знам дали и командир на конницата ще има дори, защото според мен е излишно като няма конница, за императора, справката е вярна, но нищо не изменя!
          Участници до тук са се заявили 9 души, в понеелник се нагърбвам да ви разпратя лични файлове и правилата в храма!
          Ще ви дам няколко дни да се ориентирата, но обема не голям и не се плашете...
          Сметките ще ги правя аз, вие само ще ви помоля да си ги правите за вас за да няма преразход и несполучливи ходове!Ако всичко като планираното, в края на другата седмица ще има нулев ход!
          Мелиса, прецени сама какъв персонаж искаш да си, но ще имаш доста трудности като жена сенатор, крилов и гогата няма да го преглътнат лесно, а диктаторка ще предизвика дезертирането на сената при партите

Comment

За добро или за лошо съм жена, нека си остана такава, пък било то и в една игра. Ако някой има проблем с това, си е за негова сметка

Значи нека бъда Aelia Pulcheria и съм категорично против плебса :nod:
            "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
            Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

КАто иска да си е жена, нека бе, какво толкоз
              А на мен какво име ми се избра, драги Даниц?
              Az mai se setih Marcus Licinii Krasus ili kakto tam beshe

Comment

Марк Флавии Стагон със синове Гай и Лициний и дъщери Флавиана и Стагония, става ли, това да ти е за последно мързела

Comment

Ей, идвам и аз
                  че нещо напоследък се бях заблеяла на някое друго небе и не
                  съм в час със нещата

надявам се не съм закъсняла...
                  "Нима, Създателю,
                  съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
                  мигар аз самият съм те молил
                  от мрака да ме извлечеш?"

Comment

von Danitz написа
                    Марк Флавии Стагон със синове Гай и Лициний и дъщери Флавиана и Стагония, става ли, това да ти е за последно мързела
                    става. Ще поработя върху себе си само може ли вместо Стагония дъщеря ми да е Кристина ?

Comment

O]e malko spam ot mene: Сериозно ли смятате играта да се казва именно "12-те Цезари"???? Също както едноименната книга?? Тиберийй ми е особенно любим персонаж от нея, не че Месалина му отстъпва.

Comment

Ако има още свободни места (а броят на участниците твърдо ли е "закотвен" на 12?) пишете ме и мен вътре. Впрочем, ако има второстепенни роли с радост бих поел някоя от тях. Що се отнася до име... не съм чак толкова наясно с тази страна на Рим, но благодарение на линковете на Крылов си съставих едно: Faustus Caninius Paetus.

Comment

А, ама то това игра ли било? И аз ще се включа (ако се състои играта въобще).
                          По моя преценка съм обективен.

Comment

Първо - женва сенатор е срам за римския народ и пълно погазване на устоите на римската държава и общество ....не само няма да го преглътна ами и ще го изплюя! Не ме превръщайте в Катон Стари, че да произнасям прословутата му Реч за Жените!

2. Началник на Конницата , всъщност е Началник на Конниците и има повече социални функции. Тъй като по време на ранната република се появило съсловие което било прекалено богато че да е плебс и прекалено неродовито за да е патриций, се родила класата на конниците - хора които са били от простолюдието но достатъчно богати за да си позволят да издържат на свои разноски въоръжението на един конник (в случая себе си) което по онова време е било доста скъпо. По-късно това е бил т.н. еснаф - търговци и заможни занаятчии. Началникът на конниците бил важна социална длъжност тъй като бил говорител на продуктивната прослойка на населението и може би даже по-заможната от патрициите, в нея била концентрирана финансовата власт, а от там и всяка друга власт в републиката била зависима от тях .Нито един диктатор не могъл да си позволи да я пренебрегва , затова и винаги първо се подсигурявал с благоразположението на тази прослойка от населението.

Смятам че дори да няма такава игрова длъжност , определено трябва да има такива , макар и контролирани от водещия. Те са важен фактор в политиката и създават повече възможности за манипулиране. Освен отва смятам че е редно да няма само едни пристиж, а три - пред патриции, пред конници и пред плебеи. Трите прослойки често имали противоречиви интереси, и един човек популярен сред народа, често се е сблъсквал с враждебността на кониците и патрициите. това може да е показател отделен от общия рейтинг който да определя сполучливостта на играта на даден герой, и да има повече отношение към това кака се отнасят римляните от различните слоеве към даден човек. Това може да са показатели по скала от 1 до 10 която да варира в зависимост от действията на персонажите.

Цензор е прекалено важна фигура в древен рим за да може да се пренебрегне според мен.

За императора казах как е по-удабно да се замени.

Също така пак напомням, че не са споменати игровите функции на народния трибун. който между другото може да се избира от всяко едно от трите съсловия, но в гласуването плабса, кониците и патрициите имат само по един глас всеки човек, за разлика от консулските избори в някои години (например при Сула) където патрицианските гласове били по-тежки от тези на плебса , а понякога (пак при Сула) плебса въобще е бил лишен от правото да избира консул (макар това да е било само една година).

Също така предлагам първата година консулите и другите длъжностни лица да не бъдат играчите ...нека играчите сами да постигнат нужния престиж, чрез покачване на един или друг рейтинг за да заслужат това право. Иначе това дава прекалено неравен старт. Всяка от длъжностите носи голямо предимство в борбата за власт и затова са били толкова привлекателни за всеки амбициозен политик.

* * *

Лични данни:

Avlus Polibius Cato-Minor е на 35 години. От известен патрициански род на Полобиите. Служил е като военен квестор в Иберия (задължително всеки млад патриция да е заемал поне квесторска длъжност за да бъде избран за сенатор), през 65 пр.н.е. е заемал длъжността градски едил. Известен със своята консервативност и тачене на нравите. Мнозина казват че се е метнал на пра-дядо си - прословутия Катон Стари.

Женен е за Юлия (дъщеря на Секст Юлий - от рода на Юлиите), като бракът им се е оказал особенно продуктивен и ги е дарил с две прекрасни дъщери и двама сина-близнаци.

Синовете - Кай Полибий и Марк Полибий - и двамата в момента са 16 годишни и се подготвят да изпълнят гражданския си дълг, като изкарат военната повинност.

Дъщери - Полибия Прима (17) и Полобия Секунда (14)

Да не говорим че и на двете римски гражданки според римското имеобразуване децата им са Либертини - освободени роби. Предлагам им да променят имената и зда си измислят поне умрели съпрузи спрямо които да кръщават децата си.

дъщерите обикновенно носят фамилното име на баща си с приставка за старшинство. в случая с две дъщерия примерно - дъщерите на Марк Антоний - Антония (или Антония Прима) и Антония Секунда. След брака приема като второ име родовото име на съпруга си. Пример: Ако Ангония Секунда се ожени за Кай Юлий Цезар, тя ще се нарича вече Антония Юлия.

Синовете имат първо име избрано от най-стария член на семейството (от мъжки пол) и родово име. Прякор не се предполага да имат, освен ако на баща им не е оказана честта да предават прякора си по наследство - както Сципион Африкански и неговите потомци.
                            Първите имена били ограничен брой и не се споменавали в повседневното общуване, в него се използвали по скоро фамилните имена. така приятелите на Авл Полобий Катон не биха му викали Авл, а Полибий в неофициалното общуване. Ако присъствали повече от един полибий се използвало фамилното и прякора, и чак ако и такова уточнение се налагало се използвало първото име, което се смята за най-официалната форма на обръщение, рядко използвана дори в Сената.

Прилагам списък с първите имена в Рим - той е абсолютно пълен, други имена не е имало!!!

Appius - Апий (A.)
                            Aulus/Avlus - Авл (Av.)
                            Decimus - Децим
                            Gaius/Caius - Кай
                            Gnaeus - Гней
                            Kaeso - Касий
                            Lucius - Луций
                            Mamercus - Мамерк
                            Manius - Маний
                            Marcus - Марк
                            Numerius - Немурий
                            Oppius - Опий
                            Publius - Публий
                            Quintus - Квинт
                            Servius - Сервий
                            Sextus - Секст
                            Tiberius - Тиберий
                            Titus - Тит

При това еднообразие на първите имена (Praenomina) имало просто нескончаемо разнообразие на фамилните (Nomina). те обозначавали рода или клана на човека:

Код:
                             Acilius Aebutius* Aelius Aemilius Aeternius* Afranius* Albinius* Albius 
                            [Ambrosius] # (Greece) Anicius* Annaeus Annius Antius* Antonius Apollonius # (Greece) Appuleius* Aquil(l)ius* Arrius Asinius Atilius Atrius* Aurelius Baebius* Caecilius Caedicius Caelius Calidius Calpurnius Calvisius* Caninius* Cassius Catilius* Cicereius* Claudius Cloelius* Cocceius* Comicius* Cominius* Cornelius Cornuficius* Coruncanius Curius Curtius Decius 
                            Dexius* Didius* Domitius Duilius [Duvius]* Equitius Fabius Fabricius 
                            Flaminius* Flavius Folius* Fulvius Furius* Gabinius [Galerius] Geganius* Gellius [Geminius] Genucius [Gra(t)tius] [Haterius]* Helvius* Herennius Hermenius* 
                            Hirtius Horatius Hortensius* Iulius Iunius Iuventius* Labienus Laelius 
                            Larcius Laronius* Licinius Livius Lucilius Lucretius* Lutatius* Manlius 
                            Marcius Marius Memmius Menenius* Minicius Modius Mucius* Munatius* 
                            Naevius Nautius Nerius* Nigidius Nonius* Norbanus* Numicius* Octavius 
                            Ogulnius* Opimius* Oppius* Otacilius* Ovidius Ovinius* Ovius* Papirius 
                            Pedius* Peducaeus* [Petronius] Pinarius* Plautius* Pleminius* Poetelius* Pompeius Pomponius* Pontius Popillius Porcius (or Portius) Postumius Publilius* Pupius* Quin(c)tilius Quin(c)tius Rabuleius* Romilius* Roscius* 
                            [Rubellius] Rutilius Salonius* Sallustius Salvius Scribonius Sellius* Sempronius  
                            Sentius Sergius Sertorius Servilius Sestius (or Sextius) Sicinius Sosius* Statilius* Suetonius Sulpicius* Tarpeius* Tarquinius Tarquitius Terentius* Tetrilius* [Tetrinius]* Titinius Titurius Titurnius* Trebellius* Trebius* Trebonius* Tuccius Tullius [Ulpius] Valerius Vatinius* [Vedius] [Velius] Ventidius* Vergilius Veturius* [Vespasius]* Villius Vipsanius Virginius 
                            Vitellius Vibius Vitruvius Volcatius* Volumnius*
                            Това са само малката част от най-известните. Женските се образували от родовото име на бащата с приставка -ia вместо -ius .Octavius -> Octavia

Третото име както вече казах е прякор придобит по наследство (по-рядко) или по заслуги или особени белези (по-често) - Cognomina

В някои случаи те отразявали разклонението на родовото дърво.

Adjutor - Помощник
                            Adventor - Посетител
                            Agelastus - Този който те кара да се смееш
                            Agricola - фермер
                            Agrippa - този който е роден с краката напред
                            Ahala - разклонение на рода Сервилий
                            A(h)enobarbus - разклонение на рода Домиций
                            Albinus - разклонение на рода Постумий
                            Amandus - Любвеобилен
                            Aquil(i)us - Кафяв
                            Arc(h)arius - който се занимава с пари
                            Armiger - който носи оръжие
                            Arvina - дебел
                            Asellio - мулетар
                            Auspex - който закриля
                            Avitus - който се грижи за дядо си
                            Barbatus - Брадат
                            Baro - Тежък
                            Bassus - дебел
                            Bellator - Боец
                            Bellicus - Войник
                            Bellus - Чаровен, красив
                            Bestius - който се грижи за животни
                            Bibaculus - Пияница
                            Bonifatus - Късметлия
                            Brocchus - който е с издадени устни
                            Brutus - глупав
                            Burrus - червенокос
                            Caecus - сляп
                            Caepio - продавач на лук, разклонение на рода Сервилий
                            Caesar - с хубава прическа
                            Caldus - темпераментен
                            Capito - който има голяма глава
                            Caprarius - козар
                            Carbo - носеш клеймото на срама
                            Carnifex - палач
                            Cato - разклонение на рода Порций
                            Celeris - Бърз
                            Celsus - Висок
                            Clarus - Известен
                            Clemens - мекушав .....

и т.н.
                            Ако някой иска определен прякор да ми прати ЛС да му потърся съответствието в римския именник.
                            Last edited by княз Крылов; 26-03-2005, 16:15. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                            きさまはしんでくださいませんか

Comment

Все пак е игра, защо да няма женски персонажи? Аз съм за, нека не бъдем смешни като възрожденско театро, където и женските роли са се играели от мъже, макар и при нас да е обратното - жените да трябва да играят мъжки роли.
                              Ето моите имена:
                              Decimus Antonius Probus - аз
                              синове:
                              Marcus Antonius (16)
                              Ovidius Antonius (15)
                              дъщери:
                              Lucia Antonia (14)
                              Octavia Antonia (13)
                              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                              Проект 22.06.1941 г.
                              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

като играч нямам нищо против - аз посто маркирах позицията на героя ми .

Иначе съм винаги за женско и женствено присъствие.

Бтв...към по-горния дълъг пост забравих да добавя ...тъй като наистина е само игра - горното не е критика, а просто допълнителна информация, не е нужна специално да си нагласяте имената автентични Само ако искате предполагам

请您死在地狱般的阵痛
                                きさまはしんでくださいませんか

Comment

Working...
                                X