Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Europa Universalis IV

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Europa Universalis IV

Здравейте,
    първо бих искал да се извиня , ако има такава тема вече , но аз поне се нуждаех от тема именно за тази част на европата , а не можах да намеря...

Второ , това е първия ми коментар , мисля , в този форум и искам да се представя.Профил имам от доста време (е може би ''доста'' не е точната дума , но се надявам , че ме разбрахте) , но до сега само четях писаниците ви и най-вече коментарите за World of Tanks (мда и аз я играя ;д ).Интересувам се от история , а любимата ми епоха е тази на Просвещението и може би , двете световни войни също ме кефят..Мога да споделя и други лични данни като име,пол,години , но не смятам , че това е дискусията Ако има тема ''Да се опознаем'' може би там ще споделя..

А сега по темата...Ако има експерти по тази игра се надявам да ми помогнат , понеже имам един проблем , а той е следният...Значи тегля си аз играта, влизам и започвам да играя с Литва (Lithuania , мисля че се пише).Играя около 100 години (игрални) , случват се някои промени по политическата карта и губя една война срещу Moscovy.Реших да не се отказвам , ами да събера коалиция срещу московчаните.Събрах каквото мога, образувахме коалиция срещу тях , аз със Литва,Новгород,Казан и Ливонския орден.Москва беше само с нейните си сателити.Изправям се със 22 хиляди войника срещу 15 хилядна московска армия и...губя.Реших да се откажа от този сейф и да започна на ново , защото забелязах , че военната технология на Москва е 6то ниво , докато моята беше само 3то..На новата ми игра , отново се случи същото...Събрах 30 хилядна войска, 14 хиляди войника оставих на границата с Москва да не ме ударят в гръб , а другите 16 хиляди ги изпратих да помагат на Полша (мой съюзник) срещу Ливонския и Тевтонския орден.Отново моята 16 хилядна войска беше разбита от 12 хилядна войска на ливонците.Не разбирам къде е проблема?Технологичното ниво и на тях и на мен беше еднакво...Може ли всичко да е от генерала..Аз не искам да си хабя точките във военната технология за генерали , защото иначе изоставам във военните науки , и вместо това правя краля си генерал.Някой с опит може ли да ми помогне?Знам , че съм Noob , но съм фен на такива стратегически игри

С уважение,
    Marwar

Във всяка битка участват поне 6-7 основни показателя. Най-важните са бройката и морала. Предполагам, че си имал пълен морал срещу пълен на противника.
    Има дисциплина- обикновенно между 95% и към 120%- това е ефективността на всичките ти войници. Определя се от технологии, национални идеи, личности, и тн. Морала се определя от списък неща- поставяйки курсора на мишката върху него ще видиш кои са те точно. Терена (пресичане на реки, хълмове и гори) определят дефанзивния бонус, лидерите- стрелба и шок (маневреността е за скорост върху картата, а обсадата- за обсада ). Също така, ако нямаш поне двойно повече пехота от кавалерията си, втората не се бие достатъчно силно.
    Ако не си забелязал- можеш да маркираш битка и да разгледаш всичко за нея- пише си.

Най-вероятно не си развивал военната идея, имаш нисък морал поради някаква причина- оверекстенжън, ниска стабилност, нещо от този род. Винаги взимай лидер- разликата е голяма, и по-добре е краля, за да не се спомине по средата на войната! Не забравяй да плащаш на войниците си на 100%!
    Въобще причини бол- разгледай, прочети и виж.
    "Далеч съм от мисълта си"

Comment

Spellbreaker написа Виж мнение
      Също така, ако нямаш поне двойно повече пехота от кавалерията си, втората не се бие достатъчно силно.
      Мисля , че проблема се крие в това ;д Аз се стремях да имам равен брой пехота и кавалерия...Ще пробвам пак Благодаря за отговора

Comment

Това е един от най-малките фактори. Виждаш ли в битка трите показателя в долната дясна част на прозорчето? Там са най-важните неща, събрани оптимално на куп.

Comment

По принцип трябва конницата да е 50% от общия брой на армията т.е. 1000 на 1000 е идеална комбинация, иначе Спелбрейкър е отбелязал най-важните фактори. Не забравяй, че като литва си в източната тех група, а Тевтонския орден е в западната следователно твойте единици може да са били една идея по-слаби. Не се бий ако нямаш мах морал или ако техния не е по-нисък от твоя, не забравяй да поставяш издръжката на войската на мах, когато ще се биеш, също така към всяка битка има не малка доза късмет(dice roll), той е от не малко значение.
          "Hit First, Hit Hard and Keep on Hitting" - sir Jackie Fisher

Comment

Hawkeye написа Виж мнение
            По принцип трябва конницата да е 50% от общия брой на армията т.е. 1000 на 1000 е идеална комбинация, иначе Спелбрейкър е отбелязал най-важните фактори. Не забравяй, че като литва си в източната тех група, а Тевтонския орден е в западната следователно твойте единици може да са били една идея по-слаби. Не се бий ако нямаш мах морал или ако техния не е по-нисък от твоя, не забравяй да поставяш издръжката на войската на мах, когато ще се биеш, също така към всяка битка има не малка доза късмет(dice roll), той е от не малко значение.
            Оправих се аз Вече Тевтонския орден не съществува , а , въпреки че съм в източната група съм по-напред във военната технология от някои западни държави Иначе от онези идеи , които ми ги дава при 3то,7мо и т.н. административно ниво , избрах първо дефанзивните идеи, защото видях , че ще ми даде army tradition ( а той май ми трябва за по силни генерали?? ) , но още и първата идея не съм изследвал , защото ми иска 400 military points , а дам ли ги рискувам да изостана в военните технологии (Москва ме водят с около 300 точки във военните технологии) ...Та струва ли си да давам точки за тези странични идеи и най-вече да събирам army tradition за генерали (моето army tradition е около 9-10 , но спада постепенно) , щото си взех един генерал , който обаче беше по-слаб и от краля ми ... Така че , хвърлих едни си 50 точки на вятъра...

Благодаря ви , че отговаряте

ПП:А за малко да забравя Скоро ще ми даде да си избирам втори комплект идеи , та кои да избера?Има ли точни идеи , които трябва да следвам или всеки избира според стила си на игра Първия ми избор беше Дефанзивни идеи , но не знам дали беше правилен...

Comment

Аз играя агресивно и никога не взимам Защита. Обикновено първо взимам Икономическата редица идеи, освен ако не играя с нещо много стабилно откъм финанси. Освен това гледам да имам поне 2 от 3 или нещо от този род военни- Атакуваща и Качество, примерно. Умението да харчиш военни точки за времено увеличение на скоростта общо взето е задължително по нататъка в играта.
              Някой идеи са по-ценни от едно ниво на военната технология. Освен това, ако изостанеш в някое звено, ще ти бъде по-евтино да го купиш по-късно. Всички офицери се определят освен от традицията, и от късмет- случва се всичко. Аз за традицията рядко се тревожа- тя си се пълни сама и няма често човек случай да я контролира сам (освен с националните задачи да стройш крепости).
              Общо взето- прави каквото ти харесва , разгледай внимателно всичко- почти всяка редица е полезна (без религиозната, примерно). Аз Полша веднъж я направих първа сила на света, изяде половината Свещенна Римска Империя без да има 8-мо ниво на административни идеи

Comment

Идеите се взимат според това каква е ситуацията в играта като бюрокрацията рядко е лош избор(дава бая пари), а не бих казал, че религиозните идеи са безсмислени особено като Литва, която е католическа държава, а почти всичките и провинции са православни.
                "Hit First, Hit Hard and Keep on Hitting" - sir Jackie Fisher

Comment

Spellbreaker написа Виж мнение
                  Аз играя агресивно и никога не взимам Защита. Обикновено първо взимам Икономическата редица идеи, освен ако не играя с нещо много стабилно откъм финанси. Освен това гледам да имам поне 2 от 3 или нещо от този род военни- Атакуваща и Качество, примерно. Умението да харчиш военни точки за времено увеличение на скоростта общо взето е задължително по нататъка в играта.
                  Някой идеи са по-ценни от едно ниво на военната технология. Освен това, ако изостанеш в някое звено, ще ти бъде по-евтино да го купиш по-късно. Всички офицери се определят освен от традицията, и от късмет- случва се всичко. Аз за традицията рядко се тревожа- тя си се пълни сама и няма често човек случай да я контролира сам (освен с националните задачи да стройш крепости).
                  Общо взето- прави каквото ти харесва , разгледай внимателно всичко- почти всяка редица е полезна (без религиозната, примерно). Аз Полша веднъж я направих първа сила на света, изяде половината Свещенна Римска Империя без да има 8-мо ниво на административни идеи
                  Мда, да взема ЗАЩИТА беше наистина много глупава идея..Имах 15 army tradition и два пъти ми се появиха някакви съобщения , че аристократите ми не искат да участват в армията , защото съм избрал дефанзивните идеи и поради тази причина загубих на два пъти по 10 военна традиция...Сега вече изследвах 7 административно ниво и си взех качеството и , мисля че аз съм с най-високо административно ниво в света ;д Или поне един от тея с най-високо...Малко се прецаках с тея дефанзивните идеи , ама нищо уча се от грешките си Благодаря ви , че ми разяснихте нещата

Comment

1455, Австрия. Вкарах в личен съюз Унгария, Бохемия, Полша и Литва. Now what? Как да накарам да се активира event-ът за Бургундското наследство? Мога ли да превзема Англия, Франция и Кастилия преди да започнат да колонизират? Как най-бързо да обединия СРИ? Възможен ли е преходът СРИ-->Прусия-->Германия (не искам да си остана СРИ)?

Comment

Zalmoxis написа Виж мнение
                      1455, Австрия. Вкарах в личен съюз Унгария, Бохемия, Полша и Литва. Now what? Как да накарам да се активира event-ът за Бургундското наследство?
                      Тук трябва да някой друг да ти помогне.

Мога ли да превзема Англия, Франция и Кастилия преди да започнат да колонизират?
                      Можеш да ограничиш техните колонизаторски стремежи.
                      Кастилия, Португалия и евентуално Франция ще колонизират през 15 и 16 в. Англия ще се включи малко по късно (поне така е в повечето случай).
                      Ако не те интересува дали ще си създадеш много врагове, нападай последователно Кастилия, Португалия и Франция, после атакувай отново първата най-добре завземай територии от които можеш да освободиш васали, така ще имаш повече влияние пък и ще ги правиш по-слаби.

Как най-бързо да обединия СРИ?
                      Помагай на държавите в СРИ, ако разчиташ на военни действия срещу електорите, няма да имаш време за другите велики сили.

Възможен ли е преходът СРИ-->Прусия-->Германия (не искам да си остана СРИ)?
                      Не, ако не се лъжа, Прусия се създава единствено от Бранденбург и Тевтонския орден.

Comment

Не, ако не се лъжа, Прусия се създава единствено от Бранденбург и Тевтонския орден.
                        Дали? От това не става ясно:

Comment

Дали? От това не става ясно:
                          http://www.eu4wiki.com/Prussia
                          Май е така наистина Германия мисля,че може от всяка членка на СРИ да се създаде,но за Прусия трябва да е или Бранденбург или Тевтонците.
                          Аз в един от моите фън сейфове(ония в които ползвам чийтове че да си задоволя манията за величие ) цъкам с Бранденбург и там има две опции или създаваш Прусия след като завземеш определени територии,но се изисква и владетелят ти да има дипломатическо умение най-малко 4 или направо обединяваш Германия,за което се изискват доста повече провинции.(моят владетел беше с дипломатическо умение 3 а наследникът още по-зле за това направо обединих Германия което пък върви с бонус-повод за война със всяка немска държава извън границите на Германия.

Comment

Здравейте,
                            Помните ли ме? Аз бях онзи , дето играеше с Литва Така де , горе-долу бях схванал нещата, извоювах си излаз на Балтийско и Черно море, сринах Русия заедно с Швеция (за нещастие пък те ме предадоха и сега те ми опонират в моя регион).Реших да се ''вестернизирам'' , защото изостанах с 8 нива от Швеция и това ми позволи да мина към западната тех група.(бях изостанал само в административна и дипломатическа технология).Вестернизирах се и започнаха много проблеми...Народа се бунтува,легитимация падна на 0 , търговците ми не искат да търгуват (което ми нанася щети на икономиката) , а на всичко отгоре съюзниците ми Австрия и Полша , обявиха война на Швеция , която се води на моя територия (шведите ми разбиха 40 хилядна войска , понеже навлязох навътре в територията им , те събраха войска , биха ме по морал , но моите войници нямаха къде да избягат , защото бях дълбоко в земите на Швеция без да съм окупирал някоя територия)...

Виждате ли някакъв изход за мен или ще трябва да моля Шведите за мир , а те вероятно ще искат земя или нещо друго...И с времето ефектите от вестернизацията ще изчезнат ли???А и времето в играта има ли лимит или мога да си играя и , ако искам дори до 2020 година???

Благодаря предварително
                            Last edited by Marwar; 06-02-2014, 17:19.

Comment

Marwar написа Виж мнение
                              Здравейте,
                              Помните ли ме? Аз бях онзи , дето играеше с Литва Така де , горе-долу бях схванал нещата, извоювах си излаз на Балтийско и Черно море, сринах Русия заедно с Швеция (за нещастие пък те ме предадоха и сега те ми опонират в моя регион).Реших да се ''вестернизирам'' , защото изостанах с 8 нива от Швеция и това ми позволи да мина към западната тех група.(бях изостанал само в административна и дипломатическа технология).Вестернизирах се и започнаха много проблеми...Народа се бунтува,легитимация падна на 0 , търговците ми не искат да търгуват (което ми нанася щети на икономиката) , а на всичко отгоре съюзниците ми Австрия и Полша , обявиха война на Швеция , която се води на моя територия (шведите ми разбиха 40 хилядна войска , понеже навлязох навътре в територията им , те събраха войска , биха ме по морал , но моите войници нямаха къде да избягат , защото бях дълбоко в земите на Швеция без да съм окупирал някоя територия...

Виждате ли някакъв изход за мен или ще трябва да моля Шведите за мир , а те вероятно ще искат земя или нещо друго...И с времето ефектите от вестернизацията ще изчезнат ли???А и времето в играта има ли лимит или мога да си играя и , ако искам дори до 2020 година???

Благодаря предварително
                              Един скрииншот на ситуацията би изяснил ситуацията,но по това което си написал мисля,че не ти трябва да искаш мир със Шведите още зависи от силата на съюзите ако е Швеция срещу Австрия,Литва и Полша би могъл да изчакаш развитието на войната което ако не друго ще ти осигури по-приемлив мир.
                              А играта си има лимит до 1821 година.

Comment

Working...
                              X