Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оперативна стая

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

И ще си говорим каквото сметнем за нужно в тая тема.
    Ще си пишете квото искате, но без забележки за мен. Не е редно. И го знаеш.

Comment

Ок, разбрахме се по този въпрос. Ако имам забележки, те са към реалността, не към теб .

Пилот, предлагам да ударим през този ден дивизията на Радебергер. От срутване на мостове за момента няма да имаме голяма полза, предлагам за в бъдеще на всеки ход да нанасяме удар върху една от танковите им дивизии, които са ни в обсег. Друга полза от авиацията ни не виждам.

Като алтернативен вариант за действие на 1-ви и 2-ри ПК мога да предложа това (по-рисковано е, но предлага по-добри възможности за в бъдеще). Ти реши кой от двата варианта отговаря по-добре на стратегията ти.

"2-ри ПК остава да отбранява Пежо и гара М. Т.е. 4-та ПД охранява Пежо и част от пътя към гара М, а 6-та ПД охранява гара М.
      От Рено прехвърляме по жп линията пехотната бригада в Пежо.
      1-ри ПК се придвижва на изток към Бугати под пътя, за да е доколкото е възможно извън обсега на артилерията на противника. Ако
      е необходимо, оказва помощ на 4-та или 6-та ПД докато минава покрай тях (ако те бъдат атакувани решително от противника откъм гората, но основната им задача е към края на деня да са изминали поне 35-40 км в източна посока, т.е. да се намират около гара М или източно от нея.
      През 6-ти декември ще продължат на изток към Бугати.
      "
      Като съвсем екстремен вариант бих пробвал да натоварим едната ПД в Пежо и да я засилим към Бугати или Фолксваген по жп-линията. Но най-вероятно ще попадне на противник - било то още в горите, през които минава линията или пък на остатъците от групата Кромбахер (ако я пратим към Фолксваген). Идеята ми е да имаме 2 ПД край Бугати. Така ще освободим за активни действия 1-ва ТД и ще задържим града, а е възможно дори да проведем атака към
      Опел (по идея танковете не се справят добре в град срещу пехота).

Comment

Новите данни за загубите

Излязоха вече сигурни данни за загубите (най-вече неясни бяха тези на танковите дивизии) от посредника. Въвел съм ги в таблицата.
        Загубите ни в персонал са малко по-ниски от предвижданията ми (4,47%, а не 4,6%), загубите в артилерия са малко по-високи (6,71% вместо 6,4%) и много по-високи в танкове (18,86% вместо 15,00%).
        Т.е. в момента разполагаме общо със 188 311 души, 568 танка и 667 оръдия или сме загубили 8 809 души, 132 танка и 48 оръдия.
        Противникът срещу нас би трябвало да разполага с около 120 - 140 000 души, около 360-380 танка, около 400-450 оръдия (това е съвсем приблизителна оценка, разбира се). Да се надяваме, че и техните загуби са малко по-високи от това, което предвиждах.
        Т.е. имаме превъзходство от около 3 разчетни съединения. Остава и да можем да се възползваме от него, което засега не ни се получава много добре.

Ако успеем да освободим двете танкови дивизии за активни действия (т.е. да не ги използваме в градовете), можем да свършим това-онова . Лошото е, че не виждам как това ще стане преди сутринта на 7-ми декември. Ако пробваме с рискования план (да пробвам на този ход да прехвърля една ПД към Бугати или Фолксваген по жп линията Пежо - гара М - съответният град), може и да стане.

Между другото, за да се опитаме да закрепим положението на 8-ма ПД (понесла е 16,5% загуби и не знам дали не е близо до промяна в състоянието на бойния дух), може би трябва да се опитаме да използваме изцяло дефанзивно 1-ва ТБр. Нали е 3-та категория, за това трябва да е добра. Може би така ще нанесем и някакви по-сериозни загуби в танкове на танковата дивизия на Радебергер, особено в комбинация с втория въздушен удар срещу нея.
        Attached Files

Comment

Сега гледам статистиките и си мисля, че положението е много добре, само 8 дивизия е зле. Танковите части от механизирания корпус са дали под 10% загуби за 4 дни сражения, имхо това е много добра статистика.

Предлагам да проведем ограничена атака с цел сковаване на противника и отблъскването му на няколко километра по-навътре в гората с 1 и 4 дивизия (все пак са 4 категория и с малко загуби), докато придвиждаме 5 дивизия до гара М (1 ден е като гледам). След което 5 дивизия да презареди в Гара М (или Пежо??) и да се отправи към Бугати (може просто да й дадем да пази ЖП линията до Бугати). Не може да махнем и 1 дивизия, защото на гарата отгоре стоварват сили и може да стане зле.

След като атаката на танковете спре (а това след авиоудар и включването на 7 и 9 дивизия ще е сигурно), ще освободим една дивизия за боеве към Бугати/Фолксваген, след като вземем Ситроен ще имаме и още една свободна.
          „Аз, Драгомир, писах.
          Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

1 ББ и 7,8,9 дивизия няма да се ползват офанзивно. 7 и 9 подсилват отбраната, 1 ББ е мобилна отбрана и се появява на най-критичните сектори. Това си е класика в жанра. И всички мини отиват за 7,8,9 дивизия.
            „Аз, Драгомир, писах.
            Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Comment

Танковите части от механизирания корпус са дали под 10% загуби за 4 дни сражения, имхо това е много добра статистика.
              Всъщност за 3 дни реални боеве, но нещо не гледаш добре. 1-ва ТД е загубила 11% от личния си състав, 23% от танковете и 18% от артилерията, а 2-ра ТД е загубила 7% от личния си състав, 11% от танковете и 12% от артилерията. Определено и двете дивизии са дали над 10% загуби, като състоянието на 1-ва ТД е по-лошо. Ако гледаме корпуса като цяло, то той е загубил 9% от личния си състав, 17% от танковете и 15% от артилерията. Не е много добре. Ако продължава да губи по 5,6% от танковете и 5% от артилерията си дневно, няма да е добре.
              Разбира се, за това време сам е заел една гара и един град и е разпилял около дивизия и половина до две на противника (надявам се, че им е нанесъл поне 60-70% загуби). Така че си струва в някаква степен.
              Това, което ме притеснява е моментът (примерно, след 3-4 дни), когато ще се изправим срещу прехвърлените при нас танкови дивизии на противника и вече няма да имаме превъзходство. Разбира се, можем да разчитаме, че и те ще понесат съответните загуби срещу Еесконин, но... да видим.

Предлагам да проведем ограничена атака с цел сковаване на противника и отблъскването му на няколко километра по-навътре в гората с 1 и 4 дивизия
              Аз съм против. Предпочитам или/или. Ако ще осигуряваме комуникацията на 2-ра армия, това трябва да стане с достатъчно сили и решително. По-добре да използваме и трите, а след това да оставим една да пази, а другите две (най-добре цял корпус, т.е. първи корпус) да прехвърлим на изток по жп-линията (иначе ще стане много бавно и нищо не печелим).
              Т.е. губим един ден или ден и половина, за осигуряваща операция, след това печелим два дена (защото вместо да се движат на собствен ход, ще се прехвърлят по жп линията - наистина, една по една или пък едната от гара М към Фолксваген, а другата от Пежо към Бугати (така би трябвало да стане за един ден)), като ги пращаме по жп-линията.
              Или пък преминаваме изцяло към отбрана на спечеленото
              Пежо и гара М). Тогава препоръчвам ²²-ри корпус като по-слаб да пази, а ²-ви да настъпва на изток.

Comment

[19:34:26] Vladi: да, имаме няколко непокътнати дивизии, май са 3 пехотни дето практически не са се били, както и танкова бригада и парашутисти дето се включиха по-късно. но основната част е участвала в сражения през поне 3 от 4 дни досега
                [19:34:46] von danitz: да, това е картината
                [19:35:01] von danitz: все в някакъв момент кампаниите се забавят заради логистиката
                [19:35:24] Vladi: иначе за следващия ход или даже утре мога да седна да напиша как аз виждам нещата с изчерпването на запасите
                [19:35:32] Vladi: за всяка дивизия
                [19:35:43] Vladi: кой колко се е бил и т.н.
                [19:35:52] von danitz: ти си знаеш, и без друго доста напрегнати боеве по цялата линия
                [19:35:57] Vladi: мхм
                [19:36:06] von danitz: еми кво, не са ли
                [19:36:10] von danitz: всичко на ръш
                [19:36:16] Vladi: иначе правилото с 7 дни запаси важи за всички играчи?
                [19:36:23] von danitz: естествено
                [19:36:28] Vladi: усещам как ще сме като господ
                [19:36:35] von danitz: в смисъл какво
                [19:36:43 | Edited 19:36:50] Vladi: 6 дни сътворяваме, ъъъ унищожаваме света, на 7 почиват всички
                [19:36:48] von danitz: пред вас има вражи съединения които също не са се били всички дни
                [19:37:00] Vladi: мхм
                [19:37:06] Vladi: зная, спокойно
                [19:37:07] von danitz: няма мхм, има такива
                [19:37:14] Vladi: мхм=да
                [19:37:18] Vladi: поне както аз го ползвам
                [19:37:22] von danitz: а, добре
                [19:37:52] Vladi: а за презапасяването - трябват 24 часа без някакви сериозно боеве с противника на 10 км от жп линия
                [19:38:00] von danitz: да
                [19:38:09] Vladi: ок
                [19:38:26] Vladi: последен въпрос - в момента линията Пежо-М изправна ли е?
                [19:38:30] Vladi: в смисъл в наши ръце е цялата
                [19:38:34] von danitz: да
                [19:38:55] von danitz: за момента е във ваши и нищо за взривявания не ми е пращано от противника
                [19:39:30] Vladi: ок
                [19:39:56] Vladi: а знаем ли състоянието на М-Бугати, М-Фолксваген и Фолксваген-Бугати?
                [19:40:35] von danitz: да, защо не, само една част от фолксваген-бугати не е във ваши ръце, там не се знае, може да има взрив накрая
                [19:41:01] Vladi: дам, там имаше някакви останки от една пехотна дивизия
                [19:41:20] Vladi: тя е на средата между двата града или по-скоро към бугати?
                [19:41:27] von danitz: на средата е
                [19:42:04] Vladi: знаем ли колко е останало от нея? в смисъл доста е поизкормена, но не зная колко
                [19:42:39] von danitz: а знаеш ли колко е разчетна дивизия или териториална противникова? Не знаеш, не и официално.
                [19:43:12] Vladi: е, да, но съвсем груби сметки на моите хора предполагам, но е все тая, ако не казваш не казваш
                [19:43:39] von danitz: не че не кзвам, на война това най трудно се установява, има очаквания, горе долу се знаят съединенията, но не и бройка
                [19:43:46] Vladi: последен въпрос - може ли примерно танкова дивизия да отделим от нея някакъв мобилен отряд за ден-два или е невъзмжно?
                [19:44:15] von danitz: не, наказвам това всеки път, бойните групи ги правя аз при екстревмни ситуации, примерно врагът ви е разцепил
                [19:44:16] Vladi: даниц, твое "не знаеш" го разбирам като "разузнаването на района не е достатъчно, еди си кой разузнавач го свалиха и връзката ни я заглушават вразите"
                [19:44:23] Vladi: тъй че спокойно
                „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Постнах тази информация, линията е свободна както виждаш, може би е добре просто в тези гори да бавим вразите докато местим две пехотни дивизии към Бугати. Пехотна бригада я предислоцираме в Пежо.
                  „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Ок, ти решаваш, за това си главнокомандващ. Аз само предлагам варианти и служа като "предпазливият песимист съветник".
                    Тогава предлагам да оставим 4-та ПД да пази Пежо и част от линията към гра М, 6-та остава да пази гара М, 5-та ПД я изпращам директно към Бугати през гара М, а 1-ва ПД (линията така или иначе ще е заета от 5-та ПД) я изпращаме пеш към гара М, за един ден трябва да стигне дотам. Така на 6-ти декември мога да пробвам да пратя и нея към Бугати (иска ми се и двете да са там, но може и към Фолксваген).

За "бойните групи".
                    Виж, след като създаваме корпуси и прочее е желателно да оставяме на Даниц тактическото ръководство и да даваме само оперативни указания, по възможност към целите корпуси. Иначе си губят смисъла. Т.е. вместо да делим силите по всякакви тактически дребни задачи, да даваме общи указания, а командирите на съединенията (Даниц, реалността) ще се погрижи за тактическото управление.

За 2-ра ТД - чудя се дали все пак да не се опита да унищожи чуждата пехотна дивизия на този ход. Много е важно тила ни там да е "чист". Едно прекъсване на линията няма да се отрази добре.
                    От друга страна, това обрича парашутистите, защото не виждам как сами ще се справят с вражеската пехотна дивизия. Най-вероятно тя е териториална, но все пак трябва да е поне 8 000 - 10 000 души, те.. двойно по-силна. Бих предпочел да използваме силите концентрирано, т.е. целият танков корпус като едно цяло.

За въпросите ти към Даниц (танковите дивизии)
                    Така или иначе, предположенията ми са много общи. Ние не знаехме поначало нито боря на вражеските съединения (никаква информация), нито числеността им. Единственото, котео знаем е, че в три танкови дивизии имат "над 600 танка", а в една друга - "над 200". Това може да се интерпретира различно.
                    Примерно, да имат 4 ТД 4-та категория, които да са по 220-240 (по-скоро 220 или 200) танка и, вероятно, по 12 - 13 000 души и 50 сау. И още 1 ТД, която да е 3-та категория, съответно по 180-200 (по-скоро 180) танка, 11 000 души и 40 сау.
                    Т.е. възможно е трите им ТД на изток да са и трите четвърта категория. Да имат една четвърта в гара Н и една 3-та в Опел. И дали имат шеста въобще не е сигурно, във всеки случай, не сме получавали някакви данни по този въпрос.
                    Другата точка, по която засичам, е предположението, че те общо трябва да имат малко по-малко танкове (поне 10%) от нас и Еесконин, взети заедно. Разбира се, не знам дали предположението е спрямо всичко (плюс резервите) или спрямо наличното, но както и да е. Ние в началото заедно имахме 1120 танка. Ако предположим, че те са имали с около 10% по-малко, това прави около 1000 танка.
                    Ако ги разпределим, то се получават, примерно 660 танка на изток (3 ТД 4-та категория) и 400 танка на запад (1 ТД 4-та и 1 ТД 3-та категория). Т.е. 1060 танка. Или ние да сме имали превъзходство от 60 машини.
                    Не знам защо, но ми се вижда малко вероятно превъзходството ни да е било чак толкова малко, смятам, че е било по-скоро 120 танка (грубо една съветска, пардон, еесконинска ТД или, още по-точно, нашата не особено ефективна танкова бригада). Тогава следва да допусна, че имат 4 ТД по 200 танка всяка (четвърта категория) или 800 танка и 1 ТД 3-та категория (примерно, 180 танка), която е в Опел.
                    Това ми се вижда малко по-вероятно (тогава превъзходството ни е било към 140 танка).
                    Т.е. ако успеем да ги накараме да изтощят своята ТД горе без да постигне някакъв оперативен успех (сериозен пробив), като я бъхтим с авиацията (а трябва да има загуби и от минните полета), ще е идеално, защото само с своята (евентуално) 3-та категория ТД не могат да постигнат кой знае какво, особено ако е блокирана да отбранява град.
                    Моята задача е да освободя двете ТД за активни действия и да ги заместя с пехота, която да държи завладяното. По възможност - даосвободя и 1 ПД, ное малко вероятно (може да дойде по-скоро от 1-ва армия).

Ако горното се случи и ние имаме добра отбранителна позиция в Бугати и, евентуално, владеем Фолксваген, то най-доброто за нас ще е да използваме и двете ТД заедно в марш на север, към Ман. Т.е. заплаха да обкръжим северната им групировка (макар и много общо казано) и да я подложим на "два огъня" (1-ва армия и 1-ви танков корпус).
                    Подобно нещо, надявам се, може и да ги накара да оттеглят една ТД от изток и тогава няма да могат да унищожат Еесконин в такава степен, че да стане безопасен за тях.

Т.е. трябва да действаме така, че двете ТД да представляват свободна заплаха и да имат простор пред себе си. Аз предпочитам с марш на север, но същото, вероятно, може да се постигне с марш на изток и заплаха към столицата. Естествено, ако успеем да получим достъп натам.
                    Т.е. задачите ги виждам така:

1. да подсигурим комуникационната линия, за да имаме най-сетне и ние някаква мобилност за пехотата.

2. да овладеем сигурно предмостие, което да може да се снабдява.

3. да обединим пак двете ТД в един корпус, който да действа концентрирано и да представлява оперативна заплаха за противника. Да ги използваме самостоятелно е изкусително - така можем да ги изпращаме към повече цели, но не е добро в оперативен смисъл.

Двете ТД са в движение от четири дена, а воюват от три. Т.е. имат най-много три дни действие пред себе си, преди да започнат сериозно да страдат от ограничаване на ефективността си.

Аз си мисля за следното: 1-ва ТД трябва да остане в Бугати, докато там пристигне ПД. Това не подлежи на обсъждане. 2-ра ТД да се отправи към Бугати и да се зареди там. Щом пристигне ПД и заеме Бугати, 1-ва ТД също ще се зареди. Ако имаме късмет, и двете могат да се попълнят на 6-ти декември. И да започнат активни действия от 7-ми нататък.
                    Лошото е, че глупаво използвах парашутистите. Ако ги оставя между пехотната дивизия във Фолксваген и остатъците от дивизията на Кромвбахер - лошо. Или трябва да отстъпят, взривявайки моста (не ми се иска) или да се укрепят на него и да изгинат.
                    Изкусително е да се използва 2-ра ТД, за да ги подкрепи, но може ли тя да заеме заедно с тях Фолксваген и колко още загуби ще й струва това?

Пехотните дивизии на Миделпунт
                    Всичките ми предположения за тях са съвсем общи. Знаем, че заедно с Еесконин трябва да имаме превъзходство от поне 10-15% в личен състав. ако приемем, че Даниц е изхождал от съотношението както го е задал в другата тема, то трябва разликата да е дори около 20%. Приемам тези 20%.
                    Ние сме имали общо 342 830. т.е. те да са имали около 275 000 души.
                    По-горе допуснах, че в танковите дивизии има общо (заедно с офицерите) ~ 62 000 души, нека ги закръглим на 65 000 души. Това оставя 210 - 220 000 души за пехотните им дивизии.
                    Засега сме установили със сигурност 13 до 14 пехотни съединения. Аз подозирам, че общо са били поне 16. Т.е. средно 13 400 души на съединение.
                    Ако допуснем, че от тях 9 са 4-та категория, 5 са 3-та категория, 2 са 2-ра категория (ако въобще имат такива, може и 10 да са 4-та, а 6 3-та), то това може да означава, че 4-та категория ПД има около 15 300 души, 3-та категория имат около 12 250 души, а 2-ра - около 9 150 души. Т.е. 217 250 души общо.
                    Предполагам, че гарнизоните в градовете са 3-та или дори някъде 2-ра категория. Т.е. при нас сигурно имат до 4 или дори 5 от тези по-ниско качество ПД. Вероятно качествените са били 4 или 5 - може би две на юг и три на север или пък 2 на север и една някъде в гората (поначало). По-вероятно 2 на юг и 2 на север.
                    Това означава, че на изток трябва а имат 4-5 добри ПД и 3 по-лошо качество.
                    Предполагам, че поначало по-ниско качествените са били разположени както следва:

3-та категория в Пежо, Ситроен, гара М (3)
                    2-ра категория в Ман и, може би, някъде на север още една (1 или 2)
                    4-та категория две са пристигнали по жп линиите около гара М и две на север - в гара О и, вероятно, между гара О и Ситроен. Възможно е и горе да е била само една 4-та категория - в гара О. (3 или 4). От тях поне 2 са били резерв около Мерцедес.
                    След това е пристигнала още една във Фолксваген, вероятно 3-та категория.
                    Т.е. това предполага в началото да е имало 5 ПД и 1 ТД при нас, към които да са добавени от резерва още 3 ПД (до 4) и 1 ТД.

На изток е възможно да са имали гарнизонни (3-та и 3-ра категория) в Лада, Трабант и, може би, Вартбург или резерв.
                    И поне три 4-та категория.

Т.е. резервът им да е бил четири 4-та категория ПД и 1-2 гарнизонни ПД, а останалите 10 са били разпределени на двата театъра (по равно). Както и, вероятно, 3 ТД (две четвърта и една трета категория). Другите две съответно са били около Ман или гара Н и при гара А.

Смятам, че това е някакво приближение към истината.
                    Да обобщя:

5 ТД (4-ри 4-та и 1 3-та категория)
                    общо 65 000 души с 980 танка и 240 оръдия

16 ПД
                    общо 215 000 души, 870 оръдия.

или общо 280 000 души, 980 танка и 1110 оръдия.
                    ако имаме късмет, намалили сме ги до около 255-260 000 души (по-скоро 262 000), 900 танка и около 1000 оръдия.

Comment

Движението към Бугати на двете пехотни както си го описал съм съгласен, нека само се добави заповед 6 дивизия да прати разузнавачи напред пред ешелоните, ако стане нужда от бой. Даже леко се чудя дали директно втората ПД да не я стоварим на 30 км от М по посока Фолксваген, за да блокира евентуални опити на онези остатъци да влияят на комуникациите или диретно да не я пратим във Фолксваген... Ако ли не 2 ТД ще отиде до Фолксваген, няма да е толкова градски бой, имаме част от града (тоест танковете могат да пробият и да обградят вразите в града евентуално), имаме и парашутистите, тяхното съединение е хванато в крачка и ударено от нашата авиация, ще ги изхвърлим лесно.

Ситроен този ход го щурмуваме, но дали да ударим по онази гара наблизо с пехотата на 3 дивизия?
                      „Аз, Драгомир, писах.

Comment

нека само се добави заповед 6 дивизия да прати разузнавачи напред пред ешелоните, ако стане нужда от бой.
                        Не мисля, че има смисъл. Така както разбирам идеята на Даниц е ние да даваме оперативните цели на съединения и обединения, приемайки, че ги командват кадърни и способни в тактически план офицери. Т.е. тактиката я оставяме на тях (на Даниц, в определен смисъл). Т.е. когато заповядам примерно "придвижете се до точка Х и я заемете", всичко в тактически план като разузнаване и прочее се поема от командира на съединението и няма смисъл да му се "напомня".
                        Съединението/обединението е едно цяло и не трябва да се дели като му се дават някакви различни или противоречиви указания. Ако там има някой, пехотната дивизия ще навлезе в срещно сражение.
                        На този ход само едната може да се натовари в Пежо и да се отправи (към Фолксваген или Бугати, аз предпочитам второто).. Втората ще стигне на собствен ход до гара М и на следващия ход ще се натовари оттам и, евентуално, ще пътува към Бугати или Фолксваген.
                        Ок, 2-ра ТД ще помага на парашутистите.
                        В Пежо ще пазим с пехотната бригада и 4-та ПД, а гара М с 6-та ПД.
                        9-та ПД тогава да запази отбранителната си позиция, за да държи стика между двете армии?

Ако Ситроен падне можем да прехвърлим едната ПД оттам по ЖП в Бугати или Фолксваген (по-важно е Бугати, защото е с цетрална позиция). Втората ПД може сама да пази.

Comment

9 дивизия трябва може би да се изтегли назад малко към Пежо и да се окопае, за да може да си скъси фронта на нея и на 8 и да окаже помощ на 8 дивизия ако там положението стане критично. 8 и 7 дивизии в тотална отбрана, 7 да подпомогне 8-ма, 1ББ като пожарна команда, изрично споменаваме мините с главни букви. Удряме още на зазоряване със самолетите за да изпреварим снеговалежа по-късно през деня.

Ок, прехвърляй 5 пехотна (тя не е участвала в сражения въобще, свежа е, таблицата я дава като пълен състав от 18 000 души) директно към Бугати, 1 пехотна към М, поемаш командването на пехотната бригада с хода и веднага ги изсипваш в Пежо.

имхо някои изрични и специфични указания все пак предполагам че имат място, примерно "ползвайте всички мини на армията"/"ако не можете да удържите моста го взривете", ако се случи еди си кое нещо направете еди си какво (за специфична ситуация) и т.н.
                          „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Една корекция: 1-ва ТБр, според мен, не трябва да се използва като пожарна команда, защото това предполага да се извършват контраатаки, а както знаем, тя не е добре подготвена за това. Тъй-като специализацията й е отбранителна, то по-добре да се използва непосредствено като противотанково огнево средство в бойния ред на 8-ма ПД. Така ще добави стабилност, а и танковете й ще бъдат по-малко уязвими. Евентуално, може дори да нанесат повече загуби на противника по този начин. Във всеки случай, да я използваме според предназначението й.

Да, специфични (но не тактически!) указания може да има и те трябва да са част от поставената задача, а не от указание за това как тя трябва да се постигне. Т.е. да действаме по немски образец.

Comment

Операция "Харон"

Прикачам към този пост текстът на оперативния план, изготвен в щаба на 2-ра Армия. Предлага се цялостен оперативен план за действие до 14-ти декември (първи етап на попълнения). Предлагам на главнокомандващия да го разгледа и да го обсъдим.
                              Действията, които обсъждахме досега за 5-ти са съобразени с този план (или той с тях). Смятам че е добре да имаме някаква цялостна оперативна концепция, която да държи в едно цяло действията ни.
                              Attached Files

Comment

Ок, взех го и по-късно днес ще го погледна, иначе ако може подготви заповедите за този ход за да ги видим и обсъдим последно преди да ги пуснем довечера. Същото важи и за Паскал.

Аз ще съм на линия от около 6 и малко днес, преди това обаче със сигурност този следобед ще мина на бързо през нета.
                                „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Working...
                                X