Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Списък със силите и средствата, налични към началото на войната

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    gollum написа Виж мнение
    Първото ще да са някакви процедури и протоколи, гарнирани с щедри пожелания към бъдещето . Всяка армия има своите процедури за тези неща, тесе подразбират. Виж, ако имаш предвид някакви конкретни системи, ще е интересно да се чуе. Засега само САЩ разполагат с такива играчки и то далеч не за всичките си подразделения (между другото, онези самолетчета, които се обсъждаха (и които ви липсват) са част от тази "игра").
    TAFICS:


    Основите са положени през далечната 1995 г. – към момента доказано функционира.

    TASMUS:


    Използва се от турските ВС от 2000 г насам.

    Турският ГЩ редовно пропагандира ролята и значимостта на горните две системи в борбата с ПКК, като и не пропуска да се похвали с тях в рамките на различни учения (национални и многонационални) както и при участието си в ISAF.

    АСЕЛСАН пък вече се напъват да продават модули и компоненти на TASMUS зад граница.


    Проектът „Далечен хоризонт” е от 2003 г. – през 2011 всички тестове по въвеждане в експлоатация на системата са приключили. Има доста материали на турски по въпроса.
    Ето нещо кратко на английски:



    EDIT:
    Ние всъщност планираме за 2024 г. нали?
    Считам, че тогава имаме пълното основание да си търсим въпросните системи.

    Comment


      #32
      Готов в никакъв случай не е - това е прототип. Въобще не ясно какво в него е завършено.
      Второ, К2 не е базиран на "Абраамс", тук бъркаш - К1 е ЮК-копие на сащианския ОБТ. К2 е създаден изцяло на местна основа, за да могат да го изнасят без проблем. Като изключим оръдието, което е немско (но версии на това оръдие са на повечето западни ОБТ) и някои елементи са съвместни с перспективния японски ОБТ.
      За характеристиките на "Алтай" - със сигурност ще са доста под К2 най-малкото ако съдим по цената. К2 струва от порядъка на 8-9 млн. $, докато "алтай" се очаква да излиза около 5,5 млн. $. Разликата сигурно идва за сметка на електрониката, липсата на възможност за изстрелване на управляемо въоръжение от оръдието, вероятно и по-слаба бронева защита. Аз вероятно ще го приема за донякъде идентичен с Лео А6 - може би малко по-слаба защита и малко по-некачествена електроника.

      А вашите Лео-2 не са А6 (нямате от тази модификация), а са турска модернизация на по-ранни версии, т.е. ще са със старото оръдие. Модернизацията включва нови прицелни системи и системи за управление на огъня и допълнително брониране. Но определено танкът е далеч от стандарта на Лео-6 поне като огнева мощ.

      Comment


        #33
        TAFICS
        Това очевидно е национален проект т.е. работи на вашата територия. На българска няма как . Да, централното ви командване ще си има комуникациите - то така или иначе никой не може да му ги заглуши. Но управленията на бригади и бойни групи са съвсем отделен въпрос и няма как да се възползват от телекомуникационните възможности на Турция докато се сражават на българска земя - ще трябва да се обърнат към някои от местните оператори .

        ИЗВОД
        към нашата игра на практика не се отнася. Проблеми с вътрешните ви комуникации на ваша територия така или иначе няма да има и този елемент не подлежи на симулация.

        TASMUS
        Първо, едва ли имат достатъчно за всички единици във въоръжените си сили. едно е да осигуряваш подобни възможности в рамките на операции срещу ПКК (задействана е доста малка част от въоръжените им сили - предимно специализирани подразделения) и за мисии в чужбина или в рамките на сили за корпус на бързо реагиране на НАТО. Съвсем друго е да покриеш целите си въоръжени сили с подобно високо-технологично (и скъпо) оборудване.
        Второ, дори и да приемем, че към 2024 г. са осигурили подобно нещо за елитните си подразделения, то пак става въпрос за мрежови комуникации във високочестотният спектър. Едва ли има смисъл да уточнявам, че точно този трафик се заглушава ай-лесно. Единствената алтернатива са кабелите, но както се досещате, те са решение само за фиксирани позиции или на собствена територия (българският отбор ще има това предимство, защото действа на своя територия).
        Накрая, за да има наистина интегрирано решение, което да осигурява пълна тактическа информация, трябват самолети JSTARS във въздуха, които осигуряват наблюдението и "събират" и разпределят тактическата информация. Иначе това е просто система за управление с доста големи възможности, но не дава "магическо" познание за противника.

        ИЗВОД
        Тази система се симулира под формата на повишена "организираност" на подразделенията и способност за споделяне на "наблюдение" на бойното поле и повишена информационна пропускливост. Но е уязвима за генератори на шум и смущения, т.е. ако такива бъдат задействани, подразделенията, които са в зоната на въздействие ще загубят тези си възможности (вашите и българските). Естествено, тези които разчитат в по-голяма степен на тази система ще загубят повече.

        Що се отнася до морската система за наблюдение: тя приоритетно е ориентирана срещу държавата потенциален противник с голям флот - Гърция. Приемам, че към 2024 г. все още не е развита срещу България.
        Стратегическото разузнаване се симулира на друг принцип.

        Едно общо уточнение (направих го и пред други отбор по повод на сходни заигравки): целта на симулацията е най-вече да "провери решенията, които ще се вземат, а не да осигури поле за една или друга "магическа" технология все още непроверена на бойното поле. Т.е. играта ще се печели с добри оперативни решения. Вместо да търсите допълнителни "предимства" (абсолютни никой няма да има, зарът решава достатъчно много неща), обмислете добре този аспект .

        Comment


          #34
          Съгласен съм с изводите.
          Бях длъжен да попитам.
          Благодаря за разяснението!

          Comment


            #35
            Благодаря, явно нещо съм объркал но си пределно точен, приравняваме го към нашия Леопард А 6, който всъщност е А 4 турска модернизация до нивото на А 6, та Алтай е малко по слабо брониран и по несъвършен във оръдието от Лео А 6 но е почти колкото !
            Съгласен, аз това и очаквах и ми се искаше, нищо повече!
            Благодаря!
            За осъдените на живот и смъртта е приключение!

            Comment


              #36
              Искам да обърна внимание на още два управляеми турски боеприпаса, които би трябвало да са налични доста преди 2024 г.

              PARS SAGE-227 F: 227 мм управляема ракета за M270 MLRS с обсег 70 км;

              M270 Multiple Launch Rocket System - "Experimental Guided MLRS (GMLRS) developed by TUBITAK-SAGE to replace the M26 rockets".

              TOROS-230/260 (65/100 км): "New warheads and guidance control systems are already under development". Jane's:

              Comment


                #37
                Днес, най-късно утре приключвам с българските сили и се захващам само с вашите сухопътни, така че скоро всичко ще е на линия (до 2-3 дни най-много, надявам се). Т.е. предполагам че в четвъртък ще мога да пусна тук списъка със сухопътните сили, за да може да се обсъди.
                След това се захващам здраво с правилата и мисля че ще имате отговори на всички неясни въпроси.

                Comment


                  #38
                  Ок, българският отбор е готов, от утре се захващам с вашите сухопътни сили. Надявам се да потръгне малко по-бързо, но сигурно ще отнеме поне 3-4 дни.

                  Comment

                  Working...
                  X