ВМС

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • gollum
    фрогландец на вестконинска служба
    • Jan 2003
    • 22550

Според мен няма как да минират плажовете и акваторията в мирно време, не може да няма забрана. Ще потърся.
    Аз съм го забранил в момента (с малки изключения за сухопътната граница). Въпросът е, че ако ви позволя да започнете едва ли не вече пресекли границата, ще трябва да направя съответните отстъпки и пир тях - иначе играта се обезсмисля. или да симулирам цял предварителен ход или фаза на "разгръщане".

Голъм, каква ефективност даваш на ESSM и RIM-116 срещу Яхонт (2.6 М на височина, 2 М на 15 м)?
    Като завърша калкулаторите - тогава.

Сега, за началото на войната - реално не е по-динамичен момент от който и да е друг . Няма да създаваме специални правила за нея - безсмислено е. Няма никакъв проблем в заповеди като "5-та артилерийска бригада започва артилерийска подготовка в час М, която трае до час М+2 (с разход до 2 БК, да речем), след което 2-ра ТБр и 3-та МПБр провеждат настъпление в посока еди-каква си". Същото за ракетни нападения и прочее. За авиацията нещата не стоят по-различно.
    Противниците ви така или иначе няма да дават заповеди през първата фаза с много малки изключения (отделни специфични ситуации). Силите им ще действат в автоматичен режим според създадения преди началото на войната план. Това симулира изненадата в началния период на войната.
    Няма нужда от никакви мини-фази.

Comment

• Сун Дзъ
      псевдо стратег
      • Jul 2010
      • 2181

gollum написа
      Въпросът е, че ако ви позволя да започнете едва ли не вече пресекли границата, ще трябва да направя съответните отстъпки и пир тях - иначе играта се обезсмисля. или да симулирам цял предварителен ход или фаза на "разгръщане".
      Ааа недей и така си ни е добре
      Стига и това, че подводниците ни могат да са на 40 километра от брега им и, че в първата фаза те нямат заповеди към подразделенията си.

Comment

• Кухулин
        ветеран
        • Nov 2006
        • 12515

Хм, при този сценарий няма как да извършат никакво миниране, струва ми се.

- целия бряг се прострелва от Харпуните, значи отпадат корабите (освен ако не изградят яка ПРО);
        - цялото въздушно пространство се прострелва от GEM.T и SM-2ER, значи отпадат самолетите;
        - 8 подводници за 200 км бряг прави по 25 км на подводница, което според мен е предостатъчен обсег за отстрелване на чуждите подводници.

Не знам как ще минират.

Comment

• gollum
          • Jan 2003
          • 22550

- цялото въздушно пространство се прострелва от GEM.T и SM-2ER, значи отпадат самолетите;
          Нямат самолети, които да стават за въздушно миниране.
          Единствените (в момента) миниращи кораби са един минен-ловец и два други. Минният ловец носи 30-40 мини (имам записано, но не помня точното количество) и по 5 мини на другите два кораба. След като ги сложат, трябва да се върнат в пристанището, за да качат следващите, после пак да отидат до позиция и така. Естествено, могат да купят други кораби.

Comment

• Kont
            Негова Светлост
            • Jul 2006
            • 530

Още не са заявявали минни заградители. Днес преглеждах пазара - за пореден път. Чудя се как Одзава още не се е усетил, или някои от заявените кораби имат такава опция - не съм проверявал, карам по памет.
            За осъдените на живот и смъртта е приключение!

Comment

• Сун Дзъ
              псевдо стратег
              • Jul 2010
              • 2181

Kont написа
              Още не са заявявали минни заградители. Днес преглеждах пазара - за пореден път. Чудя се как Одзава още не се е усетил, или някои от заявените кораби имат такава опция - не съм проверявал, карам по памет.
              Не, че не се е усетил, просто няма смисъл. Кой ще го остави да се размотава с някакви гемии и да хвърля мини ?
              На тях наличните корабчета им стигат да минират ключови (според тях) места.

Comment

• Кухулин
                ветеран
                • Nov 2006
                • 12515

gollum написа
                Нямат самолети, които да стават за въздушно миниране.
                Единствените (в момента) миниращи кораби са един минен-ловец и два други. Минният ловец носи 30-40 мини (имам записано, но не помня точното количество) и по 5 мини на другите два кораба. След като ги сложат, трябва да се върнат в пристанището, за да качат следващите, после пак да отидат до позиция и така. Естествено, могат да купят други кораби.
                Да, разбирам те какво искаш да кажеш. Аз по-скоро си разсъждавам в теоретичен план - как да се реши този и този проблем. Утре може да се разиграе друга игра, в която България да има примерно 200 000 боен тонаж. Що да нямаме готови решения

Comment

• Сун Дзъ
                  псевдо стратег
                  • Jul 2010
                  • 2181

gollum написа
                  Ако има някакви предложения по отношение на процедурите за миниране/разминиране съм склонен да ги чуя. Ясни предложения и конкретни аргументи, кратко и сбито.
                  Съвсем накратко - РБУ. http://warships.ru/Russia/Weapons/PLO/RBU-6000/; http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%91%D0%A3-6000

"Взрыватель УДВ-60, предназначенный для использования в РГБ-60 и РГБ-10, обеспечивает подрыв боевых частей бомб при ударе о цель и на заранее установленной глубине в пределах от 15 до 350 м."
                  "Радиус подрыва бомбы, м 6 — 50 (Индекс бомбы РГБ-60)".
                  "Взрыв одной бомбы вызывает срабатывание взрывателей бомб залпа в радиусе до 50 м для РГБ-60 и в радиусе до 100 м для РГБ-10."

Като носител - МПК проект 1124. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%...%82%D0%B0_1124 (ще пусна в темата "Пазар" запитване за 2 броя)
                  "В составе Черноморского флота ВМФ России на 2010 год числится 6 малых противолодочных кораблей проектов 1124 и 1124М"

С боекомплект от 96 РГБ-10 могат да отворят проход в минно поле дълъг 9,6 километра и широк 100 метра.

Comment

• Сун Дзъ
                    псевдо стратег
                    • Jul 2010
                    • 2181

Сун Дзъ написа
                    Като носител - МПК проект 1124. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%...%82%D0%B0_1124 (ще пусна в темата "Пазар" запитване за 2 броя)
                    "В составе Черноморского флота ВМФ России на 2010 год числится 6 малых противолодочных кораблей проектов 1124 и 1124М"

С боекомплект от 96 РГБ-10 могат да отворят проход в минно поле дълъг 9,6 километра и широк 100 метра.
                    Господа, ако се споразумеем за цена колкото те предложиха за "Гепардите" си предлагам да вземем два от тези. Ще си решим проблема с мините, а и 57мм. оръдия http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%9A-725 стрелят с 200 изстрела в минута на над 12 километра. Ще е добра подръжка при десант.

Comment

• gollum
                      • Jan 2003
                      • 22550

Ммм, вие май имате някакви миночистачи. Аз сега нямам време, но погледни какви са. Въпросът с минните полета, предполагам, е първо да се установи къде са.
                      57 мм оръдие е "слаба" работа за огнева поддръжка. Точността на големи дистанции е под всякакви критика за такъв малък снаряд.

Comment

• Сун Дзъ
                        псевдо стратег
                        • Jul 2010
                        • 2181

Приемам, че нямаш нищо против предложеният от мен начин за разминирване на определена полоса в минното заграждение. Разбира се, че първо трябва да ги открием мините.
                        Но според международните спогодби (да не ги търся конкретно) могат да минират само в свои териториални води - 12 мили от брега. Значи на избрано от мен и простреляно място имам 100 метров фарватер чист от мини (без значение дали е имало или не).
                        А оръдията са само бонус все пак срещу неброниран противник 1000 снаряда са си 1000 снаряда

Comment

• Kont
                          Негова Светлост
                          • Jul 2006
                          • 530

Ами модератора ни даде:
                          миночистачи
                          6 х клас Aydin
                          2 х клас Engin
                          4 х клас Karamusel
                          общо 12 от всичко 27
                          от тях, мисля че точно клас Айдън,/ карам по памет/ са от типа минни ловци, откриват и взривяват мините с 30 мм оръдие, освен това са и минни заградители, имат водолази и декомпресионна камера. Освен това имат Мк 5 повдигащо устройство за ловене на мини. Освен това за разминиране на плажовете, можеш да ползваме и РСЗО които ще поставим на десантните кораби.
                          Аз не възразявам да закупим два миночистача. Посоченият от теб начин е ефективен и бърз!
                          За осъдените на живот и смъртта е приключение!

Comment

• Сун Дзъ
                            псевдо стратег
                            • Jul 2010
                            • 2181

Модератора ни ги е дал да си ги имаме, нищо повече. Но миночистачите от всички типове се използват за разминирване когато обстановката е спокойна, или когато съпровождат корабно съединение преди то да е влязло в зоната на действителния огън на противника. Няма командващ на света, който да изпрати миночистачите си пред вражески незавладян бряг и то в 12 милната зона, където са ефективни всички противникови оръжия! Това ще е най-голямата глупост, особенно като тук играем по точкова система. Представяте ли се атакуващо съединение влачещо се с 4-5 възла след миночистачите ?

А РБУ-то си е супер ефективна система - цепи подводници, камо ли мини. Лесно достъпно и напълно реално оръжие. Аз предложих да купим двата кораба, защото няма как да се постави на десантен кораб заради сложната си и обемиста презареждаща система. Системата се продава, както и всички ракети, бомби и прочие приети в "Пазара" и ние ще се възползваме от това за да елиминираме минни полета и отваряме 20 километрови проходи за 5 минути.

Освен това РБУ-то е може би една от най-удачните системи за защита срещу торпеда, ако съпровождат десанта "новите" ни кораби на 99% ги защитават от торпедна атака. Не знам от от къде ще дойдат торпедата , но да си вържем га......те
                            Last edited by Сун Дзъ; 23-04-2012, 21:30.

Comment

• gollum
                              • Jan 2003
                              • 22550

Няма командващ на света, който да изпрати миночистачите си пред вражески незавладян бряг и то в 12 милната зона, където са ефективни всички противникови оръжия!
                              Всичко зависи от целите, сроковете и прочее. По време на войната за Фолклендите, ако не ме лъже паметта, британците правят доста по-диви неща, като да пратят в залив, в който искат да дебаркират (без да знаят с какви сили разполага на брега противника и знаейки, че не могат да прикрият съединението от въздуха качествено) на пълна скорост есминец, с идеята ако има мини, той да ги взриви (според инженера има вероятност корабът да не потъне веднага и екипажът ще може да се спаси). Та всичко зависи от нуждата и авантюризма.
                              Вие обаче разполагате със средства за да попречите на минирането.

Comment

• Сун Дзъ
                                псевдо стратег
                                • Jul 2010
                                • 2181

Разбира се, може и така. Но не трябва да ни взимаш точки за потънали кораби.

"Тралчиците за пробив на минните заграждения са предназначени за разузнавателно тралене и унищожаване на........
                                .......За да се избегне гибелта на тралчиците за пробив при минни взривове в техните корпуси се правят допълнителни устройства....... а трюмовете им се пълнят с дървета, дъски и празни бъчви......"
                                стр.224

Основи на военно морското дело - Военное издательство, минисстерства оборонь.. союза ССР
                                Москва - 1961

Братушките са го измислили преди англичаните

Между другото точно днес четох едно книжле на Асен Кожухаров "Съвременните въоръжени конфликти в историята на военноморското изкуство". И точно за Фолклендската война. Що пропуски са свършили командващите и от двете страни...
                                Last edited by Сун Дзъ; 24-04-2012, 07:43.

Comment

Working...