В тази тема можете да ми помогнете с този аспект от въздушния модел. Отварям я, защото си имам някакво мнение, но смятам, че повече глави - по-добре. Накрая ще съчетая своето разбиране с вашите и ще определя коефициентите на тази база, за да ги вкарам в калкулатора.
Как се процедира?
Ще дам списък с бойни самолети и вертолети и някои оръжия и ще ви помоля да ги оцените по предложена скала (за всяка "характеристика" ще давам скала с минимална и максимална стойности). Всеки пост предполага да съдържа мнение във формат оценявана система/оценки. Ще дам две възможности за оценяване, комплексна и диференцирана.
БОЙНИ САМОЛЕТИ
+) F-16
ако смятате за необходимо, може да се оценяват и блоковете, интересуват ме:
- блок 40
- блок 50/52+
+) F-35
+) МиГ-29
(не съм сигурен за варианта, така че оставям на ваше усмотрение).
+) JAS-39 "Грипен" C
+) Су-25КМ
+) L-39 "Албатрос"
+) PC-9 "Пилатус"
Наясно съм, че последните два са транировъчни, котио могат да се ползват и като бойни, а Су-25 не е изтребител, но е възможно да попаднат в обща ситуация на въздушен бой, затова и ги включвам.
Транспортните, танкерите и "АУКС"-ите няма да ги включвам, защото е ясно, че ще са много уязвими, няма смисъл специално да ги разглеждаме.
БОЙНИ и ТРАНСПОРТНО-БОЙНИ ВЕРТОЛЕТИ
+) Ми-24
+) Ми-17
+) Eurocopter AS565 Panther
+) Eurocopter AS532 Cougar
+) "Сикорски" Т-70
+) "АТАК" Т-129
+) UH-60 "Black Hawk"
+) S-70B-2 "Seahwak"
+) Bell-212/ASW
КОМПЛЕКСНА СКАЛА
1) въздушен бой
Дава се комплексна оценка, т.е. едновременно на сензорите, маневреността скоростта, без да се включва въоръжението, т.е. каква ефективната възможност да засече, ангажира цел и да излезе в позиция за стрелба. Т.е. оценява се "тактическата инициатива" и "възможности" в съответната категория.
1.1 далечен въздушен бой, т.е. атака с ракети на средни и големи дистанции (над 10 км) - от 1 до 60
1.2 близък маневрен въздушен бой с близко-бойни ракети и бордова артилерия (под 10 км) - от 1 до 60
2) атака на морски/земни цели
Отново се оценяват общите възможности, оръжията ще имат отделен параметър за ефективност. комплексна оценка, която се базира на скорост, маневреност, качество на сензорите и прочее.
2.1 атака на земни цели от голяма и средна височина - от 1 до 40
2.2 щурм на наземни цели (атака от малка височина на точкови цели) - от 1 до 40
2.3 атака на морски цели - от 1 до 40
2.4 ефективност при използване на неуправляемо въоръжение (реактивни снаряди, бомби, бордова артилерия) - от 1 до 20
2.5 ефективност при използване на управляемо въоръжение - от 1 до 20
2.6 ефективност срещу слабо подвижни големи цели - от 1 до 20
2.7 ефективност срещу точкови бързо подвижни цели - от 1 до 20
(само за вертолетите):
2.8 Ефективност срещу подводници - от 1 до 20
3) борба с ПВО
Т.е. ефективност в мисии за подавяне на ПВО - най-вече зенитни ракетни комплекси и техните радари. Комплексна оценка на възможностите за наблюдение, водене на прицелен огън, използавне на специализирано въоръжение и прочее.
3.1 ефективност за самоотбрана от 1 до 20
3.2 офанзивна ефективност от 1 до 40
4) уязвимост
Комплексна оценка на скоростта, маневреността и забележимостта, способността да "усети" противник в позиция за стрелба.
4.1 въздушна защита от 1 до 60
Защита при маневрен въздушен бой (способност да се отклони от атаката на противника)
4.2 уязвимост за ПВО/далечна атака с ракети от 1 до 40
4.3 бронева/структурна защита от 1 до 40
Колко "бой" може да отнесе
4.4 радарна забележимост/уязвимост от 1 до 100
4.5 ИЧ забележимост/уязвимост от 1 до 100
5) защитни средства
Комплексна оценка на средствата за защита: РЕБ, примамки и прочее в един параметър.
5.1 РЕБ от 1 до 20
5.2 Примамки от 1 до 10
В отделен пост ще допълня различните системи въоръжение, които също ме интересуват и техните параметри за ефективност, по които ще се оценяват.
ДИФЕРЕНЦИРАН СКАЛА
(1) сензори
(1.1) въздушни цели - от 1 до 40
(1.2) цели на повърхността - от 1 до 40
(1.3) способност да засича радари/ПВО (вградена/допълнителна - уточняване) - от 1 до 20
(1.4) способност да води бойни действия през нощта - от 1 до 20
(2) целеуказание - от 1 до 20
(качество на сензорите за близък бой - оптични, ИЧ, нашлемни и прочее)
(3) динамичност, т.е. комбинация от маневреност и скорост
(3.1) маневреност на дозвукови скорости - от 1 до 40
(3.2) маневреност на свръхзвукови скорости - от 1 до 40
(4) здравина/защита/уязвимост - от 1 до 40
(5) средства за засичане на вражески сензори - от 1 до 10
(т.е. предупреждение за атака)
(6) защитни мерки и средства (РЕБ, примамки) - от 1 до 20
(7) забележимост
(7.1) радарна - от 1 до 20
(7.2) ИЧ, оптична - от 1 до 10
(8) комуникация, информационна мрежа и прочее - от 1 до 20
способността да се включва като елемент от единно информационно бойно пространство (качество на компютъра му)
Как се процедира?
Ще дам списък с бойни самолети и вертолети и някои оръжия и ще ви помоля да ги оцените по предложена скала (за всяка "характеристика" ще давам скала с минимална и максимална стойности). Всеки пост предполага да съдържа мнение във формат оценявана система/оценки. Ще дам две възможности за оценяване, комплексна и диференцирана.
БОЙНИ САМОЛЕТИ
+) F-16
ако смятате за необходимо, може да се оценяват и блоковете, интересуват ме:
- блок 40
- блок 50/52+
+) F-35
+) МиГ-29
(не съм сигурен за варианта, така че оставям на ваше усмотрение).
+) JAS-39 "Грипен" C
+) Су-25КМ
+) L-39 "Албатрос"
+) PC-9 "Пилатус"
Наясно съм, че последните два са транировъчни, котио могат да се ползват и като бойни, а Су-25 не е изтребител, но е възможно да попаднат в обща ситуация на въздушен бой, затова и ги включвам.
Транспортните, танкерите и "АУКС"-ите няма да ги включвам, защото е ясно, че ще са много уязвими, няма смисъл специално да ги разглеждаме.
БОЙНИ и ТРАНСПОРТНО-БОЙНИ ВЕРТОЛЕТИ
+) Ми-24
+) Ми-17
+) Eurocopter AS565 Panther
+) Eurocopter AS532 Cougar
+) "Сикорски" Т-70
+) "АТАК" Т-129
+) UH-60 "Black Hawk"
+) S-70B-2 "Seahwak"
+) Bell-212/ASW
КОМПЛЕКСНА СКАЛА
1) въздушен бой
Дава се комплексна оценка, т.е. едновременно на сензорите, маневреността скоростта, без да се включва въоръжението, т.е. каква ефективната възможност да засече, ангажира цел и да излезе в позиция за стрелба. Т.е. оценява се "тактическата инициатива" и "възможности" в съответната категория.
1.1 далечен въздушен бой, т.е. атака с ракети на средни и големи дистанции (над 10 км) - от 1 до 60
1.2 близък маневрен въздушен бой с близко-бойни ракети и бордова артилерия (под 10 км) - от 1 до 60
2) атака на морски/земни цели
Отново се оценяват общите възможности, оръжията ще имат отделен параметър за ефективност. комплексна оценка, която се базира на скорост, маневреност, качество на сензорите и прочее.
2.1 атака на земни цели от голяма и средна височина - от 1 до 40
2.2 щурм на наземни цели (атака от малка височина на точкови цели) - от 1 до 40
2.3 атака на морски цели - от 1 до 40
2.4 ефективност при използване на неуправляемо въоръжение (реактивни снаряди, бомби, бордова артилерия) - от 1 до 20
2.5 ефективност при използване на управляемо въоръжение - от 1 до 20
2.6 ефективност срещу слабо подвижни големи цели - от 1 до 20
2.7 ефективност срещу точкови бързо подвижни цели - от 1 до 20
(само за вертолетите):
2.8 Ефективност срещу подводници - от 1 до 20
3) борба с ПВО
Т.е. ефективност в мисии за подавяне на ПВО - най-вече зенитни ракетни комплекси и техните радари. Комплексна оценка на възможностите за наблюдение, водене на прицелен огън, използавне на специализирано въоръжение и прочее.
3.1 ефективност за самоотбрана от 1 до 20
3.2 офанзивна ефективност от 1 до 40
4) уязвимост
Комплексна оценка на скоростта, маневреността и забележимостта, способността да "усети" противник в позиция за стрелба.
4.1 въздушна защита от 1 до 60
Защита при маневрен въздушен бой (способност да се отклони от атаката на противника)
4.2 уязвимост за ПВО/далечна атака с ракети от 1 до 40
4.3 бронева/структурна защита от 1 до 40
Колко "бой" може да отнесе
4.4 радарна забележимост/уязвимост от 1 до 100
4.5 ИЧ забележимост/уязвимост от 1 до 100
5) защитни средства
Комплексна оценка на средствата за защита: РЕБ, примамки и прочее в един параметър.
5.1 РЕБ от 1 до 20
5.2 Примамки от 1 до 10
В отделен пост ще допълня различните системи въоръжение, които също ме интересуват и техните параметри за ефективност, по които ще се оценяват.
ДИФЕРЕНЦИРАН СКАЛА
(1) сензори
(1.1) въздушни цели - от 1 до 40
(1.2) цели на повърхността - от 1 до 40
(1.3) способност да засича радари/ПВО (вградена/допълнителна - уточняване) - от 1 до 20
(1.4) способност да води бойни действия през нощта - от 1 до 20
(2) целеуказание - от 1 до 20
(качество на сензорите за близък бой - оптични, ИЧ, нашлемни и прочее)
(3) динамичност, т.е. комбинация от маневреност и скорост
(3.1) маневреност на дозвукови скорости - от 1 до 40
(3.2) маневреност на свръхзвукови скорости - от 1 до 40
(4) здравина/защита/уязвимост - от 1 до 40
(5) средства за засичане на вражески сензори - от 1 до 10
(т.е. предупреждение за атака)
(6) защитни мерки и средства (РЕБ, примамки) - от 1 до 20
(7) забележимост
(7.1) радарна - от 1 до 20
(7.2) ИЧ, оптична - от 1 до 10
(8) комуникация, информационна мрежа и прочее - от 1 до 20
способността да се включва като елемент от единно информационно бойно пространство (качество на компютъра му)
Comment