Защо просто не си опишете един сценарий и не го разиграете по правилата на Одзава за морски битки?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пак замисли чутовни!
Collapse
X
-
Toва май не е лоша идеяКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
-
Защо просто не си опишете един сценарий и не го разиграете по правилата на Одзава за морски битки?
Но единственият смисъл е да се пробва в игра, иначе можем само да си говорим кой какво щял да направи, сякаш не е ясно, че всеки ход ражда като сянка контраход и въпросът не е в това дали има подходящо контриране, а в това как реално ще протекат нещата (знаем, че рядко в реалността ходовете са добри, а пък и контраходовете обикновено са същата стока, т.е. грешките и недоразуменията са важен реален фактор, който не може да бъде отчетен, когато се обсъждат нещата така на едро и спорде презумпцията, че всеки винаги върши най-доброто за него, така сякаш взима решението 50 години по-късно, знаейки кое как е било (както всъщност и стоят нещата в тоя случай)).
Ако трябва да се обобщава, поне аз бих го направил така:
1. Алтернативката подобрява положението на Германия по определен начин, т.е. вероятността да се действа успешно за отвличане на сили е налице (естествено, чрез гамбит).
2. Какво би се случило в реалността е трудно да се предскаже, но все пак изходната позиция е по-добра. Оттам-насетне само разиграване би могло да разкрие един или няколко от вариантите на събитията.
А въобще за игра - постижимо е да се пробва отделно сражение. или пък да се направят две отделни системи - за оперативната част без особени подробности (обаче корабите са твърде много) и за тактически сражения с подробности (за радост сраженията няма как да са много). Обаче пространствата са твърде големи и корабите - твърде много, което малко или много убива работата. Разбира се, ако се оставят настрана всички действия на подводници и миноносци и се съсредоточим само на крайцери и дреднаути, възможно е.
Comment
-
Не мисля, че в рамките на игра от нашия тип това може да се получи смислено. При липсата на исторически наслагвания, бързо Англия предпочита да смаже с Германия Франция и играта свършва. Дипломация е винаги водена освен от интересите на мига, от фактори като вчера, завчера, утре, вдругиден...
Второ, самоцелно е, просто да се смени собствеността на два острова и да се гоним около тях. Може би нещо от типа на стара, разпадаща се империя и две три хиенки, на измислена карта, да.
Comment
-
Тука май се появи идеята за игра започваща от 1860 примерно(ако искате може да е и 1880), така че като се добави и това
стара, разпадаща се империя и две три хиенкиКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Имах предвид не цялостна политико-военна игра, ами симулация на отделни сценарии, които обхващат по една операция. Такива неща няма да отнемат много време, водещите няма да се натоварват и интересът ще се поддържа на ниво, тъй като за времето за което се нагласяме и извъртаме няколко хода от типична голяма игра, ще може да се разиграят няколко различни сценария. А между сценариите примерно може да има някаква приемственост, комисия да решава какво се случва в общ план и поставя рамките на следващия сценарий.
Един вид, хибридна игра.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
А между сценариите примерно може да има някаква приемственост, комисия да решава какво се случва в общ план и поставя рамките на следващия сценарий.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Империал, знаеш че отдавна мисля в тази посока - чисто оперативна игра, като сценарий, т.е. всички сили и запаси са предварително дадени, играчите се занимават с това как от дадеността да постигнат резултат. Това може да е бързо и е във възможностите ни.
Но винаги съм бил за това:
[QUOTE =Даниц]Може би нещо от типа на стара, разпадаща се империя и две три хиенки, на измислена карта, да. [/QUOTE]
т.е. измислена реалност, измислена карта, измислени държави. Според мен, това е много по-възможно за реализация. Разбира се, в рамките на оперативна игра може да си симулира и реална ситуация, но ще трябва бая данни да се съберат.
Обаче това няма да има нищо общо с тази тема, разбира се .
Comment
-
Мисълта ми беше, че правилата на Одзава са готови, всичко което е необходимо е да се отреже парче карта, да се определят сини и червени, кои какви кораби има и какви ресурси (бази, гориво и каквото друго) и какви са им общите цели.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Лейте-е-е-е!!!! Лейте, нека да е Лейте-е-е-е, мен може и на торпеден катер или Либърти съплай някакъв, но нека да е Лейте. Оперативно, пуцане, маневри.
Голъме, една молба, ще отделиш ли темата?Е, нищо, аз го направихLast edited by von Danitz; 05-06-2009, 19:01.
Comment
-
von Danitz написа Виж мнениеЛейте-е-е-е!!!! Лейте, нека да е Лейте-е-е-е, мен може и на торпеден катер или Либърти съплай някакъв, но нека да е Лейте. Оперативно, пуцане, маневри.
Голъме, една молба, ще отделиш ли темата?Е, нищо, аз го направихКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
А ъъ такова, кой ще води? Одзава на линия ли е и има ли време?
Аз бих се предложил, но не съм достатъчно компетентен.
Друго, ако ще ползваме исторически сценарии все пак трябва да въведем някакви разминавания с реалността за да е интересно.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Imperial написа Виж мнениеА ъъ такова, кой ще води? Одзава на линия ли е и има ли време?
Аз бих се предложил, но не съм достатъчно компетентен.
Друго, ако ще ползваме исторически сценарии все пак трябва да въведем някакви разминавания с реалността за да е интересно.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Отговарям, без да цепя басма. По първа точка, уверен съм, ще се правиш чудесно!
По втора, да имат японците повечко гориво и самолети, включително от техните си, специализираните...ако ме разбирате,с добри пилоти, които към туй време им отсъстват а на американците да се даде свобода да десантират където решат. Бойните редове да са си същите, в това няма проблем.
И трета тема. Свестна карта на Филипините според скромното ми мнение е по-сложна от подобна на Света.
Comment
-
von Danitz написа Виж мнениеОтговарям, без да цепя басма. По първа точка, уверен съм, ще се правиш чудесно!
По втора, да имат японците повечко гориво и самолети, включително от техните си, специализираните...ако ме разбирате,с добри пилоти, които към туй време им отсъстват а на американците да се даде свобода да десантират където решат. Бойните редове да са си същите, в това няма проблем.
И трета тема. Свестна карта на Филипините според скромното ми мнение е по-сложна от подобна на Света.
Свестна карта на Филипините с помощта на Google Earth (на Одзава също му предлагах да го ползва, но той не пожела) може и да се получи, при това доста подробна. Ако ли не ви се ползва тая дайте ми малко време да се прибера вкъщи(26 юни) и ще изнамеря.
Впрочем един бързичък сърч в гуглето ето какво извади
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
Comment