Аз имам чувството, че ако направим нещата добре, ще се получи нещо като Hearts of Iron 2: Doomsday, но в мултиплеър вариант и с повечко дипломация... ако някой се захваща да развива играта, най-добре да погледне железните сърца
. Военните действия в тях по необходимост (когато играта има повече от военен елемент) са стратегически с някакви симулативин оперативни елементи. На това ниво разлика между съвременност и примерно ПСВ има, но е много малка и предимно козметична.
. Ако дипломацията не струва нищо (т.е. "дипломатическото действие"), то се използва без да се влага в него необходимата доза внимание. В реалността дипломатическата инициатива струва пари и работа (на съответните бюрократични служители, да оформят и контролират информационния поток, образно казано). В моята система дипломатическата инициатива струва административни точки - ресурс, създаван от бюрократичната система на държавата. А поддръжката на дипломатическа администрация (т.е. посолства и подобни) изисква пари. Така играчите трябва да премислят и преценяват всяко свое действие, да речем, "хубаво е да свикам конференция по даден въпрос пир мен, това ми носи престиж и повече влияние като домакин. Но ще ми струва и много средства. Трябва да преценя съотношението между вредите и ползите."
Comment