von Danitz написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Q&A(Въпроси и отгoвори)
Collapse
X
-
Отново няколко въпроса, този път са по-широки, не толкова и само системни, колкото общи по играта и реалността, която се опитваме да отиграем.
Законопроектът, който предложих в Сената е общо взето начинът, по който аз интерпретирам вътрешната логика на играта, така както я виждам. Но несъмнено не е кой знае в колко римски стил, защото и досега не съм намерил достатъчно време за да разуча точно как са били нещата тогава. Впрочем, несъмнено играта далеч не е (и не се стреми да бъде, доколкото преценявам) дословна имитация или симулация на древният Рим, коет оспоред мен допуска съответното творчество от наша страна (най-малкото за да изпълним с някакъв смисъл доста празното инак информационно игрово поле). Проблемът е, че явно това влиза в пряко противоречие с римската реалност и съответно ще бъде санкционирано от водещите.
Дотук ок, моят въпрос е доколко водещите ще се намесват в подобни неща (т.е., да ограничим промените и иницативите си само в строгите рамки на това, което е било извършвано в реалния републикански Рим). Да очакваме ли чести подобни намеси под формата на влънения и социални действия?
И ако е така, бих се зарадвал някой накратко да разясни как са стояли нещата в реалния Рим с управлението на провинция:
- който управлява провинцията контролира всичко в нея и прибира за себе си целия й доход ли?
- в такъв случай как се е издържала "централната власт" в Рим? Единствено за сметак на личното богаство на патрициите?
- как са могли консулите да предприемат някакви действия ако реално не са разполагали с никакви средства, освен с личните си пари? Във всеки случай несъмнено ще е така, ако никакви средства от никъде не се централизират в държавата под формата на някакви данъци.
Слез това имам и един конкретен въпрос от системен характер:
Въпрос 19
В провинциите ще могат ли да се строят сгради по подобие на сградите в Рим? И ако могат, то тяхната собственост поначало се води на тези, които са я построили или на самата провинция (т.е., увеличават дохода на провинцията и тези, които я заемат в следващия мандат получават съответният увеличен доход)?
Comment
-
Много интересен въпрос, ще му отговоря обширно по натък с необходимия background от историята...
засега @19, да възможно всичко да се трои и в провинцията, мисля ще вече съм го казвал...отговора естествено е свързан с теоритичните въпроси които поставяш, но за тях малко по-късно, благородни Фауст :twisted:
Comment
-
Има два варианта: или "престижа" дасе предава заедно с "дохода" за следващия управител, или за следващия управител да се предава само дохода, а "престижа" (подобно на "военната слава") да остава на строителя, нищо че вече не притежава съответната благина и не я заплаща/не печели приходи от нея. И двата варианта си имат плюсове и минуси.
Comment
Comment