Е то ние нееднократно сме обсъждали във форума как е можел СССР да е спечели войната по по-"безболезнен" начин за него,ама винаги излиза,че както се е случило наистина е било най-добре. Единственото което се сещам,е да се евакуира населението пред настъпващата немска армия и може би при Киев да се е била изнесла армията зад Днепър и да е станело нещо като Сталинград.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво бихте направили вие на мястото на Сталин 3-4 месеца преди войната да започне?
Collapse
X
-
Аз наистина не мога да си обясня защо война срещу Румъния няма да е по силите на РККА. А ако не ги окупирам, мога да им унищожа рафинериите от въздуха. Целта ми е да спра доставките за Германия.
Хитлер може да има запаси, но зависи от внос, а Сталин (т.е. аз) нямам такива грижи. Имам и за мен, имам и за продаване.
Синтетичното гориво се прави от зор и не е решение. Излиза златно.
Не друго, но познавам технологията, хеле пък тогавашната.
Comment
-
господа, въпроса политически ли е или военен? политически сталин е знаел че няма шансове с тази армия, и я е оставил да бъде изтребена.както и селското населени. втората му армия във военно отношение не може да се сравнява с немската, но политически вече е спечелил. . германците просто влизат в капана му. за него и въобще за руснаците жертвите нямат значение. бабы других нарожають.
Comment
-
stifen написагоспода, въпроса политически ли е или военен? политически сталин е знаел че няма шансове с тази армия, и я е оставил да бъде изтребена.както и селското населени. втората му армия във военно отношение не може да се сравнява с немската, но политически вече е спечелил. . германците просто влизат в капана му. за него и въобще за руснаците жертвите нямат значение. бабы других нарожають.
Аз наистина не мога да си обясня защо война срещу Румъния няма да е по силите на РККА. ...
- каква е пътната инфраструктура в Румъния и от съветската страна на границата.
- Как и с какво РККА "може да унищожи рафинериите". Според мен - нямат с какво.
- Намекнах ти, но явно не схващаш: всяка страна, включително и Германия, има резерви от гориво и нещата хич, ама хич не са прости.
- Производството на синтетично гориво в Германия е процес, започнал още от 20те години на ХХ век, а като цяло, със синтетично гориво покриват около половината от нуждите си. Така че за Германия то е част от решението. Съществена при това.
И накрая, писали сме го във форума, ама явно няма кой да чете. Разпределението на съветските сили, или по-точно - промяната в плановете на РККА и смяната на направлението на удара е продиктувано не от съображения за нефта. При военните игри, проведени в края на 1940та г., излиза, че при едно настъпление на запад, проведено северно от блатата, резултатите няма да са кой знае какви. Затова и започват да пренасят тежестта на удара на юг (КОВО, ОдВО), оставяйки на север (ПрибОВО, ЗОВО) сили, които според тях трябва да са достатъчни, за да задържат немците. Това са планове обаче, да не ги бъркаме с последвалите събития.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Допълнение от 10.02.2011 г.:
Основният въпрос на темата (която вероятно ще се окаже не алтернативно-историческа, а игрова) е какво бихте направили, ако чрез някаква фантастична магия се окажете в тялото на Сталин през март 1941 г., притежавайки цялото послезнание за това какво и как се е случило.
Въпросите на темата се променят според това допълнение така:
Първа фаза
1?) Първо описвате в нарочен пост какви мерки бихте взели в оставащите около 4 месеца до нападението на Германия.
2?) Описвате според вас каква ще е ефективността на тези мерки, т.е. какво реално ще се промени.
3?) Накратко описвате (в груби щрихи, целта е съвсем обща скица) какво смятате, че би се случило в рамките на Граничното сражение при новите условия.
4?) В съвсем груби щрихи може да обрисувате какво ще се случи след граничното сражение.
За да бъде мнението ви цялостно, а участието в темата - смислено, трябва да се отговори на въпроси от 1 до 3, докато четвъртия е опционален.
Втора фаза
След излагането на всяко мнение може да има дискусия по отношение на въпроси 2, 3, 4. Т.е. да се подлагат на съмнение предположенията или да се предлага алтернативно развитие.
Изходни условия:
Приема се всичко така, както е към началото на март 1941 г. Може да се обсъждат конкретни аспекти на ситуацията но това не е цел на темата и не бива много да се задълбава в тази посока (единствено ако възникнат по-сериозни разногласия).
автор на допълнението: gollum
Съвсем по-различна би била темата, ако се допусне послезнание. Но това вероятно важи и за другата страна на монетата.Analog man...
Comment
-
А сега мнението ми със послезнание
Трудното е, че хората под мен имат едно психологическо състояние, дето се описва като апатия. Не са инициативни, трудно взимат решения и всъщност това е един от големите проблеми. Тия пък дето взимат решения, са като Ворошилов - стари кримки от Гражданската война, дето мислят още в коне и саби...
Та така...
Стратегията ми ще е следната.
Когато Немеца удари на 22-ри, срещу него ще стоят гранични части и такива попълнени от криминални и прочие такива, които мога да жертвам. Истинската армия, ще е изтеглена на 150-200 километра навътре на подходящ рубеж. Граничните части ще получат 2 дни преди нападението директива за партизанска война със съответните инструкции и складове, подготвени преди това тайно от съответната организация. Умните ще оцелеят.
На третия ден от атаката, предните части на Немеца ще се сблъскат с истинската защита. Дълбоко ешелонирана и подготвена за отбслъскване на танкови атаки.
Следват 4 дни битки, след което контраатака с 4 танкови армии, съставени от бившите Мех Корпуси - тоест ще се постарая да направя два големи котела.
За по-нататък да му мисли Жуков.
Конкретните мерки:
[ Оставащо време - 4 месеца ]
1. Издирвам всички командири, дето гният по занданите и им възлагам командването на пълнокръвни части. Слагам им до дупето и по един НКДВ-ист да ги топли.
2. Всички комисари получават разпореждане, с което им отнемам командирските функции и стават офицери по морала.
3. Започвам тайна, ама много тайна подготовка за мобилизация. Толкова тайна, че само аз, Жуков и още 2-3-ма да знаем. Останалите ще си мислят, че са учебни сборове;
4. Жуков става шеф на Генералния Щаб и почва да мисли план за контраатака.
5. Предприятията дето правят Т-34 и КВ1 почват да работят на 3 смени. Същото важи за Як, МиГ и ЛаГ;
6. Създава се тайна организация вътре в НКДВ, която да работи по изпълнението на всички мерки в този план. Самата организация ще бъде контролирана от НКДВ за изтичане на информация, а мерките които взима ще бъдат маскирани като граждански инициативи или военни планирани сборове и тренировки.
7. Изготвят се планове за икономика, мобилизация и прочие.
[ Оставащо време - 3 месеца ]
1. Започват сборовете на запасняци. Сборовете са разделени на две. Тези в западната част се учат на атака, тези във вътрешността на защита (конкретно защита от танкова атака). Отработва се координацията между различните родове войски. Време на сборовете - месец и половина. Количество народ дето ще минава през сборовете е по около милион, милион и половина. Таргет -> прясно отслужили наборници или такива до 3 години.
2. Паралелно вървят учения за командирския състав. Основна цел - координиране, инициативност.
3. Преимуществена радиофикация на щабове от батальон нагоре, нови танкове и самолети.
4. В Генералния Щаб се уточнява рубежа за защита. Правят се планове за пре-дислокация на текущите съединения.
[ Оставащо време - 2 месеца ]
1. Сборовете продължават;
2. Съединенията по самата граница не се заменят, там живота си продължава такъв, какъвто е. Подготвят се съединенията, които ще заменят при-граничните (тия които ще пожертвам);
3. Активната маскировка продължава. Немските разузнавателни самолети се допускат до определена дълбочина за разузнаване. Останалите се прихващат или принуждават.
[ Оставащо време - 1 месец ]
1. Тайно започва предислокация на съединенията на защитния рубеж. Тече активна радио-заблуда, подкрепена с макети на земята. Предислокацията се извършва само вечер.
2. Започва подмяната на съединенията на самата пригранична зона.
3. Започва мобилизация за до-попълване на всички съединения. Естествено тайна. Самите съединения се до-окомплектоват на заетия рубеж с жива сила, техника и боеприпаси.
В деня Д вече ще имам картинката от началото на поста. А по-натам...Analog man...
Comment
Comment