Наполеон ² е казал, че би завладял Британските острови, ако неговият флот господства поне 1 ден в Ламанш. С оглед броя на френски линейни ветроходи, охпитността н или по-скоро неопитността неа екипажите и техните адмирали това е невъзможно. Дали е така по времето на Луи Х²V? По това време френският флот се развива с много добри темпове и изпреварва английският по количество на корабите. През целия посочен от мен по-горе период са построени според едни 193 линейни кораба, според други 205 линейни кораба във Франция. Английските за същия период наброяват към 165-170. Корабите в двата флота са горе-доли еднакви по-големина и огнева мощ, френските моряци са добре обучени, тях ги командват опитни флотоводци като Турвил, Жан Бар, Дюге Труен.
Та въпросът ми е възможно ли е било да се спечели по-трайно морско гопсподство от страна на Франция и да се стовари десант в Англия?
Та въпросът ми е възможно ли е било да се спечели по-трайно морско гопсподство от страна на Франция и да се стовари десант в Англия?
Comment