Ами според мен...западът много по-рано щеше да ни измъкне от Османската власт ако бяхме католици
.Това е може би първото нещо, което ми хрумна
. А относно твърдението на thorn "...само Австрия, която през 17-18 век е присъединявала османските земи ...", защо не се сетим, че през14-15 в. Османлийте достигат Австрия и няколко пъти подлагат Виена на обсада. Незнам как щяха да се развият събитията ако не се беше сляла съпротивата на католическия запад и завладените християнски територии. Не забравяите, в тези векове османската имтерия първоначално е във военен възход и в нейната територия освен земите на Балканите влиза и час от днешна Румъния, северното и източното крайбрежие на Черно море.
власт .Отделно имаме предвид ,че е предупреден и може да огранизира стабилна защитна линия ( Стара планина и т.н,както и съюзници,врагове Византия има безброй),Ако опасността е по-голяма, да отиде отвъд Дунав със съюзниците си ,където има стабилни позиций.Империята определено е била голям противник ,но и е изгнила от вътре ,младото кралство неизбежно е щяло да я доведе до крах,особено като войниците ти са фанатици .
Comment