Драги Голъм, темата е интересна. Виж какво имам предвид. Спомням си, че в една друга тема за генерал Заимов ти известно време поддържаше тезата, че действията на генерала, осъден на смърт от тогавашните власти и действията на немски офицери – заговорници срещу Хитлер са така да се каже морално едноизмерни – просто всеки се води от своите идеали. Тогава Даниц и Албирео, както и аз се опитвахме да доказваме, че за едното и другото не може да се съди по един и същи начин. Спомням си, че и ти прие това след един откъс от протокол срещу Займов, който Даниц приведе.
Та относно отговорността и причинността, която ти предпочиташ като подход. Струва ми се, че обяснението само чрез причини поддържа, или се поддържа – ти ако искаш кажи – от известен релативизъм. Може би той е реакция на една предишна гледна точка в историята, която непременно търсеше вини и непременно у едни и същи хора \държави\. Но да се отказваме от въпрос за отговорността, според мен означава да се подходи в известен смисъл технизиращо към историята. Тя едва ли е просто сбор от процеси, в които има и отговорност. Водещото във въпроса “Можеше ли да бъде предотвратена?” е питането за отговорност, защото според мен войната се прави от определени хора, живи лица, личности, т.е същества, които могат да отговорят на въпроса “кой?”, а не просто “какво?” “Какво причинява войната?” – много обширно и общо. “Какво причинява миграция на дадени групи животни?”, “Какво причинява обикалянето на частиците около атомното ядро” и т.н. Но войната е главно човешко дело, нали така? А човек е някой, който все пак |може да| отговаря. Човек е преди всичко някой, а не нещо.
В конкретния случай: трудно е да се каже, но погледнато от тази гледна точка Франция все пак изглежда е трябвало да нападне Германия. И всъщност далеч не съм сигурен, че и в чисто военен план щеше да загуби толкова много, колкото ти твърдиш.
Може и да е ставало дума, но ако Франция бе нападнала, според теб:
- щеше ли да се случи пробивът при Седан от следващата година?
- щяха ли немски войски да влязат в Париж само след около месец бойни действия?
- Щеше ли да се стигне до толкова бърза капитулация?
- Щеше ли френският престиж да се срине по безподобен начин?
- И нещо по-далечно: щяха ли да се случат събитиятa от и след 22 юни 1941г?
Та относно отговорността и причинността, която ти предпочиташ като подход. Струва ми се, че обяснението само чрез причини поддържа, или се поддържа – ти ако искаш кажи – от известен релативизъм. Може би той е реакция на една предишна гледна точка в историята, която непременно търсеше вини и непременно у едни и същи хора \държави\. Но да се отказваме от въпрос за отговорността, според мен означава да се подходи в известен смисъл технизиращо към историята. Тя едва ли е просто сбор от процеси, в които има и отговорност. Водещото във въпроса “Можеше ли да бъде предотвратена?” е питането за отговорност, защото според мен войната се прави от определени хора, живи лица, личности, т.е същества, които могат да отговорят на въпроса “кой?”, а не просто “какво?” “Какво причинява войната?” – много обширно и общо. “Какво причинява миграция на дадени групи животни?”, “Какво причинява обикалянето на частиците около атомното ядро” и т.н. Но войната е главно човешко дело, нали така? А човек е някой, който все пак |може да| отговаря. Човек е преди всичко някой, а не нещо.
В конкретния случай: трудно е да се каже, но погледнато от тази гледна точка Франция все пак изглежда е трябвало да нападне Германия. И всъщност далеч не съм сигурен, че и в чисто военен план щеше да загуби толкова много, колкото ти твърдиш.
Може и да е ставало дума, но ако Франция бе нападнала, според теб:
- щеше ли да се случи пробивът при Седан от следващата година?
- щяха ли немски войски да влязат в Париж само след около месец бойни действия?
- Щеше ли да се стигне до толкова бърза капитулация?
- Щеше ли френският престиж да се срине по безподобен начин?
- И нещо по-далечно: щяха ли да се случат събитиятa от и след 22 юни 1941г?
. ТА съвсем накратко работата е следната: ОКХ разработва план за нападение. Той, разбира се, не повтаря плана на Шлифен, а използва същата идея. Което не е никак странно, като се има предвид, че се развива на същото място - географските особености (а следователно и геометрията) не са се променили никак, съотношението на силите е сходно, проблемът е същия. Единствената промяна засяга част от средствата - по-голямо огнева мощ, по-висока мобилност.
. Нито това е било "страшна глупост", нито пък е някаква акция, изхождаща директно от Хитлер. Впрочем, трябва да се посочи, че Гудериан вече неколкократно проявява не само самоинициатива, поставяйки на огромен риск цялата операция, но и своеволно пренебрегва заповеди (нещо, заради което с прекия си началник - Клюге, стигат до дуел, и за което е многократно критикуван). ТА в споменатият случай в крайна сметка се намесва ОКХ и нещата стигат и дотам Хитлер да издаде заповед. Проблемът е, че Гудериан вижда нещата от своята позиция, но му се губи цялата картина, поради което той (Ромел често прави същата грешка) пренебрегва позицията на тези, които виждат нещата отгоре (т.е. на по-високо ниво). Нещо, което е много вредно във всяка една армия. За негов късмет се оказва, че съюзното командване не е отделило стратегически резерв и действията му не се превръщат в катастрофа, но той не знае това, нито пък в ОКХ или ОКВ могат да го знаят. Така че съвсем правилно го спират накрая (важно е да се подчертае, че това става след многократни негови прегрешения и рискове).
Comment