Съобщение

Collapse
No announcement yet.

А какво би станало, ако....

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Аз смятам че чисто сухопътна биха спечелили поради по-големия опит който ти спомена както и поради качественото превъзходство на руската сухопътна техника е края на ВСВ., а тактическата авиация смятам би се справила с ПВО-то, относно контактите, ами СССР не може да контактува само с щжна Америка. но рекомерните човешки загуми мисля биха се оказали решаващия фактор
    По отношение на Бомбата, тя все пак трябва да бъде доставена до целта, Б-29 няма достатъчен радиус, Б-50 също, Б-36 може да вдигне доста и да го пренесе на голяма дистанция но ме съмнява че ПВО-то няма да се справи с него

Comment

По отношение на блокадата - СССР ще има достъп в подобни условия само до държавите в Азия, намиращи се под негов контрол (което не е много, особено предвид слабата им развитост и общия комуникационен недостиг в региона ).

Сухопътната битка - това, разбира се, си заслужава да се обсъди в отделна тема, но има няколко фактора, които ме карат да се съмнявам във вероятността съветската армия да спечели категорично победа:

* мобилни сили - в тази област двете страни ще бъдат приблизително равни. По отношение на организацията и доктрината СЪюзниците са наъплно адекватни на Вермахта още към 42-43. Като може да се каже, че донякъде сащианската организация е дори по-ефективна по-принцип (на практика в конкретната реализация нещата не са толкова добре). Но несъмнено сащианците показват много по-висок темп на отчитане на грешките и най-общо казано, на обощаване на бойния опит и измисляне на адекватни решения и промени в организацията от Съветската страна (главната причина е в разликите в организацията на командването и инициативността, а не се крие в някакви "народопсихологически" черти ).
      По отношение на хардуера в ТР съветската страна има известно предимство, но то далеч не е толкова голямо, особено към момента, когато реално може да има сблъсък между двете страни. Същевременно, в някои съществени области съветската страна е доста изостанала.
      В реалността от "Вариант "Бис"" (ще я означавам като РВБ) съветската страна няма да има и това превъзходство, поне според мен, главно защото немците не биха развили съответните тежки и редни машини, като отговор на които съветите правят промени в своята техника.
      Същевременно, съветите в ТР развиват доста инетресна и жизнена собствена доктрина за използване на мобилните съединения, но това става през 1944-та година - хич не е сигурно доколко би се случило и в РВБ.

* артилерия - по отношение на организацията и доктрината сащианците (и донякъде англичаните) имат огромно превъзходство, което би било решаващо в тази област. По отношеине на хардуера двете страни са общо взето адекватни една на друга.

* ВВС - отново съюзниците имат решаващо преимущество - този път не само организационно-доктринално, но и количествено. Да не говорим, че то абсолютно по отношение на стратегическата и оперативната авиация (каквито СССР в ТР почти не притежава). Как биха стоели нещата в РВБ е трудно да се каже, но вероятно все пак по отношеине на оперативната и стартегическата авиация нещата ще са по-балансирани (със запазване на наизбежния превес на западните съюзници), но това пък допълнително ще ес отрази (поне според мен) на тактическата авиация - тя неизбежно ще е по-зле от тази в ТР (просто въпрос на ресурси).

* пехота - тук нещата са интересни - съветската пехота има по-голям опит и адекватно въоръжение. Но не е кой знае колко мобилна. ЗА разлика от сащианската, която е сходно въоръжена, но несравнимо по-мобилна. По отношение на пракитческата организация пехотните сащиански дивизии са си моторизирани.

* логистика - тук нещата са много зле за съветската страна. В РВБ съветската страна няма да има и една десета от взможностите, които получава благодарение на американската помощ. И не виждам как биха могли да ги наваксат със собствено производство, защото то е достатъчно натоварено от различната танкостроителна и още повече -а мбициозната морска програма.

* комуникации - тук нещата са много трудни за преценяване, защото западните съюзници имат очевидни логистични проблеми. Но съветската страна също ще има (и има) сходни проблеми колкото по на запад се придвижва. И към тези проблеми ще се прибави и неизбежното партизанско движение.

Така че като цяло, според мен, съветската армия ще има известен начален успех, който обаче ще се изчерпа някъде към Западна Германия/френската граница. След което вероятно ще има ответна офанзива на съюзниците и вероятно ще има що-годе стабилна фронтова линия минаваща някъде през Германия.

Comment

Хм за да мога обосновано да ти опонирам (ако все пак съм на друго мнение, колкото и да си мислете обратното аз не споря само за спора) ще трябва да прочета книгата за да се запозная с ТОЧНИТЕ условия които се посочват там, всички мои разсъждения се базират на истинската реалност към средата на '45 и очевадно се разминава с описаното в книгата.

Comment

ще може ли някои да разясни това
          цитат
          СССР се подготвя по-добре и посреща Вермахта подготвен през 1941 г., като резултатът от това е, че през лятото на 1944 г., РККА е пред Берлин
          как е описано в тази книга , до каде стига Вермахта в битката като фронтова линия с СССР , да ли се евакуират мощностите в Харков , Ленинград и др.

Comment

Да, сългасен съм, че е така. Но имай предвид, че тези мои изводи за РВБ са до голяма степен допълване към книгата, още повече, че и аз още не съм я прочел - изводите ми са върху дискусията, един бърз поглед върху книгата и нещата, които знам за нея от Воланд, който я е прочел. Защото авторът точно тези въпроси не ги осветлява кой знае колко, да не говорим, че според мен вариантът му е малко изкуствено построен - хем РККА посреща ВЕрмахта подготвена и в сблъсъка с механизираните корпуси немските мобилни съединения губят безвъзвратно 80% от състава си, хем след това изведнъж декември успяват да достигнат горе-долу същите позиции, както и в ТР. Което ми се вижда бая недостижимо.
            След това, през 1942-ра немците се изхитряват да пробият фронта и да стигнат до Сталинград, но след това са разбити още повече, отколкото в ТР. В крайна сметка, в РВБ 43-та е като 44-та в ТР, а в началото на 44-та съветската армия вече е в Берлин, което авторът автоматично тертира като възможност да се възползват от всичките технически достижения на немците (което също е съмнително, защото за това е необходимо много време, да не говорим, че според мен в този варант немците няма да са достигнали до няки от техническите си достижения ).

Инак според автора, в СССР започват и завършват мащабна програма за строителство на линкори и линейни крайцери (мисля че в книгата посторяваха три), както и един самолетоносач (с 45 изтребителя авиокрило). Като тези кораби образуват едно съединение, което се подготвя и тренира, така че през 1944-та успява да разбие англо-американския атлантически флот.
            Съответно, в СССР не строят Т-34, а вместо това пускат програмата за Т-50 (който съответно става основен линеен танк в РККА).
            В авиацията наблягат на Су-6, така че в неговият вариант ще имат поне някаква смислена ударна тактическа авиация (но това според мен ще се отрази на програмата за щурмовия Ил-2, защото там има силна конкуренция между двете машини). И нблягат ина някаква оперативна авиация (каквато в ТР нямат почти никаква).

Comment

Впрочем, ако искаш можем да обсъдим и подобна ситуация в ТР. Защото според мен сухопътната победа на съветската армия и в ТР е проблематична. Защото всичко, което съм написал за сравнението между двете сили (колкото и общо и схематично да е, за да бъда накратко) важи до голяма степен и в рамките на ТР.

Comment

Т-50? Лекия танк???
                albireo написа
                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Е, то Т-50 е доста условно лек танк - от същата категория като Pz III е . Защитата му е като на Т-34, въоръжението - 45 мм оръдие, което е достатъчно за немските танкове през 1941-ва и за разлика от Т-34 дори има удобна командирска куличка (макар че условията за работа на екипажа ще да са били същите като при Т-34). Не е лоша машина, даже никак. Но се оказва твърде сложна и скъпа за тогавашната промишленост (то същото важи и за Т-34 за тогава, де).
                  Мисля че в РВБ се имаше предвид модификация на темат Т-50 (нещо като значително подобрен Т-34). Воланд ще може да каже по-точно.

Comment

В реалността на "Вариант БИС" основните въоръжения, които споменаваше автора бяха:
                    Т-34/85, СУ-85 и някакво количество ИС-2 и ИС-3
                    въздушни - разни Як-ове и ЛА-5, ИЛ-ове
                    флота, този, който навлиза в Атлантика и се справя със западняците:
                    СССР: 1 линкор, 1 линеен крайцер, 1 самолетонсач (45 машини)
                    Англия и САЩ: 4 самолетоносача (един потопен)
                    6 линкора (1 пострадва тежко)
                    много крайцери, есминци и т.н. (май руснаците успявах да потопят 2 крайцера и разни други по-малки кораби)
                    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                    Проект 22.06.1941 г.
                    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

RAMMSTEIN написа
                      ще може ли някои да разясни това
                      цитат
                      СССР се подготвя по-добре и посреща Вермахта подготвен през 1941 г., като резултатът от това е, че през лятото на 1944 г., РККА е пред Берлин
                      как е описано в тази книга , до каде стига Вермахта в битката като фронтова линия с СССР , да ли се евакуират мощностите в Харков , Ленинград и др.
                      Вермахта, според книгата, губи 70-80% от бронираните си части през първите две седмици, така че, те успяват да додрапат само до Киев (без да го превземат). И въпреки всичко, този имбецил твърди, че немците стигат до Кавказ и до Сталинград през 1942 г. Пита се - как? Аз зададох този въпрос на форума, където участва самия автор на книгата, но нямаше смислен отговор. Абе - съветомани.
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Е, аз сега пак погледнах и видях, че Т-50 и вариант Т-50/76 се споменаваха на форума на ИГШ, от един, който може би е авторът на книгата.

Comment

Е, в книгата имаше и - един от главните персонажи - майор, командир на полк СУ-85 (16 машини). Та, той, само със своята си машина унищоци поне 10 Тигъра (някои от които - кралски) и минимум 2-3 Пантери. При това - единия Тигър биде умерен и умищожен от 800 м с първото попадение. Скорострелността на СУ-85, според описанията на автора (по мои изчисления) трябва да е била един изстрел на 3 секунди. Имаше епизод, в който те унищожиха 4 немски танка в рамките на по-малко от половин минута (в близък бой).
                          Явно, комплексът за малоценност яко тресе хората, аи явно много ги боли покрай загубата на Империята.
                          Проект 22.06.1941 г.

Comment

По въпроса за обективността на данните има много какво да се напише. :lol: Ето ви няколко примера:
                            1. фон Хазе привежда хронометрични таблици за скорострелността на немските линейни крайцери при Ютлланд, според които те е трябвало да имат поне по 400-500 снаряда на оръдие. А се знае че са имали по 80. Да не би по-бавно да са стреляли?
                            2. Според японските отчети и спомени ескортните им сили докладват за 254 сигурно потопени подводници, а американците си признават загубата на 52. А за целия Пасифик са действали около 240. Като знаем пораженията нанесени на Япония от подводниците на Локвуд, май жълтурите са потапяли по-малко от желаното
                            3. Според американците още през началото на 1942 те потапят няколко крайцера на Маршаловите острови, които после потапят около Гуадалканал и около Филипините. Сигурно през 1942 г. японските кораби не са се навъртали до Маршаловите о-ви.
                            Да не говорим за съветската историография където фашистите се унищожават със стотици хиляди, а танковете им с хиляди. Разбира се има я и другата гледна точка. Та за такива доводи ми се струва, че няма никакъв смисъл да се спори, ако и да са написани от хора участвали в събитията и публикувани в официалната история.
                            Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                            Неизвестен руски адмирал

Comment

за Т-50 първоначално са смятали да бъдат два варианта с 57мм и 76 мм оръдия , но тия писания , че Т-50 е бил по-добре защитен от Т-34 са малко съмнителни бронята на Т-50 варира от 41мм до 37мм разположена е под по-мали ъгли от Т-34( Т-50 фронт.-37мм/50`, Т-34 фронт.-45мм/60`, и до 52 мм на купола първоначално) остава бронята да е била с много високо качество или да е спекулация.
                              но прототипа на Т-50 , об.126СП е имал кръгово брониране 45мм и предвид по-малкия силует на танка като цяло да се е оказал по-защитен , има данни че има два вида Т-50 с 37-41мм и 55-57мм броня но дори и да е имало машина с такова брониране при същите параметри за машината тя си остава по-слабо защитена от Т-34.

Comment

Kakwo stava v Pakistan.....

По общите показатели на Т-50 в сравнение с Т-34:
                                Т-50 был хорошо вооружен и бронирован. Его скорость и поворотливость на всех типах грунта превышала таковые показатели у Т-34. Кроме того, плавность хода и обзор были не в пример выше. Стоит упомянуть наличие командирской башенки и освобождение командира танка от лишних обязанностей. По металлоемкости Т-34 почти вдвое превышал Т-50. Так почему же производство такого перспективного и архинужного танка свернули? Несколько причин. Во-первых, серийное производство Т-50 начали разворачивать уже после начала войны. Во-вторых, уже с осени 1941 года в Красную Армию стал поступать очень удачный "Валентайн", который по совокупности основных характеристик (кроме подвижности и осколочного действия снаряда) был весьма близок Т-50.
                                По въпроса за броневата защита на Т-50:
                                Проведенные НИИ-48 испытания показали, что броня Т-50 не пробивалась бронебойными снарядами из 76-мм пушки образца 1939 года с дистанции 400 м со всех курсовых углов. Кроме того, танк был подвергнут обстрелу из немецкой противотанковой пушки PaK 40, но пробит не был, в то время, как проходивший там же испытания Т-34 был пробит трижды.
                                Източникът е www.battlefield.ru

Интересно е, че в друг източник са оказани 45 мм като дебелина на всички вертикални плочи на корпуса ( http://www.ipclub.ru/arsenal/angar/W...light/t50_.htm ). Както и да е, очевидно машината е също толкова добре защитена като Т-34 по отношение на корпуса и малко по-зле защитена по отношение на кулата. Но е приблизително два пъти по-евтина и условията за работа на екипажа са малко по-добри (особено на командира, който има и командирска куличка ).
                                Според www.battlefield.ru машината е проектирана със силно влияние от Pz III. Но доктрината е съвсем различна - целта е била не лек танк (т.е., машина за кавалерийските подразделение на танковите дивизии), а пехотен танк (съветската доктрина е такава).
                                В този смисъл, авторът на ВБ е имал предвид по-скоро пускането в масово производство на Т-50 като танк за екипипане на танковите роти/батальони на пехотните дивизи, а Т-34 като основен линеен танк (КВ като танк за екипиране на тежките танкови бригади).

Comment

Working...
                                X