Съобщение

Collapse
No announcement yet.

По-различно развитие на военните и политическите действия на Източния фронт.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    По-различно развитие на военните и политическите действия на Източния фронт.

    Здравейте,
    от много време мисля върху тази алтернативка. Понеже именно на Източния фронт се решава съдбата на Германия и цяла Европа, както и изхода на ВСВ, се замислям върху едно по-различни развитие на военните и политическите действия там. Както е всеизвестно, Германия, а също и Япония, не правят нищо, за да бъде спечелено на тяхна страна местното население от окупираните територии. Вместо това водени от теорията си за расово превъзходство, окупационните сили подлагат местните на тежки репресии и системна физическа ликвидация. В книгата на Марк Солонин "22 юни 1941 - Анатомия на катастрофата" разисква накратко какво би се получило, ако вместо това, германците бяха опитали да спечелят на своя страна местните от окупираните територии в началото на войната чрез създаване на приятелски държави с марионетни режими на териториите на Украйна, Беларус и балтийските републики, каквито предложения са имали от няколко пленени съветски генерали. Все пак да уточня, не става въпрос за някакви демократични държави със съответните свободи за местните, по-скоро за действия подобни на тези от СССР в окупираните държави от Източна Европа след края на ВСВ. Действието на алтернативката започва някъде от есента на 1941-ва и през 42-ра -в окупираните от германците територии. Ликвидират се всички останали бивши управници назначени от СССР, ликвидация на про-руски интелектуалци и политици, освобождаване на военнопленниците от тези държави, връщане земята на селяните и насърчаване на местните националистически движения. Назначават се на всички ръководни постове верни на германците хора или германци и се установява тоталитарен режим. В същото време солидно се набляга на анти-руската пропаганда- неща като Гладомора от преди няколко години, репресиите на Сталин, бруталностите при налагането на болшевизацията. В същото време руските пленници и хората от окупираните руски територии също се третират нормално, без големи ексцесии и се набляга на създаването на образа на германците като освободители от бруталния режим на Сталин.
    При успех на тези действия, на страната на германците биха се оказали още милиони работници и войници, готови да служат на райха, плодородни територии пълни с всякакви природни богатства и много оръжие изоставено от Червената армия - хиляди танкове, само повредени или просто изоставени, самолети, артилерийски оръдия, леко стрелково оръжие и огромно количество боеприпаси.
    Предлагам следните алтернативни варианти при тази ситуация:

    Вариант 1:
    Идеята сработва отлично, създадените държави напълно контролират местното население с всички възможни средства, местните от своя страна също изпитват омраза към руснаците заради действията на съветския режим в предишните години и не е особено трудно да се мотивират да служат на райха. Германците получават големи икономически ресурси и многомилионни армии, въоръжение с доброто руско оръжие и мотивирани войници. Под тяхно командване и съвместно с германските части продължават настъплението на изток в края на 42-ра. От своя страна колапсът на Червената армия продължава, бързо са изгубени още територии далече на изток и в крайна сметка целият СССР се разпада, Сталин е свален и ликвидиран заедно с най-близките си приближени, а останалите съветски управници от по-ниските етажи на властта с желание започват да служат на новата власт (нещо, което се е случвало не веднъж в реалността при подобни ситуации). На територията на целия СССР се създава нова руска държава, съюзник на Оста. С огромните руски ресурси - икономически, човешки и природни, силите на Оста постигат паритет със САЩ- активно подпомагана, Япония не позволява на САЩ да си върнат изгубените позиции в Пасифика, Англия остава самотна в Европа. Студената война вече е между силите на Оста от една страна и САЩ от друга, като цяло съвсем различен след военен свят.
    Вариант 2:
    Идеята сработва като цяло, но времето е твърде кратко за създаване на добре устроени държави, както и на боеспособни армии. От своя страна руснаците продължават да се бият стабилно подпомагани от западните си съюзници, а допълнителните украински и балтийски военни части в служба на германците са слабо боеспособни и наподобяват съюзните на Германия армии на Източния фронт в ТР.
    Резултати- изгубени още територии на изток за руснаците, но в крайна сметка повратния момент настъпва малко по-късно. Войната се проточва още година-две, повече разрушения и жертви на територията на СССР. Вероятно използване на атомно оръжие срещу Германия от САЩ. Крайни резултати- подобни на ТР, но с повече жертви и разрушения от всички страни-участници.
    Вариант 3:
    Идеята изобщо не сработва, марионетните режими в новосъздадените държави имат слаб контрол върху териториите си, опитите за създаване на армии от украинци и балтийци не водят до успех- зле екипирани, зле мотивирани и крайно ниско боеспособни армии. Заради слабия контрол и саботажите в тези територии, германците се озверяват и започват системен тормоз върху местните, при което резултатите се доближават до тези в ТР.

    В цялата алтернативка умишлено не говоря за Хитлер и нацистите, подобни действия биха били възможни ако германците имаха друг по-умерен лидер и малко по-различна идеология.

    Надявам се алтернативката да е предизвика интерес и дискусия във форума.

    #2
    Не съм срещал данни, които да сочат към подобно алтернативно развитие в Белорусия и Украйна. В полосата а ГА Север обаче има конкретни пропиляни възможности. За една от тях писах във Феникс, за другите нещо не ми стигна барута:

    Comment


      #3
      Вариант 1 ми изглежда необосновано оптимистичен, Вариант 3 необосновано песимистичен. С известни корекции вариант 2 е осъществим дори с Хитлер начело и ще се обоснова. Въпреки, че Хитлер смята славяните за по-долна раса, това не му пречи да използва като жива сила съюзните армии на наскоро появилите се на картата на Европа благодарение на Вермахта Словакия и Хърватска. И там времето за създаване на стабилни правителства, верни на нацистите е малко, но нещата са осъществени. Така че според мен не някакви расови предразсъдъци, а прибързаността и прекомерното политане в облаците вследствие на първоначалните гръмки победи над СССР са по-логичната причина да изпусне ресурсите на Украйна и Беларус за постигане на още по-големи успехи. Едно оземляване на всяко семейство с поне един служил в Червената Армия или други подобни облаги би било достатъчно за да може Хитлер да си осигури още 3-4 милиона жива сила, относително издръжлива и на зимни условия, която да бъде на първа линия жадна за мъст към верните на Сталин части и като основно пушечно месо при Сталинград, за да може например основните части на Вермахта през лятото на 1942 да осъществят успешна атака към Москва. Но ако създаване на съюзни на Германия Украйна, Беларус и прибалтийски държави е възможно, то създаване на лоялна към Хитлер Русия не е. Съпротивата руснаците ще я продължат разчитайки на западните си съюзници. А че нещата с края на войната ще се протакат е сигурно при тази алтернатива. И именно това допълнително време може да бъде достатъчно за смазване на партизанското движение в Югославия и изобщо на Балканите, много е вероятно и Италия да остане по-дълго време във войната, все пак по-големите успехи на Германия на Изток биха значели САЩ и Великобритания да бъдат принудени да хвърлят повече средства за въоръжение и логистика на СССР, което би намалило ресурсите им в Средиземно море и Мусолини би глътнал повече въздух отколкото в ТР. А относно ядрена атака към Германия да не забравяме, че това време в повече би могло да помогне и на германците да се сдобият с атомна бомба, вече са експлоатирали урановите находища у нас, а Вернер Фон Браун неминуемо би имал повече време да разработи една по-ефективна балистична ракета, така че при тези обстоятелства американци и британци дори като победители биха претърпели много повече загуби, а Червената армия, натъквайки се на съпротива при контранастъплението си в Украйна, Беларус и Прибалтика и дала доста повече от и без това колосалните си жертви едва ли вече би имала ресурса да окупира Източна Европа както в ТР.

      Comment

      Working...
      X