Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Една по-различна Студена война.Сталин остава жив и управлява СССР до около 1970...

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Една по-различна Студена война.Сталин остава жив и управлява СССР до около 1970...

    Здравейте..)
    Условието на алтернативата е много просто.Сталин не умира на 5 март 1953,а продължава да живее и управлява СССР и социалистическия лагер поне до 1970.Тук изключваме биологичните фактори от обсъждане.

    Как би се променил СССР и света.Няколко момента от които може да се започне..
    -Няма да има "размразяване" в СССР.Ще продължат вътрешнопартийните и други чистки.Няма да се проведат и икономическите реформи на Маленков/Хрушчов,както и няма да има големи съкращения в армията.Това ще означава още по-нисък жизнен стандарт отколкото в ТР за СССР и всички източноевропейски социалистически страни.
    -Студената война ще се води с по-голямо напрежение и от двете страни без съкращения в огромните разходи за отбрана.Под въпрос е дали би избухнала Трета световна война,но ако избухне една ли ще е още през 50те.
    -Няма как да се подобрят отношенията между СССР и Югославия.Вероятно тя ще бъде все по-обвързана и зависима от НАТО.
    -Германския въпрос вероятно би се решил по-сходен начин като в ТР.ФРГ влиза в НАТО.Няма как Сталин да попречи на това.Но може би няма да се изтегли от Виена,което новото съветско ръководство прави в 1955.
    -Китай е голям въпрос при това положение.Сталин и Мао си нямат особено доверие,но Китай е много зависим за индустриализацията си от СССР и поне до 60те няма да се опитва да води по-независима политика.Но недоверието между управляващите в двете страни ще расте.
    -Корейската война вероятно би продължила известно време повече,отколкото в ТР.Мао не е имал желание да се постигне трайно примирие,нито Сталин докато е бил жив.Може би дори с пълна победа на Китай/Северна Корея или пък ще има все пак примирие,но с по-изгодни позиции за тях от ТР.
    -СССР вероятно няма да възприеме политиката за развитие на съюзни отношения с редица "неутрални" в студената война режими или поне няма да я следва толкова активно.В това отношение те няма да могат да балансират между двете свръхсили и ще бъдат повече "прозападни".

    #2
    - студената война свършва по-рано поради още по безумните харчове за въоръжение.
    - ако има трета световна то тя става именно при този сценарий и именно през 50 защото запада вече има ядрено оръжи и най-важното може да го достави, съветите нямат носители. Такива се появяват с Р7 програмата, и то доста условно.
    - корея няма как да свърши с победа за Китай поради тоталното им техническо изоставана, а от както е измислена картечницата брояката мръвки е само относително понятие.

    Comment


      #3
      Чистките на Сталин са много разрушителни, така че тази алтернатива би означавала край на соц лагера по-рано и много вероятно - край на СССР след 1970 г.
      Науката в СССР щеше да бъде тотално осакатена. Тя и така изостава в много области, но ако Сталин е жив до 1970та, би означавало, че целият подем от 60те няма да го има и СССР ще изостане с цяла епоха от останалия свят. Забравяме за компютри, кибернетика, генетика, изоставането в биологията и медицинските науки ще е чудовищно.
      Унгарските събития от 1956та ще се повторят във всички соц страни през 60те при това положение, вероятно ще бъдат потъпкани, но в момента, в който кървавият тиран умре (1970 г. според условието) соц лагера няма да оцелее, а СССР най-вероятно ще се разпадне на момента.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

      Comment


        #4
        messire Woland написа Виж мнение
        Унгарските събития от 1956та ще се повторят във всички соц страни през 60те при това положение, вероятно ще бъдат потъпкани, .
        А при желание могат д апослужат и за "справедлива освободителна война", особенно ако в някоя западна държава се пече яйце и има нужда от външен враг и сплотяване на нацията.

        Comment


          #5
          Тук има още един момент.В последната си книга през 1952 Сталин пише,че е време колхозите да се "слеят" с останалата държавна собственост.После точно преди да умре прокарва увеличаване на взиманите стоки от тях.Ето тука той говори за това...https://www.marxists.org/reference/a...blems/ch14.htm

          След като умира тези неща още в 1953 са отменени,но в алтернативата не биха.Вероятно това би означавало доста по-тежко положение за селското стопанство(което е доста важно),макар че то не в добро състояние и при Хрушчов/Брежнев.
          За Третата световна война -ако я започва Сталин,не ми се вярва да е готов през 50те.Ако я започват американците може,но при Айзенхауер ..?
          Много интересен ще е и Мао в този вариант и цялата му политика...
          Забравих за космическата надпревара,а и тя е доста важна и скъпа.Вероятно би започнала по-късно,макар че е трудно да се каже..Не е сигурно дали Сталин бе одобрил използването на толкова средства за нея,колкото Хрушчов в ТР.А това би променило и американската,тоест и тя няма да се развива с толкова бърз темп през 60те...
          Last edited by NoFly11; 15-09-2018, 00:36.

          Comment

          Working...
          X