Съобщение

Collapse
No announcement yet.

До къде стигнаха генетичните проучвания за българите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

До къде стигнаха генетичните проучвания за българите

Все пак това е една съпътстваща историята наука като археологията. Помощно средство което няма да доведе (според мен) до някакви сензационни открития (поне в този раздел) но може да натежи везните в една или друга теория за произхода който волю-неволю трябва да си признаем е по-неясен и от македонския:-) Та искам да отворя една тема не с цел налагане на една или друга тенденциозна гледна точка, а с цел сверяване на часовника докъде стигнаха тия хаплогрупи, митохондрии и т.н. защото там нещата са доста динамични. Съзнавам, че терена е хлъзгав но не темата е опасна сама по себе си, а конкретното участие на конкретния участник и за него да си отговаря само той.

митохондрии
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

В случай, че Амазон не е разбрал какво иска да каже Тупан с "митохондрии" (защото така учудено, или възмутено се пляска по челото) да поясня: митохондриалната ДНК се предава по женска линия, та чрез нея се проследява произхода от женска страна.
      Аз преди време бях пускал из форума една статия за проучване от български генетици отпреди 2-3 години, която потвърждава изводите на антрополозите, че българите като цяло принадлежат към средиземноморския расов тип като италианците примерно и в основата си са автохтонно население. Във въпросната статия беще направен прибързания извод, че щом са автохтонно население, то следва, че са потомци на траките. Според мен въпросното изследване подкрепя теорията на Рашо Рашев за произхода.

Liberte, egalite, fraternite
      Viva la revolution
      Zalmoxis написа
      Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
      http://hristoen4ev.blogspot.com/
      dibo написа
      Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
      - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

Comment

А темите за произход в този форум са...?
        Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Забранени към момента.

ПП аз малко странично се интересувам от темата (да не говорим, че от спецификата нищо не разбирам), но ми се струва, че тепърва нещата ще се променят или поне така изглежда. Бях попадал на споменавания за разни доста интересни общи резултати, които говорят, че там не всичко е ясно.
          И, между другото, този въпрос вече е обсъждан поне веднъж във форума (и там дадох мнението си, че едва ли има каквато и да е представителна извадка, че да се говори "уверено" за генетичен произход на българите).

Comment

Working...
          X